9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, May 21, 2024

Το κομπολόγι της Κομοτηνής πάει για ρεκόρ Γκίνες

Το μεγαλύτερο κομπολόγι του κόσμου βρέθηκε στο τζαμί Ταμπακχανέ – Έχει ακριβώς 999 χάντρες και μήκος 37 μέτρα

Ένα ανεκτίμητης αξίας κειμήλιο 200 και πλέον χρονών ήρθε στο «φως» ύστερα από τις εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ταμπακχανέ Τζαμί της Κομοτηνής.

Όπως γράφει η “Φωνή της Ροδόπης” πρόκειται για ένα κομπολόι το οποίο χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι πιστοί προκειμένου να απαριθμήσουν τις ευχές και τις ευλογίες τους προς τον Αλλάχ. Το κομπολόι που βρίσκεται στην κατοχή του Ιερού Τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί έχει ακριβώς 999 χάντρες, μήκος 37 μέτρα και η κάθε χάντρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο οξιάς με διάμετρο 3 εκ. περίπου και μήκος 3,5 εκ.

- Advertisement -

Επειδή αυτό το κομπολόι είναι μοναδικό, η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, ως διαχειρίστρια των εν Κομοτηνή εδρευόντων βακουφίων, υπέβαλε στις 22 Δεκεμβρίου 2016 προς το γραφείο Guiness World Records αίτημα καταγραφής του ως το μεγαλύτερο σε μήκος σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα το ρεκόρ κατέχει αντίστοιχο κομπολόι, μήκους 25 μέτρων, που βρίσκεται σε πόλη της Τουρκίας.

Λίγα λόγια για το κομπολόι

Το κομπολόι αυτό χρησιμοποιείται τόσο στα ιερά Τεμένη όσο και στα σπίτια των μουσουλμάνων μετά το τέλος της πεντάκις καθημερινής προσευχής, για να απαριθμηθούν οι ευχές και οι ευλογίες των πιστών προς τον Αλλάχ. Αυτά τα κομπολόγια αποτελούνται συνήθως από 99 χάντρες, όμως το κομπολόι των 999 χαντρών χρησιμοποιείται στους Τεκέδες (χώρος συναντήσεως των σούφι –μυστικιστών- του Ισλάμ) αλλά και στα τεμένη όπου σώζονται τα ιερά λείψανα που ανήκουν στον Προφήτη Μουχαμμέντ.

Συγκεκριμένα, σε κάποιες εορτές ή σε ευλογημένες νύχτες όπως είναι η νύχτα Καδρ (η νύχτα όπου άρχισε ο Αλλάχ να αποστέλνει αποσπάσματα του Κορανίου προς τον Προφήτη Μουχαμμέντ), και πριν εκτεθούν σε δημόσια θέα τα ιερά αυτά λείψανα. Η τελετή πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Ιμάμη του Τεμένους, οι δε πιστοί που ευρίσκονται σ’ αυτό σχηματίζουν κύκλο και σέρνουν στο χαλί το κομπολόι των 999 χαντρών.

Ακολούθως, ο καθένας αρχίζει από την θέση που βρίσκεται να διαβάζει την ευχή «Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ». Όταν οι πιστοί με το κομπολόι ολοκληρώσουν τον κύκλο και έχουν αναγνωσθεί και οι 999 ευχές, ο Ιμάμης τελειώνει το τελετουργικό με την ευχή «Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο προφήτης Μουχαμμέντ είναι ο απεσταλμένος του».

Μετά ο Ιμάμης ανεβαίνει στον άμβωνα και αφού πάρει μέσα από ένα σεντούκι όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Προφήτη τα εκθέτει σε δημόσια θέα. Όταν τελειώσει το προσκύνημα τα λείψανα επανατοποθετούνται με προσοχή στο μέρος όπου φυλάσσονται. Μετά την κάθοδο του από τον άμβωνα, ο ιμάμης χοροστατεί δια μία ακόμη φορά στο προαναφερθέν τελετουργικό με το κομπολόι των 999 χαντρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένας διαφορετικός τύπος λατρείας και προσκυνήματος προς τον Αλλάχ.

spot_img
spot_img
Tuesday, May 21, 2024

Latest News

Επιτυχής η εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης Αξιωματικών ΑΜ-Θ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες της Τράπεζας Αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που διοργάνωσε η...

More Articles Like This