9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, May 1, 2024

Η έκρηξη πριν 40 χρόνια στο Ξενοδοχείο Πλωτίνη

Η τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος μελών της «Νέας Δημοκρατίας» το 1980 που θα δημιουργούσε εκατόμβη νεκρών

Σαν σήμερα το 1983, μία έκρηξη στο ξενοδοχείο ΠΛΩΤΙΝΗ του Διδυμοτείχου Έβρου, παρ’ ολίγον να το γκρεμίσει και να δημιουργήσει μια εκατόμβη θυμάτων, με τραυματίες και θανάτους.

Την 1η Απριλίου 1983, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, παρέστη στο Διδυμότειχο σε πολιτική συγκέντρωση, που οργάνωσε η τοπική επιτροπή της Ν.Δ., όπου και θα ομιλούσε.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο στο υπερώο του ξενοδοχείου, με την παρουσία μεγάλου αριθμού μελών.

- Advertisement -

Μετά το τέλος της ομιλίας και συνεστίασης, τα μεσάνυχτα, άρχισαν να αποχωρούν οι παρευρεθέντες και ο ομιλητής παρέμεινε,για να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Μπροστά στην ρεσεψιόν, δημιουργήθηκε μικρή συγκέντρωση, που συζητούσαν, αναμένοντας την κάθοδο του Παλαιοκρασσά και κάποιοι βγήκαν εκτός του κτιρίου.

Την 00.13 ώρα της 2 Απριλίου, μία έκρηξη συγκλόνισε συνθέμελα το ξενοδοχείο και διέκοψε τον άπλετο φωτισμό, καταγράφω την ώρα αυτή, γιατί αυτή έμεινε μόνιμα σε ρολόϊ της ρεσεψιόν ηλεκτρικό, όταν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση!!!

Μαύρο σκοτάδι κάλυψε τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου και στο εσωτερικό δημιούργησε πανικό σε όλους.

Οσοι βρέθηκαν στο ισόγειο ,βγήκαν στον εξωτερικό χώρο και από εκεί άκουσαν τις φωνές, όσων βρισκόταν στο υπερώο, γιατί δεν μπορούσαν να κατέβουν, επειδή η ξύλινη σκάλα που υπήρχε, διαλύθηκε και δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής.

Τοποθέτησαν μία σκάλα οικοδόμου,που βρήκαν και τους βοήθησαν να απομακρυνθούν εκτός του ξενοδοχείου.

Στο χώρο αυτό, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία μέτρων τάξης δύο άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος, ένας ενωμοτάρχης και ένας χωροφύλακας, μέχρι το πέρας της εκδήλωσης.

Με την λήξη της συγκέντρωσης και μόλις άρχισε η αποχώρηση του κόσμου, ξεκίνησαν να αποχωρήσουν και αυτοί πεζή.

Δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν 50 μέτρα και ακούστηκε ο τρομαχτικός κρότος της έκρηξης και το σβήσιμο όλων των φώτων του ξενοδοχείου.

Επέστρεψαν τρέχοντας και μαζί με όσους ήταν έξω βοήθησαν στον απεγκλωβισμό και εξασφάλιση του χώρου.

Επειδή δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία με την υπηρεσία τους, ένας εξ αυτών, πήγε στο αστυνομικό κατάστημα, που απείχε περίπου 1,5 χιλιόμετρο, γιατί το ξενοδοχείο βρισκόταν στην είσοδο της πόλης.

Ως διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Διδυμοτείχου, ενημερώθηκα αόριστα για μία έκρηξη, που συνέβη μετά την ομιλία.

Προσήλθα αμέσως στο γραφείο μου, θεωρώντας ότι ίσως ήταν κάτι μικρό, για δημιουργία εντυπώσεων… ένα στρακαστρούκι που λέγαμε τότε πασχαλινό.

Στον περίβολο του χώρου, υπήρχε αρκετός κόσμος συγκεντρωμένος και περνώντας ανάμεσα τους συνάντησα μερικούς να φέρουν μικρά επιφανειακά τραύματα.

Εκεί, συνάντησα και τον τότε διευθυντή του ΟΤΕ, που έντρομος μου είπε… “θα μας σκοτώναν” και κατάλαβα ότι κάτι πολύ σοβαρότερο συνέβη.

Ενημέρωσα τηλεφωνικά τους προϊσταμένους μου και επειδή στην απέναντι οικοδομή διέμενε ένας λοχαγός πυροτεχνουργός του στρατού, τον ειδοποίησα και τον πήρα μαζί μία για μία πρόχειρη αυτοψία του χώρου και τυχόν απενεργοποίηση αγνώστων συσκευών ή αντικειμένων.

Αμέσως διέταξα ανάκληση όλης της …ελάχιστης δύναμης που διέθετα, οργάνωσα σημεία ελέγχου στις εξόδους της πόλης και εξασφάλισα τον χώρο του ξενοδοχείου και την περίμετρο του.

Όταν έφτασα στο χώρο, επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι και σε μία άκρη του περιβόλου ήταν οι ένοικοι του ξενοδοχείου, έντρομοι.

Στα υπόγεια του ξενοδοχείου, όπου υπήρχαν μεγάλες δεξαμενές με μαζούτ, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και ενεργούσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.

