9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 5, 2024

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ;

Τουρκική φρεγάτα απαγόρευσε στο ερευνητικό πλοίο MED SURVEYOR να συνεχίσει τις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καστελλόριζου – Η Άγκυρα επιδιώκει την παρουσία της στην περιοχή – Δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα

med-surveyor-tourkiko-erevnitiko tourkiki-gregata-gelibolu-f493Η Τουρκική επιθετικότητα αναπτύσσεται καθημερινά, συνεχώς κλιμακωμένη, στην θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά λίγα είναι αυτά που μαθαίνουμε.

Όπως το προχθεσινό άγνωστο συμβάν, που “έπνιξαν” τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε., πλην της “Εστίας”.

- Advertisement -

Χαμηλούς τόνους τηρεί η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε όλη την έκταση των θαλασσίων μας συνόρων.

Την στιγμή που ο Ερντογάν διεκδικεί εκ νέου τα νησιά του Αιγαίου, το τουρκικό Ναυτικό προέβη σε παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκινείτο στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου.

Επρόκειτο για το πλοίο «Med Surveyor», το οποίο πραγματοποιούσε επιστημονικές έρευνες στην περιοχή που προσδιορίζετο με αγγελία (NAVWARN) η οποία είχε εκδοθεί από τις 21 Οκτωβρίου.

Όμως η Τουρκία αντέδρασε στέλνοντας επί τόπου την φρεγάτα «Geliboglu», που, ουσιαστικώς, απαγόρευε στο πλοίο να προβεί στις έρευνές του.

Οι αντιδράσεις των Αθηνών παρέμειναν σε ήπιο επίπεδο, με διαβήματα στα οποία δεν εδόθη δημοσιότης, ενώ διεδίδετο ότι θεωρείται πιθανόν πως ενόχλησε τους Τούρκους το γεγονός ότι η αγγελία δεν προέβλεπε πέρας των ερευνών, αλλά ανέφερε ότι αυτές θα συνεχίζοντο μέχρι της εκδόσεως νεωτέρας.

Αυτό συνιστά πολύ σοβαρή υποβάθμιση της τουρκικής προκλήσεως, η οποία μάλιστα επικεντρώνεται στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καστελλορίζου.

Με καθυστέρηση, και πάλι χωρίς να δημοσιοποιηθεί, επί τόπου εστάλη η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», χωρίς όμως αυτό να συνιστά ουσιαστική αντίδραση, καθώς το «Med Surveyor» δεν κατόρθωσε τελικώς να πραγματοποιήσει τις έρευνες του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή Καστελλορίζου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την οριοθέτηση των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμεταλλεύσεως της ανατολικής Μεσογείου, ενώ, λόγω της υπάρξεως του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος, τα όρια του FIR Αθηνών εφάπτονται με αυτά του FIR Λευκωσίας, χωρίς να παρεμβάλλεται η Τουρκία.

Μόνιμος στόχος της Αγκύρας είναι να επιβάλει να μην αναγνωρίζεται στο Καστελλόριζο δικαίωμα υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ.

Μάλιστα, επί των ημερών της Μουσουλμανικής Αδελφότητος στην Αίγυπτο, είχε κατορθώσει να υπογράψουν οι δύο χώρες συμφωνία οριοθετήσεως ΑΟΖ που το αγνοούσε παντελώς.

Η συμφωνία ακυρώθηκε από τον σημερινό Πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό Σίσι.

Παρ’ όλα ταύτα, η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται.

Με κάθε ευκαιρία επιδιώκει να επιβάλλει την παρουσία της στην περιοχή. Αυτό έπραξε και τώρα.

Όμως, για την Ελλάδα δεν δικαιολογείται η παραμικρή υποχώρησις.

Ούτε καν ως διπλωματικός ελιγμός.

Η γραμμή αμύνης είναι το Καστελλόριζο.

spot_img
spot_img
Sunday, May 5, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This