9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Προκόπης Παυλόπουλος: «Αποδίδουμε στη Θράκη, αυτό που της αναλογεί, στο πλαίσιο μιας εμβληματικής επετείου για τα 100 χρόνια ένταξης του Θρακικού Ελληνισμού στον Εθνικό μας κορμό» – Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία

«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη. Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη παρουσίαση και ένταξη της θρακιώτικης ενδυμασίας στις παραδοσιακές στολές της ιματιοθήκης των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

«Το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, επετείου, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης στον Εθνικό μας Κορμό”, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι “με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζεται τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη, το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης».

- Advertisement -

Η θρακιώτικη ενδυμασία, όπως και οι άλλες πέντε παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, θα χρησιμοποιείται κατά περίσταση ως ενδυμασία των Ευζώνων, και η επίσημη πρώτη χρήση της θα γίνει τον Μάιο του 2020.

Η εκδήλωση για την ένταξη της ενδυμασίας της Θράκης στο Αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς απετέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει μηνύματα στην Τουρκία και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι εμείς, οι Έλληνες -και μαζί, βεβαίως, αυτό το πολύτιμο κομμάτι του εθνικού μας κορμού, η Θράκη- να υπερασπισθούμε την Ευρώπη, να υπερασπισθούμε την ευρωπαϊκή νομιμότητα, να υπερασπισθούμε την Διεθνή Νομιμότητα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η χρονική στιγμή που επελέγη να ενταχθεί η ενδυμασία της Θράκης στο Αρχείο δεν είναι τυχαία, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

«Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τί είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. 

Αυτό το ακραίο φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικώς.

Το μήνυμα προς την Τουρκία ήταν σαφές.

«Οι Θράκες έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν, επίσης, να υπερασπίζονται το έδαφος, τα σύνορα και, μαζί μ’ αυτά, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας μας.

Και με τον ίδιο τρόπο τις αρχές και τος αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τους Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μαζί βεβαίως με τα σύνορα και τι έδαφος και της ΕΕ» σημείωση με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πετροβιτς, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης.

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This