9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

Ενδιαφέρον και …για φαρμακευτική κάνναβη στον Έβρο

Σαουδάραβες Επιχειρηματίες συζητούν για μεγάλη επένδυση στον Έβρο – Ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η Κυβέρνηση για εγκατάσταση μονάδων σε εύφορα χωράφια – Ανοίγουν οι δουλειές με …φούντες 

 

Σαουδάραβες επιχειρηματίες ήρθαν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της Θεαγένης Κοιν.Σ.Επ κ. Σπύρο Δέδογλου, που πραγματοποίησε την πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα μας, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, «μιλάμε για μια επένδυση 12 εκατ. ευρώ και μια καλλιέργεια 10 στρεμμάτων. Αν προχωρήσει η επένδυση θα απασχοληθούν 50 – 70 άτομα».

Και προσθέτει: «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης. Υπάρχει ενδιαφέρον όμως και από άλλες εταιρείες.

- Advertisement -

Όσον αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, συνεχίζεται σε ερευνητικό και επενδυτικό επίπεδο. Μετά το λάδι κάνναβης, το αλεύρι και τα σαπούνια που παράγει η Θεαγένης Κοιν.Σ.Επ επόμενος στόχος είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου ελαιουργείου.

Πέρσι είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια λόγω της πλημμύρας. Φέτος αναμένεται να σπαρθούν περίπου 130-140 στρέμματα στην περιοχή με βιομηχανική κάνναβη. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε λόγω της έλλειψης ζιζανιοκτόνων. Ωστόσο γνωρίσαμε την καλλιέργεια και θα προχωρήσουμε σε σωστή σπορά ανά ποικιλία και μάθαμε την τεχνογνωσία για την αποστράγγιση των χωραφιών».

Ανοίγουν οι δουλειές με… φούντες !

Με το βλέμμα σε υποψήφιους επενδυτές, η κυβέρνηση δίνει νέα ώθηση στην καλλιέργεια κάνναβης, καταθέτοντας ακόμη μία ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια, δύναται πλέον «η εγκατάσταση των μονάδων σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες ή σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, καθώς και στη γη υψηλής παραγωγικότητας».

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τη δημιουργία μονάδων μεταποίησης ακόμη και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή σε εύφορα χωράφια, στα οποία ισχύει, κατά τα άλλα, αυστηρό καθεστώς απαγόρευσης άλλων δραστηριοτήτων εκτός από τις αγροτικές.

Βέβαια, πέρυσι, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβης που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αποστόλου διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι «δεν θα βγάλουμε τα ροδάκινα ώστε να βάζουμε στα χωράφια κάνναβη». Τι άλλαξε, άραγε, από πέρυσι;

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This