9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

«Τα φράγματα θα σταματήσουν μόνο τις… Μέδουσες»

Ενστάσεις από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και από Κυριάκο Βελόπουλο – Η ακτίνα της Ανατολικής Λέσβου είναι 50 χιλιόμετρα και το φράγμα 2,7 χλμ

Δεν θα λυθεί το πρόβλημα του Μεταναστευτικού με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πείραμα της κυβέρνησης που στο τέλος θα αποτύχει.

Με τα παραπάνω λόγια σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για προμήθεια πλωτών φραγμάτων συνολικού κόστους 500.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια για την άφιξη προσφύγων και μεταναστών.

- Advertisement -

«Ως μηχανικός έργων στη θάλασσα, σας βεβαιώνω πως για να αντέξουν τα συστήματα αυτά τους ισχυρούς ανέμους ή τα κύματα, χρειάζεται να μπουν βαρίδια στον βυθό» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως ακόμη ένας λόγος που εγγυάται την αναποτελεσματικότητα του πλωτού φράχτη που αναμένεται να τοποθετηθεί ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία είναι το γεγονός ότι θα καλύπτει απόσταση περίπου 2,7 χιλιομέτρων, την ώρα που η ακτίνα της ανατολικής Λέσβου είναι 50χιλιόμετρα.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια.

Το πλωτό αυτό φράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την Προμήθεια το σκαφών από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποδοτικότατα τους και στη θάλασσα. 

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόθεση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε με αρκετή δόση χιούμορ πως «αντιμετωπίζουντο Μεταναστευτικό με δίχτυα για… μέδουσες».

«Δεν τα έβαλαν στην Κόρινθο που δύο χρόνια οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, τα βάζουν τώρα για να σταματήσουν τι; Αυτά είναι για τις μέδουσες. 

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. 

Έχουν φοβικά σύνδρομα. Φοβούνται να δουν π κάνει η Ευρώπη» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό-εξπρές που αναρτήθηκε στη Δι@όγεια, το πλέγμα έχει μη στρατιωτικές προδιαγραφές και εντάσσεται στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκούς αυξανόμενης μεταναστευτικής – προσφυγικής ροής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και λάμπες που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων, ενώ το προστατευτικό δίχτυ πρέπει να έχει συνολικό ύφος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά με ύφος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον 50 εκατοστά και βύθισμα τουλάχιστον 60 εκατοστά.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα επτά κιλά ανά τρέχον μέτρο, το χρώμα θα πρέπει να είναι εύκολα ορατό στη θάλασσα (πορτοκαλί ή κίτρινο) και να φέρει εκ της κατασκευής του σήμανση ώστε να είναι ευδιάκριτο τη νύχτα.

Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενηαπόσταση φράγματος/φωτοσήμανσης.

Από την πλευρά της η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδίασμά αυτόν και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την  αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

-Δ-

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This