9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 30, 2024

«Σε περίπτωση πολέμου ξεχάστε του “φίλους” και συμμάχους μας» !!!

Ο Υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας φωνάζει: «Ξεχάστε την Αμυντική Συνδρομή ΗΠΑ και Γαλλίας – Η Ελλάδα θα είναι μόνη της, απέναντι στην Τουρκία»

Ο υπουργός Αμύνης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον στα ελληνοτουρκικά, και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, σε περίπτωση που προκληθεί θερμό επεισόδιο με την γείτονα χώρα.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχή εξοπλισμό της Άγκυρας, ενώ ο Ερντογάν κάνει ανοίγματα σε Αίγυπτο και Αλβανία, με απώτερο σκοπό την περικύκλωση της Ελλάδος.

«Εάν προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, παρά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ».

- Advertisement -

Η παραδοχή αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ο οποίος κόντρα στην γραμμή του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με δύο βαρυσήμαντες τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτώμενος σε συνέντευξή του για το ποια θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη παρανόηση ή μη κατανόηση που πρέπει να αφήσει στην άκρη ο ελληνικός λαός, ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε αφοπλιστικά: «την αίσθηση της ασφάλειας που του έδωσε η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ναι, είναι σημαντική, ναι, είναι μεγάλη πρόοδος. Εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια για τη χώρα; Όχι. Πρέπει η χώρα να μπορεί να αμυνθεί».

Ενώ σε άλλο σημείο υπερθεμάτισε ότι «δεν μπορεί να βασιζόμαστε μόνο στις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχα την τιμή να υπογράψω, ούτε στις συμφωνίες με τη Γαλλία, για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανος, ούτε στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ούτε στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ούτε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο…»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι «η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία. Εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε; Όταν, μάλιστα, συνδυάζει η Τουρκία σε Navtex την κυριαρχία με την ναυσιπλοία; Το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί».

Και συνέχισε: «Όταν προγραμματίζουμε για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ανησυχώ, και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατ. δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία. Αλλιώς εγκληματώ», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.

Όμως, δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε το διάστημα σχετικής ηρεμίας του τελευταίου διαστήματος. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό μου και του ζήτησα να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα. Πάντοτε αναζητούμε το ήρεμο κλίμα, αλλά χρειάζεται δύο για να γίνει αυτό».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τουρκικούς εξοπλισμούς, με αφορμή την ναυπήγηση δεύτερου πιο εξελιγμένου τουρκικού ελικοπτεροφόρου. «Το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι “Γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο; Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου, ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάση κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν αλλά η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται;”», διηρωτήθη ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς KAAN, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών του Ερντογάν και των τουρκικών ΜΜΕ. Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας, που σχεδίασε η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο την βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

«Σήμερα ζήσαμε άλλη μία ημέρα υπερηφάνειας για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας» είπε σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής, την ώρα που στην Ελλάδα ακολουθούμε την αντιστρόφως ανάλογη πορεία, με την απαξίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπως, άλλωστε, παρεδέχθη και ο κ. Δένδιας, δεσμευόμενος, όμως, ότι αυτό θα αλλάξει.

«Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, που παλιά ήταν μία πολύ σημαντική επιχείρηση κρατικών συμφερόντων, αντί να βοηθάει την προσπάθεια της χώρας κατανάλωνε χρήματα και όλα τα μεταγωγικά αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εκεί και περιμένουν να επισκευαστούν.

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται σωστά; Βεβαίως. Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Καθυστερεί λίγο αλλά προχωρεί, αλλά χρειάζεται μία καινούργια προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο που ήτανε πριν. Πότε μπορεί να παράξει; Δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Η χώρα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προσδιόρισα, αυτών των έξι χρόνων, θα φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί με επάρκεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν», ανέφερε στο podcast.

Εξ άλλου, η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Σε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη υπεγράμμισε την διγλωσσία και την επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, που συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, παρά το Μνημόνιο Φιλίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Βόζεμπεργκ ρωτά την Επιτροπή πως αξιολογεί τις νέες τουρκικές προκλήσεις και με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιδράσει κατηγορηματικά, προκειμένου η Τουρκία να απέχει από κάθε επιθετική ενέργεια κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είχε προηγηθεί η έκδοσις μπαράζ Navtex και NOTAM από την Τουρκία, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Θάσο μέχρι και το Καστελλόριζο.

pronews.gr

spot_img
spot_img
Tuesday, April 30, 2024

Latest News

24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

Κινητοποιήσεις την Μ. Τετάρτη, αλλά και απεργία των Δημοσιογράφων Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, οι...

More Articles Like This