9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, May 2, 2024

Το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου

Καλή είναι η Διπλωματία, καλές είναι οι Δηλώσεις, όμως για να γίνονται σεβαστές, πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις που δείχνουν αποφασιστικότητα

Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, όπως ο προεβδομάδος πλους του τουρκικού ερευνητικού «Oruç Reis» σε θάλασσα ελληνικών συμφερόντων. 

Η εικόνα όμως ήταν χειρότερη από την πραγματικότητα. 

- Advertisement -

Με απόλυτη ειλικρίνεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρεδέχθη ότι από επικοινωνιακής πλευράς ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος.

«Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» ομολόγησε ο κ. Δένδιας. 

Πέρα όμως από αυτήν την πτυχή, η όποια αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα καθώς η Ελλάς ουδέποτε κατόρθωσε να προβάλλει αποτελεσματικά τις θέσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η ουσία των πραγμάτων είναι ότι πάντα αντιδρούμε με καθυστέρηση.

Πριν εισέλθει ο την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό σκάφος, παρεβίαζε επί ημέρες την κυπριακή AQZ. Στην οποία εξακολουθεί να διενεργεί παράνομες έρευνες αδιαφορώντας για την πλησίον αυτού κίνηση του γαλλικού αεροπλανοφόρου, το οποίο μάλιστα συνοδευόταν και από ελληνική φρεγάτα.

Κάποτε υπήρχε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μήνυμα πως η Ελλάς θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια κάθε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου. 

Διότι αν αυτό δεν το κάνει η Ελλάς, τότε από ποιόν να το περιμένουμε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει -ούτε μπορεί να έχει- τα μέσα για να αμυνθεί μόνη. 

Απλούστατα λόγω μεγεθών. Η Ελλάς έχει ιερά υποχρέωση να στέκεται δίπλα της. Είναι άλλωστε το εθνικό κέντρο προς το όποιο προσβλέπει η Λευκωσία γιά προστασία και άμυνα.

Αυτή είναι μία πραγματικότης που δεν αλλάζει, όσο καιαν θέλουν ορισμένοι να επιβάλλουν την λογική, ότι η Κύπρος είναι «άλλο» Κράτος.

Είναι ένα δεύτερο ελληνική Κράτος, το οποίο δημιουργήθηκε εξ αιτίας κάποιων συνθηκών που δεν επέτρεψαν την ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα πατρίδα. 

Και επειδή πολλοί στις ημέρες μας ομιλούν περί «αποτροπής», να επισημάνουμε ότι το προαναφερθέν Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υπήρξε πραγματικός παράγων αποτροπής, για όσο χρόνια διετηρείτο σε ισχύ.

Αυτό το δόγμα θα έπρεπε αμέσως να επανέλθει, διότι θα ήταν ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά, η οποία θεωρεί ότι μπορεί ασύδοτη να κινείται στην ανατολική Μεσόγειο. 

Καλή είναι η διπλωματία, καλές είναι οι δηλώσεις, για να γίνονται όμως σεβαστές πρέπει να συνοδεύονται καιαπό πράξεις που δεικνύουν αποφασιστικότητα.

Αν θέλουμε λοιπόν να σταματήσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό πριν δούμε την Άγκυρα να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της και δυτικότερα, θα πρέπει να την σταματήσουμε στην Κύπρο. 

Διότι όσο στην Κυβέρνηση εναλλάσσονται κόμματα, κοινός παρονομαστής της πολιτικής των όποιων είναι ο κατευνασμός και ο ενδοτισμός, η εξέλιξη είναι απολύτως προβλέψιμη.

Όσο υποχωρούμε δίδουμε στους Τούρκους έδαφος να προχωρούν και να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

Ευθ. Π. Πέτρου

spot_img
spot_img
Thursday, May 2, 2024

Latest News

Παρεμβάσεις στον οικισμό Τριφυλλίου Αλεξανδρούπολης

Εργασίες ελαιοχρωματισμού και επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Κατάστημα Τριφυλλίου, στο κτήριο του συλλόγου του οικισμού, όπως και στο Ηρώον...

More Articles Like This