9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 30, 2024

Τουρκικό το «χαστούκι» στην Άγκυρα για τον θάνατο του Α. Σαδίκ !!! 

Από τον τότε Πρόξενο Κομοτηνής Χακάν Οκτσάλ, με αφορμή τη νέα ταινία που πρόβαλε η Κρατική Τηλεόραση Τουρκίας (TRT)

Ο Χακάν Οκτσάλ υπενθυμίζει πως σας, αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Αχμέτ Σαδίκ δεν ήταν και τόσο… αγαπητός στις τάξεις της μειονότητας, καθώς είχε δημόσια μαλώσει και βριστεί με τους περισσότερους αξιωματούχους της!

Μάλιστα, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που έσπειρε τη διχόνοια στους μουσουλμάνους της περιοχής! Και τα όσα ο έμπειρος διπλωμάτης γράφει για τη Συνθήκη της Λοζάνης αποτελούν κόλαφο για την Τουρκία.

«Όταν πρόκειται για παραβίαση της Λοζάνης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η αμέλεια της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα, στην Τουρκία, έχει απομείνει μια ηλικιωμένη κοινότητα 2.000 Ελλήνων. Πιέσεις και επιθέσεις όπως το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο φόρος περιουσίας και οι ακυρώσεις αδειών διαμονής το Ί 964 εκτόπισαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη, οι “Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης παραμένουν ακόμη στη θέση τους», υπογραμμίζει.

- Advertisement -

Για τη Λωζάνη

Τους ισχυρισμούς της Αγκύρας για τις συνθήκες θανάτου του μειονοτικού βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ καταρρίπτει με δημόσια τοποθέτησή του ο συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης Χακάν Οκτσάλ.

Αφορμή στάθηκε η προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καθηγητής Αχμέτ Σαδίκ», η οποία αποτελεί παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας (TRT) και της εταιρίας MCG.

Η ταινία ήταν προγραμματισμένη να βγει στους κινηματογράφους στα τέλη του 2022, αλλά τελικά έκανε πρεμιέρα στις 2 Φεβρουάριου 2024.

Η υποδοχή από το κοινό ήταν άνευρη, με την εταιρία παραγωγής να την αποσύρει μετά από μία εβδομάδα στις αίθουσες προβολής.

Ο Αχμέτ Σαδίκ εξελέγη βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του Ιουνίου 1989 και Απριλίου 1990 και στις 24 Ιουλίου 1995 έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έξω από το χωριό Σώστης, κοντά στην Κομοτηνή. Έκτοτε, η Άγκυρα τον έχει ηρωοποιήσει, και μάλιστα έδωσε το όνομά του στο δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία αφήνει να εννοηθεί ότι ο μειονοτικός βουλευτής σκοτώθηκε σε… ύποπτο τροχαίο δυστύχημα, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνο το ελληνικό κράτος. Ο Χακάν Οκτσάλ είδε την ταινία και προφανώς…έφριξε! Έχει προσωπική εικόνα και γνώση για τις συνθήκες θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ, καθώς το 1995 ήταν ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής.

«Η ταινία δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό εκτός από τους ιδεολογικούς στόχους του εθνικιστικού τμήματος και την υποδαύλιση των αρνητικών συναισθημάτων μέσα στην κοινωνία κατά της Ελλάδας», αναφέρει με περισσή ειλικρίνεια σε άρθρο στην ιστοσελίδα t24.com.tr.

 Στο μακροσκελές κείμενό του παρουσιάζει την αλήθεια για το τροχαίο δυστύχημα, αποκαλύπτει ποιος πραγματικά ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ και με ποιους μειονοτικούς είχε μαλώσει, και αποκαλώντας «τουρκική» τη μειονότητα, ασκεί κριτική στην Τουρκία για το πώς χειρίστηκε την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης!

«Καθώς πλησιάζουμε στην 30ή επέτειο του θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ, οι προσπάθειες υποστήριξης αβάσιμων ισχυρισμών από επίσημους θεσμούς δεν θα ωφελήσουν την Τουρκία σε μια περίοδο που οι

τουρκοελληνικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι σε θετικό δρόμο», αναφέρει. Και σε ό,τι αφορά το δυστύχημα της 24ης Ιουλίου 1995, ξεκαθαρίζει: «Ήμουν από τους λίγους ανθρώπους που τον είδαν πριν πεθάνει. Όταν πήγα στο νοσοκομείο, η μικρή του κόρη ήταν στο κρεβάτι με ελαφρά τραύματα και ο γιος του και η γυναίκα του στέκονταν όρθιοι, παρόλο που βγήκαν από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Μόνο ο Αχμέτ Σαδίκ έχασε τη ζωή του. Σε αντίθεση με τα παιδιά και τη σύζυγό του, εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο επειδή δεν έδεσε τη ζώνη του και πέθανε όταν το κεφάλι του χτύπησε σε μια πέτρα χωραφιού. Η οικογένειά του είπε στην αστυνο- μία -παρουσία μου- ότι τον είχαν προειδοποιήσει να οδηγεί αργά. Πήγα στο σημείο του δυστυχήματος στο δρόμο Κομοτηνής – Ξάνθης και έκανα αυτοψία. Έστειλα τις παρατηρήσεις μου στο υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσα ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα. Δεν έλαβα τηλεφώνημα από τον τότε πρόεδρο, Ντεμιρέλ, ούτε από την πρωθυπουργό, Τσιλέρ, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ινονού, ούτε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιλμάζ».

Άγγελος Αγγελίδης

spot_img
spot_img
Tuesday, April 30, 2024

Latest News

Οι εθελοντές Σαμοθράκης συνέχισαν τη δράση τους σε Αλώνια και Θέρμα

Η ομάδα εθελοντών του Δήμου συνεχίζει με ζήλο τις δράσεις της! Την Πέμπτη 25/04, σειρά είχε το χωριό των Αλωνίων,...

More Articles Like This