9.4 C
Alexandroupoli
Monday, April 29, 2024

Βασικές καλλιέργειες η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος στον Β. Έβρο

Την ένταξή τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ ζητά ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδος»

Την επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», σχετικά με το θέμα της ένταξης των καλλιεργειών του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις της Νέας ΚΑΠ, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην Αναφορά τονίζεται πως ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη αποτελούν βασικές καλλιέργειες για την περιοχή του βορείου Έβρου, συμβάλλοντας μάλιστα και στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην περιοχή, εξαιτίας της διαφορετικής εποχής ανθοφορίας τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι δύο αυτές καλλιέργειες είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις στην αμειψισπορά των καλλιεργειών της περιοχής, καθώς με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού και του σκληρού σιταριού.

- Advertisement -

Κλείνοντας η κα Γκαρά σημειώνει πως «η ένταξη του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις της Νέα ΚΑΠ, είναι ζήτημα υψηλής κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τον βόρειο Έβρο».

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ κ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη αποτελούν βασικές καλλιέργειες για την περιοχή του Βορείου Έβρου.

Είναι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις στην αμειψισπορά των καλλιεργειών της περιοχής, διότι εμποδίζουν τη μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού και του σκληρού σιταριού, αφού έχει εκλείψει από την περιοχή μας η καλλιέργεια των τεύτλων, ενώ και η καλλιέργεια του αραβοσίτου τείνει να εξαφανιστεί.

Επίσης η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ηλίανθο και ελαιοκράμβη για την περιοχή μας βοηθά στην παραγωγή μελιού, εξαιτίας της διαφορετικής εποχής ανθοφορίας τους, αφού όλο και περισσότεροι αγρότες στρέφονται προς την μελισσοκομία.

Για τους παραπάνω λόγους, υποβοηθείται η διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής μας και δίνεται και επιπλέον κίνητρο ενασχόλησης νέων αγροτών με τη γεωργία. Η ένταξη τους στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις της Νέας ΚΑΠ είναι υψηλής σημασίας για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Κοινοποίηση:

– κ.κ. Βουλευτές Έβρου

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ.Δ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ Χ. ΚΟΥΜΠΡΙΔΗΣ

spot_img
spot_img
Monday, April 29, 2024

Latest News

Βόλεϊ:  Στην Α2 Γυναικών η Νίκη Αλεξανδρούπολης!

Μια σπουδαία επιτυχία κατάφερε η «Νίκη Αλεξανδρούπολης», καθώς εξασφάλισε την άνοδο στην Α2 κατηγορία Γυναικών, μία αγωνιστική πριν το φινάλε του...

More Articles Like This