9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 5, 2024

Ο αγχωμένος Ερντογάν συλλαμβάνει Διοικητές των Ειδικών Δυνάμεων

Η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στη Άγκυρα, είναι απόρροια του έντονου αντιρωσικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία – Ο Ερντογάν πληρώνει τώρα την στήριξή του στους Τζιχαντιστές

dolofonia-rosou-1 dolofonia-rosou Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, είναι απόρροια του έντονου αντιρωσικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην Τουρκία, με τις εξελίξεις στο Χαλέπι και την ρωσική εκκαθάριση της πόλης από τους Τζιχαντιστές.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες μέρες σχεδόν καθημερινά γίνονταν διαδηλώσεις έξω από την ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Ρωσίας και κατά της γενοκτονίας, όπως ανέφεραν, που κάνουν οι Ρώσοι στο Χαλέπι της Συρίας.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της δολοφονίας είναι πως οι τρεις άντρες της τουρκικής ασφάλειας που είχαν διαταχτεί για να φυλάγουν τον Ρώσο πρέσβη, απουσίαζαν την στιγμή της δολοφονίας, γεγονός που δείχνει πως υπήρξε κάποια συνενοχή που σίγουρα θα πρέπει να ερευνηθεί.

- Advertisement -

Βέβαια οι αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο ότι ο δολοφόνος ήταν άνθρωπος του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά αυτό δεν αναιρεί το έντονο ισλαμιστικό χρώμα του εγκλήματος που αντιστοιχεί στα αισθήματα μεγάλου μέρους του ισλαμικού κόσμου.

Η στήριξη του Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια στους ισλαμιστές της Συρίας, καθιστά πολύ αγχωτική την τελευταία στροφή του με την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο έλεγχος του εσωτερικού της χώρας καθώς στα ήδη προβλήματα που είχε ο Τούρκος πρόεδρος, τώρα θα έχει να αντιμετωπίσει και τους ισλαμιστές.

Ο Ερντογάν θα πληρώσει ακριβά την μέχρι σήμερα πολιτική του στην Συρία και σίγουρα το γεγονός της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη θα έχει και συνέχεια με απροσδόκητες εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ μέσα στην δίνη των τρομοκρατικών επιθέσεων ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πως έχει χάσει την “μπάλα” και βλέπει παντού εχθρούς, προχωρεί σε νέο κύμα συλλήψεων στον στρατό αυτή την φορά μάλιστα στοχεύοντας διοικητές μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, από τις οποίες όπως είναι γνωστό η Πρώτη Ταξιαρχία στην Καισάρεια έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης την περασμένη Παρασκευή με 14 Κομάντος νεκρούς.

Οι δημοσιογραφικές πληροφοριες αναφέρουν για έκτακτες συλλήψεις τεσσάρων διοικητών μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, με πιο πρόσφατη αυτή του διοικητή της Τρίτης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Ντιαρμπακίρ, μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου κατά των Κούρδων, Συνταγματάρχη Muzaffer Gezer. Ο συνταγματάρχης συνελήφθηκε με την κατηγορία ότι πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και οδηγήθηκε στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.

Όλοι γνωρίζουν ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Διχτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν το ανεπανάληπτο κύμα των συλλήψεων συνεχίζεται από το καλοκαίρι εξαρθρώνοντας κυριολεκτικά πολλές σημαντικές μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως συμφωνά με την τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (τεύχη 677 και 678), με την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχών πραξικόπημα, έχουν εκδιωχτεί ή συλληφθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, την Στρατοχωροφυλακή και την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας καθώς και στα υπουργεία της κυβέρνησης, 15 χιλιάδες 726 άτομα.

Συγκεκριμένα σε στελεχιακό δυναμικό εκδιώχτηκαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού 1.259 άτομα, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, 391 από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, 338 και από το Γενικό Επιτελείο Στρατοχωροφυλακής 403.

Οι διωξεις συνεχίζονται και η κατάσταση με την περαιτέρω ένταση του πολέμου κατά των Κούρδων και με το άγχος του Ερντογάν να πάρει όλες στις εξουσίες επάνω του, προβλέπονται εκρηκτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Νίκος Χειλαδάκης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

spot_img
spot_img
Sunday, May 5, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This