9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

Habemus Papam

Ο τίτλος αναφέρεται στην αναφώνηση για την εκλογή του Πάπα – Όμως ταιριάζει και στην περίπτωση του Τζο Μπάϊντεν, που εξελέγη 46οςΠρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Έπειτα από ημέρες αγωνίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και με τα ερωτήματα να πλανώνται αναφορικά με την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταμέτρηση, που έριξε βαρειά την σκιά της στην διαδικασία, υποστηρικτές του 77χρονου υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν βγήκαν τελικώς το Σάββατο στους δρόμους για να εορτάσουν την νίκη του. 

Το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς έδωσε η είδηση πως ο εκλεκτός του Δημοκρατικού Κόμματος επεκράτησε στην Πενσυλβάνια, κερδίζοντας τους 20 εκλέκτορες της πολιτείας, με αποτέλεσμα να γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Ήμουν στο λεωφορείο και πήδηξα έξω για να έρθω εδώ στον Λευκό Οίκο» δήλωνε η Ντόνα Τόμας, κάτοικος της Ουάσιγκτων, τονίζοντας πως «ήταν κάτι πού έπρεπε να γιορτάσουμε. Περιμέναμε τόσο πολύ». Και στην Νέα Υόρκη υποστηρικτές του Μπάιντεν χόρευαν στους δρόμους, φώναζαν και κτυπούσαν κατσαρολικά από τα μπαλκόνια τους, τις ταράτσες και τα κεφαλόσκαλά τους, κρατώντας αμερικανικές σημαίες και πλακάτ υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου. 

- Advertisement -

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Τράμπ συνεκεντρώθησαν σε κάποιες πόλεις καταγγέλλοντες «νοθεία στο αποτέλεσμα».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Μπάιντεν πραγματοποίησε ενώπιον πλήθους οπαδών του στο Ουίλμιγκτον την πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος. «Οι πολίτες αυτού του κράτους μίλησαν. 

Μας έδωσαν μιά ξεκάθαρη νίκη, μιά πειστική νίκη» τόνισε και κάλεσε τούς Αμερικανούς να μην συμπεριφέρονται πλέον «στους αντιπάλους τους σαν σε εχθρούς».

«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος πού συσπειρώνει και όχι που διχάζει» υπεγράμμισε σημειώνοντας πώς στόχος του είναι να ηγηθεί «των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

Την ώρα που ο διεθνής Τύπος έκανε πρώτο θέμα την εκλογή Μπάιντεν, με τους «Sunday Times» να γράφουν χαρακτηριστικά. «Ο κοιμισμένος Τζό ξυπνά την Αμερική», αναφερόμενοι προφανώς στο παρατσούκλι (υπναράς Τζό) που είχε προσδώσει ο Τράμπ στον αντίπαλό του κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνος, συγχαρητήρια έφθαναν από όλον τον κόσμο. 

Κατ’ αρχάς ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαιρέτισε την «Ιστορική» νίκη του «φίλου του», ενώ πρώτη από την Ευρώπη η Καγκελλάριος Μέρκελ ήταν εκείνη που έσπευσε να συγχαρεί τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε μεταξύ άλλων και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν καλώντας τον Μπάιντεν να «εργασθούν από κοινού».

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This