9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, May 18, 2024

Απαραίτητη η στήριξη του Επαρχιακού Τύπου

Η κατάργηση των Κρατικών καταχωρήσεων οδηγεί σε «λουκέτο» τις Εφημερίδες της Περιφέρειας

Με επιστολή του προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκο, με κοινοποίηση και στον Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης θέτει το ζήτημα της κατάργησης των δημοσιεύσεων με κρατική δαπάνη στα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Τονίζει δε ότι η παράταξη της ΝΔ αλλά κι ο ίδιος ως βουλευτής ανέδειξε  κοινοβουλευτικά το ζήτημα σε κάθε επίπεδο, στηρίζοντας έμπρακτα τον ταλαιπωρημένο κλάδο της έντυπης ενημέρωσης στο δίκαιο αίτημά τους.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να δοθεί οριστική λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα για τα ΜΜΕ, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας και διαφάνειας.

- Advertisement -

Τονίζει ταυτόχρονα ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει ορθώς αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες και ως προς τον τομέα της δημοσιοποίησης σημαντικών κρατικών συμβάσεων, προκηρύξεων κ.ά!

Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο,  συνεχίζει να ενημερώνεται από τα παραδοσιακά έντυπα μέσα ενημέρωσης!

Κλείνοντας ο βουλευτής εκφράζει την πεποίθησή του ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα διευθετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικό αυτό ζήτημα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή του Νόμου που ορίζει την δικαία κατανομή (30%) της κρατικής διαφήμισης στα Περιφερειακά & κυρίως Ακριτικά ΜΜΕ.

Ακολουθεί η επιστολή:

* * *

Οι εκπρόσωποι του Επαρχιακού Τύπου στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και την πανδημία που συρρίκνωσε την διαφημιστική δαπάνη τα τελευταία έτη, εκφράζουν την ανησυχία για την προοπτική της κατάργησης της δημοσιεύσεων προκηρύξεων με κρατική δαπάνη.

Αποτελεί γεγονός ότι τα τελευταία 12 έτη δεν δόθηκε οριστική λύση στο ως άνω ζήτημα δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας για την βιωσιμότητα των επαρχιακών εφημερίδων, πολλές εκ των οποίων ανέστειλαν την λειτουργία τους.

Η παράταξη της ΝΔ, αλλά κι ο ίδιος ως βουλευτής της, ανέδειξα και κοινοβουλευτικά το ζήτημα σε κάθε επίπεδο στηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο της έντυπης ενημέρωσης στο δίκαιο αίτημά τους.

Οι δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά) διασφαλίζουν την  διαφάνεια και την ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν το μοναδικό σταθερό έσοδο για το σύνολο των περιφερειακών εφημερίδων.

Ορθώς η Κυβέρνησή μας μέσα από το νέο ψηφιακό κράτος προωθεί την κοινοποίηση σημαντικών κρατικών δημοσιευμάτων με ηλεκτρονικό τρόπο αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Οφείλω ωστόσο να υπογραμμίσω ότι στον Ν. Έβρο, και ιδιαίτερα στους οικισμούς της υπαίθρου όπου κατοικούν κυρίως συμπολίτες μεγάλης ηλικίας με περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, ο τοπικός τύπος αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης.

Κλείνοντας οφείλω να υπογραμμίσω ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή του Νόμου που ορίζει την δικαία κατανομή (30%) της κρατικής διαφήμισης στα Περιφερειακά & κυρίως Ακριτικά ΜΜΕ που η προσφορά τους είναι πολλαπλή και η στήριξή τους θεμελιώδους σημασίας.

Εκφράζω την πεποίθησή μου ότι, η σημερινή Κυβέρνηση θα διευθετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους εκπροσώπους της έντυπης ενημέρωσης πανελλαδικά καθώς η τελευταία τριετής παράταση εκπνέει στον τέλος του τρέχοντος έτους.

* * *
Σημείωση Ε.Θ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, για την παρέμβασή του.

Σημειώνουμε πάντως ότι η δημοσίευση Διακηρύξεων και Δημοπρασιών των Υπουργείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς η πληρωμή γίνεται από τον τελευταίο μειοδότη-πλειοδότη, αναλόγως.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Saturday, May 18, 2024

Latest News

Κοινωνικός τουρισμός: 11 ημέρες διακοπές στον Έβρο

Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους - Δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου - Χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες...

More Articles Like This