9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

Ανυποχώρητοι έστω και μόνοι…

Η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει απόφαση ότι, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθούμε σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία – Ας ετοιμαζόμαστε

Όσο o καιρός είναι αίθριος,

έχουμε πολλούς φίλους

- Advertisement -

και συμμάχους.

Αν όμως συννεφιάσει,

θα είμαστε μόνοι.

(Από άρθρο μου, 22.10.2019)

 

Το παραπάνω κείμενο εκφράζει τους φόβους μου για τη συμπεριφορά των συμμάχων μας, κυρίως των ΗΠΑ, αν η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο οδηγηθεί από την Τουρκία σε ένοπλη σύρραξη.

Γιατί ο δικτάτορας Ερντογάν εκεί το πάει, αφού με λόγια που συνεχώς επαναλαμβάνονται από τον ίδιο και τους υπουργούς του και τους χάρτες που δεικνύουν, ζητούν και θέλουν, για να αναστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη γαλάζια πατρίδα, τη Θράκη, το μισό Αιγαίο με τα νησιά του, που κατοικούνται αμιγώς από Ελληνίδες και Έλληνες, την Κύπρο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπάρχουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά την πλήρη υποταγή μας ως, προτεκτοράτο του.

Τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ο δικτάτορας τις δείχνει με τις καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις των πολεμικών αεροσκαφών του του εναερίου χώρου μας, με τις πλεύσεις των πολεμικών πλοίων του εντός των χωρικών μας υδάτων, με τις γεωτρήσεις πλοίων του στην κυπριακή ΑΟΖ και την παρουσία πολεμικών σκαφών του εντός αυτής, με τις προσπάθειες εξέγερσης των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, με την κατασκευή μουσουλμανικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, με την παράνομη αποστολή χιλιάδων λαθρομεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό να δημιουργήσει μετά πρόβλημα μουσουλμανικής μειονότητας.

Ήδη είπε πολλάκις ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν από χρόνια 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που μπορούν υπό την καθοδήγησή του να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους προβλήματα.

Τις ανησυχίες και τους φόβους μου μοιράζονται ήδη όχι μόνον κάτοικοι της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, μετά την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας, που ήταν ο μοναδικός τους σύμμαχος στον πόλεμο κατά του ISIS -του ισλαμικού κράτους- και τους είχαν δοθεί υποσχέσεις για ανεξαρτησία εντός της Συρίας ή και δημιουργία δικού τους κράτους.

Ο πρόεδρός Τραμπ τους πούλησε κυριολεκτικά, για να ευχαριστήσει τον δικτάτορα Ερντονάν, που επιθυμεί και προωθεί την εξόντωσή τους με μία νέα γενοκτονία, όπως εξόντωσαν οι προκάτοχοί του τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τους Αρμένιους, τους Ασσυρίους, τους Εβραίους.

Όταν προδίδεις και εγκαταλείπεις στους εχθρούς τους πιστούς συμμάχους που πολέμησαν σκληρά δίπλα στους δικούς σου στρατιώτες, έχεις χάσει πλέον την εμπιστοσύνη φίλων και συμμάχων.

Ο κ. Τραμπ, του οποίου το Κογκρέσο μεθοδεύει την παραπομπή και καθαίρεση, γίνεται ολοένα πιο απρόβλεπτος, πιο λαϊκιστής, πιο ευάλωτος, τάχα για να γυρίσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στα σπίτια τους.

Πλην, στην περίπτωση των Κούρδων δεν χρειαζόταν πόλεμος κατά των Τούρκων, αλλά ένα απλό όχι στον δικτάτορα και στα σχέδιά του γιά δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ακριβώς όπου ζουν οι Κούρδοι. 

Τελικά, ο Τραμπ, με την εγκατάλειψη των Κούρδων και τον ξεριζωμό τους, ισχυροποίησε τον Πούτιν και τη Ρωσία στην κεντρική Ασία, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Άσαντ της Συρίας είναι φίλος και σύμμαχος τού Πούτιν, ενώ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ επικρατεί χάος.

Η Δύση έμεινε χωρίς αρχηγό, αφού και η ΕΕ σπαράσσεται λόγω ανικανότητας των ηγετών της.

Πρόσφατα ήρθε στη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο, που ζήτησε και έλαβε ανανέωση για την αεροναυτική βάση στη Σούδα, αλλά και νέες βάσεις, στο αεροδρόμιο της Λάρισας για drones και μή επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Στεφανοβίκειο, κοντά στον Βόλο, ως βάση για ελικόπτερα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων.

Εμείς τί πήραμε σε αντάλλαγμα; Τίποτα.

Ζητήσαμε μία διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα μας υποστηρίξουν σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, αλλά ο κ. υπουργός επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει.

Η καλή μας κυβέρνηση ακόμη περιμένει την απάντησή του…

Οι Τούρκοι στη θέση μας είχαν πάρει κάμποσο δισεκατομμύρια δολάρια.

Αφελής Ελλάς!

Οφείλω να σημειώσω ότι από όλους τους λεγόμενους συμμάχους, μόνο η Γαλλία έστειλε στην Κύπρο δύο φρεγάτες για να υποστηρίξει τη γαλλική Total που διενεργεί έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πλην, στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει βρει φυσικό αέριο η αμερικανική  ExxonMobil, αλλά ο 6ος αμερικανικός στόλος απουσιάζει.

Η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει απόφαση, ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, έκτος αν ο δικτάτοράς της εκλείψει.

Οι συζητήσεις με τους Τούρκους και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης είναι αέρας κοπανιστός, αφού ο Έρντογάν δημοσίως διατυπώνει αυτά που θέλει από εμάς.

Άρα, απομένει η πολεμική προετοιμασία, για την οποία χρόνια πασχίζω και γράφω. 

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι τα νησιά είναι οχυρωμένα και οι κάτοικοί τους έχουν υψηλό εθνικό φρόνημα, και μαζί με τους στρατιώτες μας είναι στρατιωτικά οργανωμένοι και οι πολίτες. 

Ο αμυνόμενος πάντοτε πλεονεκτεί σε σχέση με τον επιτιθέμενο. 

Ας θυμηθούμε το 1940: ο δικτάτορας Μουσολίνι -τί σύμπτωση με τον γείτονα- κόμπαζε ότι σε 48 ώρες θα κάνει περίπατο στην Αθήνα πλην ο ελληνικός στρατός κυνηγούσε επί 6 μήνες τις μεραρχίες του στα βάθη της Αλβανίας και τις αποδεκάτιζε.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα πάθουν και οι Τούρκοι αν μας επιτεθούν στα νησιά και στον Έβρο, όπου το μέτωπο είναι πολύ μικρό. 

Έχουμε, βέβαια, για την άμυνα των νησιών και άλλο πλεονέκτημα: τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας.

Χρειαζόμαστε πολεμικά πλοία και αεροπλάνα και άλλα οπλικά συστήματα, τώρα αμέσως, με αγορά ή εκμίσθωση· καλή η παραγγελία τών δύο γαλλικών φρεγατών, αλλά θα αργήσει η παράδοση. 

Και κάτι πιο σπουδαίο: η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούν υψηλό εθνικό φρόνημα και κουλτούρα πολέμου.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This