9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, May 2, 2024

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΑ “ΣΠΑΘΙΑ” ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πολεμικά πλοία ακόμη και από την Βραζιλία, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία, δίπλα στην Αμερικανική αμφίβια δύναμη και τις μονάδες του Γαλλικού Στόλου 

Στην ανατολική Μεσόγειο αυτή την στιγμή έχουν μαζευτεί πολλά «ξένα σπαθιά» και το καθένα από αυτά υποστηρίζει ένα διαφορετικό εθνικό συμφέρον.

Πολεμικά πλοία, ακόμη από την Βραζιλία (ή φρεγάτα «Μπαρόσσο»), από το Μπαγκλαντές (η κορβέττα «Μπιγιού») και από την Ινδονησία (η κορβέττα “Όσμάν Χαρούν») περιπολούν στην περιοχή.

- Advertisement -

Και αν κάποιος θεωρήσει την παρουσία τους συγκυριακή ή αρκεσθεί στην ερμηνεία ότι ανήκουν στην ειρηνευτική αποστολή για τον Λίβανο, να το ξανασκεφθεί.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και το Μπαγκλαντές είναι ένα από τα κράτη στα οποία η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της.

Όσο για την κρίση στον Λίβανο έχει διευθετηθεί προ δεκαετίας και πλέον. Όμως η αποστολή UNIFIL διατηρείται.

Δίπλα ακριβώς η αμερικανική αμφίβια δύναμη του ελικοπτεροφόρου «Ίβο Τζίμα» πραγματοποιεί συνεκπαίδευση με το Ισραήλ στην αντιαεροπορική καιαντιβαλλιστική άμυνα (άσκηση Juniper Cobra 18).

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμήρ Πούτιν για τα νέα ισχυρά βλήματα του ρωσικού οπλοστασίου.

Την ίδια στιγμή, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου αλλά πολύ κοντά στα όριά της με την κυπριακή, πραγματοποιεί ναυτική παρουσία η γαλλική ναυτική δύναμη «Ζάν ντ’Άρκ» με ένα πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων και τα σύνοδά του.

Αυτά, χωρίς να μνημονεύσουμε τα τουρκικά πλοία πουασκούνται με πραγματικά πυρά ατό «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, τα ισραηλινά πολεμικά που περιπολούν και το αιγυπτιακό ναυτικό που είναι σε ετοιμότητα.

Αυτά τουλάχιστον ανήκουν σε χώρες της περιοχής…

Φυσικά και το ελληνικό ναυτικό παρότι εκτελεί εκτεταμένες ασκήσεις στο Αιγαίο είναι παρόν και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα των δυνάμεων αυτών αποδεικνύει και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και την επικινδυνότητα της περιοχής.

Ας συνυπολογίσουμε και την εν εξελίξει κρίση στην Συρία, και έχουμε ένα σκηνικό απολύτου αποσταθεροποιήσεως.

Ας μην βαυκαλιζόμεθα ότι εμείς αποτελούμε «νησίδα» εξαιρέσεως από τα προβλήματα.

Ο κομματικός σχηματισμός, ο οποίος έχει μετεξελιχθεί στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, ονόμαζε την οργάνωση νεολαίας του “Ρήγας Φεραίος».

Θα έπρεπε λοιπόν να έχουν φροντίσει να μάθουν ποιος ήταν αυτός ο Ρήγας Φεραίος.

Οπότε πρέπει να γνωρίζουν ότι διασημότερη ρήσις του ήταν το απόφθεγμα «αλοίμονο σ’ αυτόν που περιμένει τη λευτεριά του από ξένο σπαθί».

Ευθ. Π. Πέτρου

spot_img
spot_img
Thursday, May 2, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This