9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 17, 2024

Δώστε κίνητρα ασφάλισης κτιρίου από καταστροφές

Η Κυβέρνηση εξετάζει την προαιρετική Ασφάλιση – Μεγάλο το φορτίο αποζημιώσεων του Κράτους, από Σεισμούς, Πυρκαγιές κ.λπ.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την προαιρετική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές περιλαμβάνεται στην κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη τετραετία, καθώς έχει  εντοπιστεί ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες για αποζημιώσεις από το κράτος.

Το σχέδιο προβλέπει την αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου με επαναφορά της φοροέκπτωσης στα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας για αποζημίωση κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191.000.000 ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

- Advertisement -

Έκπτωση ασφαλίστρων

Ένα από τα κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν είναι η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν κατοικίες και ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ζητά η ασφαλιστική αγορά.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η επαναφορά της απαλλαγής αυτής «θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητας απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.»

Επιπλέον, αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσουν τα 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις το 16% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (φωτιά, πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κ.λπ.) και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου.

-Δ-

spot_img
spot_img
Friday, May 17, 2024

Latest News

Κάλεσμα συμμετοχής σε 24ωρη απεργία απευθύνει η ΑΔΕΔΥ Έβρου

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 21 Μαΐου, μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας Ακόμη μια απεργιακή...

More Articles Like This