9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, May 4, 2024

Προχωρά το Master Plan για τον Νομό Έβρου

Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου – Αναγκαία η αναγέννηση των εκτάσεων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023

Ήταν 19 Αυγούστου 2023, όταν ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη, η τεράστια πυρκαγιά που επί 17 ημέρες έκαιγε τον Έβρο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση φωτιά, που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα εκείνης της πύρινης λαίλαπας ήταν 961.134 στρέμματα καμένης γης…

Άμεσα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνέστησε τότε, Ειδική Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του πληγωμένου Έβρου.

- Advertisement -

Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν πολλά βήματα. Φτάσαμε λοιπόν, στην ολοκλήρωση της Α’ Φάση του Master Plan, όπως μας ενημέρωσε σχετικά και ο Επικεφαλής της όλης προσπάθειας, Σταύρος Μπένος.

* * *

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» παρέλαβε την Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου.

Μετά από ένα διάστημα 3 εβδομάδων, απαραίτητων για την επεξεργασία των κειμένων και τη σελιδοποίηση της μελέτης, έχουμε τη χαρά να τη διαβιβάσουμε στον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., στους Δήμους της Π.Ε. Έβρου, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και να την αναρτήσουμε δημόσια στην ιστοσελίδα παρακολούθησης του προγράμματος ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η τροποποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021-2027», το οποίο θα συμπεριλάβει τη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) για τον Έβρο και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή.

Αμέσως μετά την έκδοση της πρόσκλησης θα ξεκινήσει η Β’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου, όπως φαίνεται και στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα, καθώς και η Β’ Φάση της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους θεσμούς και τους πολίτες του Έβρου, για την ποιότητα της συνεργασίας και της διαβούλευσης.

Σταύρος Μπένος

Πρόεδρος Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση
του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο

* * *Σημειώνεται πως ο κ. Μπένος ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή με ανακοίνωσή του, τους κάτωθι:

1.   Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο,

2.   Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη

3.   Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη», κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη

4.   Δήμαρχο Διδυμοτείχου, κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου

5.   Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη

6.   Δήμαρχο Σουφλίου, κ.  Παναγιώτη Καλακίκο

7.   Δήμαρχο  Ορεστιάδας, Αδαμάντιο Παπαδόπουλο

8.   Δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα

9.   Πρύτανη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.  Φώτη Μάρη

10.  Καθηγήτρια Απόκτησης Δεξιοτήτων στη Φυσική Δραστηριότητα και στον Αθλητισμό, ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κα Μαρία Μιχαλοπούλου

11.  Πολιτικό Μηχανικό, αναπληρωτή κ. Σταύρου Μπένου στην  επιτροπή  για την ανασυγκρότηση του Έβρου, κ. Γιάννη Λασκαράκη

Τα βασικά σημεία

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν τα βασικά σημεία του Master Plan, που δεν είναι άλλα από τα εξής:

  • η αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής και ειδικά, του Δάσους της Δαδιάς
  • η δημιουργία υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση του πεδινών, αλλά και περιαστικών περιοχών
  • η στοχευμένη στήριξη παραγωγικών ομάδων που έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά (θα δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στους κλάδους που είναι άμεσα σχετιζόμενοι με τις δασικές εκτάσεις)
  • η δημιουργία ενός σχεδίου τουριστικής προβολής της πληττόμενης περιοχής, καθώς και δημιουργία δράσεων και παρεμβάσεων πολιτισμού

Υπενθυμίζεται πως βάσει σχεδιαγράμματος, στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα εγκριθεί το Πρόγραμμα από την Διαχειριστική Αρχή της της Π.Α.Μ.Θ.

spot_img
spot_img
Saturday, May 4, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This