9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 19, 2024

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ “ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ” ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στην “Ζούγκλα” των ψηφιακών ειδήσεων είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το γνήσιο από το κίβδηλο – Διασπορά ψευδών ειδήσεων, χωρίς τιμωρία – Αντίμετρα παίρνει η GOOGLE

  Σε διαρκή …Πρωταπριλιά ευρίσκεται το διαδίκτυο, το οποίο κατακλύζεται από ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες αναπαράγονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από ανυποψίαστους χρήστες.

Με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι πλέον η βασική πηγή ενημέρωσης και το ρεπορτάζ να περνά «μαύρες» μέρες στην εποχή όπου ζητούμενο είναι μόνο η ταχύτητα, το έδαφος για τις ψευδείς ειδήσεις, τα γνωστά πια και ως fake news, έχει γίνει κάτι παραπάνω από πρόσφορο.

«Πηγές» που δεν κατονομάζονται -όχι επειδή προστατεύονται- και δεν αξιολογούνται, φήμες που διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, ανυπόγραφες «γνώμες» κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σε χρόνο μηδέν.

- Advertisement -

Κι όλα αυτά, όντας στη διάθεση ανθρώπων ευπιστων ή απλώς δεν είναι σε θέση να εξακριβώνουν τι ακριβώς συμβαίνει ή δεν γνωρίζουν να το κάνουν – η «ζημιά» έχει γίνει.

Ψευδώνυμοι «δημοσιογράφοι» των διάφορων ιστοτόπων ή ακόμα και γραφιάδες σε εντεταλμένη υπηρεσία “εκσφενδονίζουν» στον ψηφιακό κόσμο ειδήσεις σε ένα ταξίδι που δεν έχει επιστροφή.

Τι κι αν αργότερα διαψεύδονται;

Κανείς δεν θα τους εγκαλέσει, κανείς δεν θα τους διώξει για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η οποία είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Εν τέλει, οι ρυθμοί του διαδικτύου είναι τόσο ταχείς, που κανείς δεν θα το θυμάται όχι «την επόμενη εβδομάδα», αλλά κιόλας από την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε, στον «μαγικό» ψηφιακό κόσμο το ρητό «ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία» αποτελεί πια τον γενικό κανόνα ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης.

Τώρα η Google έρχεται με την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια έλεγχου της ορθότητος των πληροφοριών.

«Έλεγχος γεγονότων» (fact check) ονομάζεται η νέα εφαρμογή, η οποία ήδη διατίθεται μέσω των μηχανισμών αναζητήσεως.

spot_img
spot_img
Sunday, May 19, 2024

Latest News

Κοινωνικός τουρισμός: 11 ημέρες διακοπές στον Έβρο

Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους - Δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου - Χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες...

More Articles Like This