9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 19, 2024

“ΝΑΥΑΓΕΙ” ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ στο σχέδιο της Κυβέρνησης για διορισμό Διοικητικών Υπηρεσιών, σε Δήμους και Περιφέρειες – Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι Δήμαρχοι 

kede lampakisΑναδιπλωμένα η Κυβέρνηση στο θέμα του διορισμού “Κομισαρίων” επί κεφαλής των Υπηρεσιών στους ΟΤΑ και η …“σκέψη και όχι η απόφαση” όπως την χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μπαλάφας, μάλλον οδηγείται σε ναυάγιο.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) συνεδρίασε προχθές και αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει «άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους δήμους».

Δηλώνει μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση «θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις».

- Advertisement -

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης:

«H ΚΕΔΕ με τη σημερινή της απόφαση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε να περάσει η ουσιαστική διοίκηση των δήμων από τους αιρετούς εκπροσώπους, σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν θα διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση, καθώς και ότι οι δήμοι θα παραμείνουν στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

Παράλληλα, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προσέλθει στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο.

Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο της για το εκλογικό σύστημα και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.

Η ΚΕΔΕ ζητά να παρουσιάσει π κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης, ώστε να μην επαναληφθεί το παράδειγμα του «Καλλικράτη», όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επαρκής χρπματοδότηση για την υλοποίηση του.

Εξάλλου την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης σχετικά με την τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίοι και θα διορίζονταν επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των Δήμων και των Περιφερειών όπου και θα προϊστανται.

Ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως ο διορισμός των γραμματέων θα καταστρατηγούσε τα δικαιώματα των νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, μειώνοντας το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους, υποβαθμίζοντας τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσβάλλοντας ουσιαστικά το ίδιο το δικαίωμα του εκλέγειν.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε το γεγονός ότι η κατανομή των αυξημένων αρμοδιοτήτων στους επικείμενους διοικητικούς γραμματείς, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης προς την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την προώθηση ενός μοντέλου συγκεντρωτικής διακυβέρνησης του κράτους.

Έντονη υπήρξε συνολικά η αντίδραση των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών οι οποίοι εναντιώθηκαν στον διορισμό των διοικητικών γραμματέων, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια ως προς το συμφέρον και την στήριξη των δημοτών υπήρξε πολύ σημαντικός, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να προσπεράσει.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μετά από την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών, την ευμάρεια του τόπου αλλά και της χώρας συνολικά.

spot_img
spot_img
Sunday, May 19, 2024

Latest News

Κοινωνικός τουρισμός: 11 ημέρες διακοπές στον Έβρο

Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους - Δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου - Χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες...

More Articles Like This