9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 5, 2024

Ετοιμάζεται εμπάργκο στο ρωσικό LNG

Αυτό έχει ως επακόλουθο την απίστευτη εκτόξευση των παραδόσεων στην Ελλάδα – Tι ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι μέσα στην Άνοιξη – Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Μεγάλες ανατροπές στην αλυσίδα εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο θα μπορούσε να επιφέρει πιθανό «εμπάργκο» στις ρωσικές εισαγωγές LNG που φέρεται να έχει μπει στο «τραπέζι» των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια και των πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

Και τούτο διότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου τα ρωσικά φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου καταλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που έδειξαν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ρωσία αναδείχθηκε σε δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης LNG στη χώρα μας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με ετήσια αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων κατά 82%.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ -κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των «27» στο Λουξεμβούργο- ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG (που μέχρι τώρα είχε μείνει έξω από το «κάδρο» των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας) θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στο 14ο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην άνοιξη, μαζί με μέτρα που θα στοχεύουν στον περιορισμό του σκιώδους στόλου της Ρωσίας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης ACER (που προειδοποίησε προ ημερών ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό LNG είναι άσκηση λεπτών ισορροπιών και όχι χωρίς ρίσκα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ηπείρου), κατά το 2023 η Γηραιά Ηπειρος υποδέχθηκε 18 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού LNG, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών εισαγωγών LNG), ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τουλάχιστον ακόμη 1 δις, κυβικά μέτρα -αν όχι και μεγαλύτερη ποσότητα- ρωσικού LNG εισήχθη στην Ευρώπη μέσω άλλων αγορών.

Στο θέμα της πιθανής απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού LNG από την Ευρώπη αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Τζέφρι Πάιατ.

Κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου CSIS -του οποίου άνοιξε τις εργασίες μαζί με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση- έκανε λόγο για μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η περαιτέρω μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου -έσοδα με τα οποία εν πολλοίς χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία- αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Το θέμα της αύξησης των εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη αποτελεί μεγάλο «αγκάθι», καθώς σε μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία υποκατέστησαν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου αγωγών και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές. 

Σε ορισμένες χώρες -μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα- η αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG συνδυάστηκε και με την αύξηση ρωσικού αερίου αγωγών.

Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 από το Σιδηρόκαστρο -το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream- μπήκαν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου 7,25 Τεραβατώρες, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που κάλυψε το 44% των συνολικών εισαγωγών για την περίοδο αναφοράς.

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι πολύ αμφίβολο εάν η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού LNG θα «περάσει» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με δεδομένη την υψηλή ακόμα εξάρτηση πολλών χωρών από αυτές.

Όπως ανέφερε ο ACER, σε πρόσφατη έκθεσή του: «Καθώς η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικές ποσότητες είχαν συμβολαιοποιηθεί στη βάση μακροπρόθεσμων συμφωνιών πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπό το φως της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης ship-or-pay για την προμήθεια αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έως το τέλος του 2024».

  • O ρόλος του FSRU Αλεξ/πολης

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, η αποθήκευση στην Ουκρανία του πρώτου φορτίου LNG που έφτασε στο FSRU της Αλεξανδρούπολης -στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του Τερματικού- σηματοδότησε την de facto «ενεργοποίηση» του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου από το Νότο προς το Βορρά, μέσω του οποίου φορτία LNG, με σημείο εισόδου την Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφέρονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φτάνοντας έως την Ουκρανία.

Πρόκειται για φορτίο 2,6 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας που το πούλησε στη συνέχεια στην Energocom, την κρατική εταιρεία αερίου της Μολδαβίας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov, «Η Μολδαβία έγινε η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου σε όλη την όδευσή του. Η Energocom έφερε φυσικό αέριο από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και στη συνέχεια το φορτίο αυτό μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας έφτασε στη Μολδαβία και αποθηκεύτηκε σε υπόγεια αποθήκη στη Δυτική Ουκρανία».

Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στην στήριξη της Μολδαβίας από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι μέσω του φορτίου αυτού, η χώρα ήθελε να δείξει ότι μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλες πηγές -πέραν της Gazprom- σε χαμηλότερες τιμές.

energymag.gr

spot_img
spot_img
Sunday, May 5, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This