Με τον πυροτεχνουργό και με φορητό προβολέα, ενεργήσαμε πρόχειρη αυτοψία για τυχόν εντοπισμό υπόπτων δεμάτων ή αντικειμένων, αλλά δεν βρέθηκε τίποτε.

Μόλις ξημέρωσε, έγινε αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής!!

Η βαριά μεγάλη ξύλινη σκάλα, που οδηγούσε στο υπερώο, διαλύθηκε κυριολεκτικά και τμήματα των μελών της είχαν καρφωθεί στην υπάρχουσα ψευδοροφή.

Στο υπόγειο, όπου υπήρχαν 4 μεγάλες δεξαμενές μαζούτ και διαχωριζόταν η μία από την άλλη με τοίχο, είχαν διαλυθεί οι τοίχοι και παντού υπήρχε μεγάλη ποσότητα επιβραδυντικού υλικού, που έριξε η πυροσβεστική για να σταματήσει την φωτιά.

Τα παράθυρα των διαδρόμων των ορόφων,από αλουμίνιο, είχαν βγεί από τις θέσεις τους, μέχρι τον 4ο όροφο, οι υαλοπίνακες της καφετέριας έσπασαν όλοι.

Η κεντρική τεράστια και βαριά πόρτα εισόδου… στράβωσε και ένα μεταλλικό γραφείο 6 συρταριών, που βρισκόταν σε μικρό γραφείο πίσω από την ρεσεψιόν… το ωστικό κύμα το …μετέφερε 10 μέτρα και το στράβωσε.

Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω ότι η ευρισκόμενη εκεί κόρη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χατζηγιάννογλου Ιωάννη (δυστυχώς, μη ευρισκόμενη στην ζωή σήμερα), είχε κυριολεκτικά Άγιο, γιατί αν βρισκόταν λίγα εκατοστά δεξιά, θα την είχε συνθλίψει το γραφείο, που κινήθηκε ως βόμβα.

Κάτω από τον ξενοδοχείο, στον δρόμο, σε αγροτική περίφραξη, βρέθηκε, ένα χάλκινο βαρύ κουδούνι, που υπήρχε κρεμασμένο στην είσοδο του γραφείου πίσω από την ρεσεψιόν. (Σε άλλο σημείο θα σας δώσω εκτενή περιγραφή των ευρημάτων).

Ο Παλαιοκρασσάς ήταν σε απόλυτη σύγχυση και μου έλεγε συνέχεια… “θα μας σκοτώναν”. Επειδή ο φόβος του ήταν συνεχής τον …φιλοξένησα στο γραφείο μου, μέχρι να αποχωρήσει.

Τις πρωϊνές ώρες, όταν ηρέμησαν κάπως τα πράγματα, ήρθε στο ξενοδοχείο ο μελετητής των σχεδίων αρχιτέκτονας ΚΗΠΟΥΡΟΣ Χρήστος (και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), και σε συζήτηση που κάναμε μου είπε…”αν δεν εκτονωνόταν τα αέρια της έκρηξης με το σπάσιμο των τζαμαριών… υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει το οίκημα”.

Μετά απ’ αυτό αντιληφτήκαμε ότι κάτι πολύ σοβαρό υπήρχε στην όλη υπόθεση!!

Ο λοχαγός πυροτεχνουργός, κατά την πρόχειρη αυτοψία, μας διαβεβαίωνε ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν …ΜΑΥΡΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑ, που τοποθετήθηκε σε τέσσερα σημεία (όπου διαπιστώθηκαν σημεία αρχικών βλαβών) και από το μέγεθος των καταστροφών, συνολικού βάρους 40 κιλών.

Σε ερώτησή μου, πως θα μπορούσε να μεταφερθεί και να αποκρυφτεί τέτοια ποσότητα, έστω και διαμοιρασμένη σε μικρότερα δέματα, χωρίς να γίνει πριν ή μετά… αντιληπτή, δεν μπορούσε να δώσει απάντηση.

Με την αυτοπρόσωπη παρουσία του τότε διοικητή Διοίκησης Χωροφυλακής Εβρου, συνταγματάρχη ΦΟΥΝΤΑ Χρύσανθου και του ταξιάρχου ΡΟΥΤΣΗ Νικολάου,ανώτερου Διοικητή Θράκης, οργανώθηκαν συνεργεία ανακρίσεων υπό αξιωματικούς, με την παρουσία του εισαγγελέα Εβρου ΝΤΑΚΟΥΡΗ Χρήστου και την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

Αμέσως μετά, …ακολούθησε η άφιξη …δημοσιογράφων όλων των κομματικών και πολιτικών τοποθετήσεων εφημερίδων, για κάλυψη των γεγονότων και συγκέντρωση πληροφοριών και στην συνέχεια από μερικούς… διαστρέβλωσή τους…

Θα συνεχιστεί… (η φωτογραφία απεικονίζει την συμμετοχή τότε).

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΝΑΖΛΗΣ

Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α.

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

spot_img
spot_img
Wednesday, May 1, 2024

Latest News

Παρεμβάσεις στον οικισμό Τριφυλλίου Αλεξανδρούπολης

Εργασίες ελαιοχρωματισμού και επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Κατάστημα Τριφυλλίου, στο κτήριο του συλλόγου του οικισμού, όπως και στο Ηρώον...

More Articles Like This