9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 30, 2024

Η μείωση παραγωγής φέρνει αύξηση τιμών στα Σκόρδα

Όσοι χρησιμοποίησαν φέτος σπόρο του 2015 έπαθαν ζημιά γιατί ήταν προσβεβλημένος από Μύκητα – Συμβολαιακή Γεωργία εφαρμόζεται στην περιοχή της Βύσσας 

skorda-1Skorda-Freska-1Άνοδο πάνω από 16% σηµείωσαν οι τιµές παραγωγού για το ελληνικό σκόρδο από τα 3 ευρώ το κιλό που ήταν µέσα στο καλοκαίρι στα 3,50 ευρώ το κιλό προς το τέλος εµπορικής τους σεζόν κυρίως λόγω και των µειωµένων ποσοτήτων που συγκοµίστηκαν φέτος ως αποτέλεσµα των ισχυρών βροχοπτώσεων. Παράλληλα, θετικά λειτούργησε για τις εξαγωγές σκόρδου της Ισπανίας και της Ινδίας η µείωση κατά 15% της παραγωγής της Κίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Με τιμές  παραγωγού γύρω από τα 25 λεπτά το τεµάχιο, δηλαδή 3,5 ευρώ το κιλό, ολοκληρώθηκε η φετινή συγκοµιδή για το ξερό σκόρδο στην Ελλάδα. Τώρα, το προϊόν είτε έχει αγοραστεί από τους εµπόρους είτε βρίσκεται αποθηκευµένο. «Η φετινή χρονιά σηµαδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσµα τη σηµαντική µείωση της παραγωγής ποσοτικά και τη δηµιουργία κάποιων ποιοτικών προβληµάτων σε Ορεστιάδα και Χαλκίδα. Λιγότερες ήταν οι ζηµιές στη Λάρισα», όπως σηµειώνουν στην Agrenda παραγωγοί από την περιοχή της Βύσσας.

Μεγάλη ζηµιά σηµειώθηκε ειδικά στη Β. Ελλάδα από τους µύκητες (νηµατώδης), που κατέστησαν µη εµπορεύσιµο ένα κοµµάτι της παραγωγής. «Υπήρχαν και πέρσι προβλήµατα, αλλά και το 2016 ήταν µια υγρή χρονιά. Επίσης, όσοι χρησιµοποίησαν φέτος σπόρο του 2015 είχαν πρόβληµα γιατί ήταν προσβεβληµένος µε το µύκητα και δεν ήταν υγιής και δυνατός», τονίζει ο Κώστας Μυρτσίδης ιδιοκτήτης της εταιρείας εµπορίας και τυποποίησης σκόρδου Κ. Ν. Μυρτσίδης & Σία Ο.Ε. στην περιοχή της Βύσσας.

- Advertisement -

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινούν οι νέες φυτεύσεις για το προϊόν ανά περιοχή. Ξεκινά η Εύβοια, η Λάρισα, ακολουθεί η Νέα Βύσσα. Το προϊόν προσελκύει συνεχώς νέους καλλιεργητές. «Αυξηµένες θα είναι φέτος οι φυτεύσεις στον Πλατύκαµπο φτάνοντας περίπου τα 1.200 στρέµµατα από τα 900 που ήταν πέρσι (+33%), όπως λέει στην Agrenda o Στέφανος Ζαχαρούλης, υπεύθυνος του ΘΕΣγη για τα κηπευτικά. Η συγκοµιδή αρχίζει το Μάιο και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Ιουνίου. Πρώτη περιοχή που βγάζει σκόρδο στη χώρας µας είναι τα Βάτικα στη Λακωνία, αλλά όµως εκεί η συγκοµιδή διαρκεί µόλις 10 µε 11 µέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβληµα στην αγορά για το σκόρδο φέτος ήταν, σύµφωνα µε τον Κ. Μυρτσίδη, τα «µαύρα» τιµολόγια. «Πολλοί πωλούσαν προϊόν αναγράφοντας τα µισά χρήµατα στα τιµολόγια, όµως αυτό δηµιουργεί αθέµιτο ανταγωνισµό µε τις επιχειρήσεις που θέλουν να είναι νόµιµες», σηµειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «πρώτη φορά το βλέπω αυτό το φαινόµενο σε τέτοια έκταση στα τόσα χρόνια που δουλεύω». Τη συµβολαιακή γεωργία έχει επιλέξει η εταιρεία του Μυρτσίδη και δίνει: σταθερές τιµές (13 λεπτά το τµχ για το Νο 6 και 7 λεπτά το τµχ για το Νο 5), γεωπονικές συµβουλές, ξήρανση και αποθήκευση του προϊόντος.

Η παραγωγή σκόρδου της Κίνας, που αντιστοιχεί στο 70% παγκοσµίως, φέτος µειώθηκε 15% λόγω του κρύου. Έτσι, άφησε µεγαλύτερο εξαγωγικό περιθώριο για Ινδία και Ισπανία. Οι τιµές στην Κίνα κινούνται από 1,99 ευρώ/κιλό µε 2,54 ευρώ/κιλό, αναλόγως το µέγεθος και τη συσκευασία. Στις ΗΠΑ, όπου το 90% της παραγωγής βρίσκεται στην Καλιφόρνια, οι έµποροι υποστηρίζουν ότι λόγω της µειωµένης διεθνούς προσφοράς το 2016 και το 2017 θα είναι καλές εµπορικές σεζόν για το σκόρδο.

Πιθανός ένας τριπλασιασμός τιμών γύρω στα Χριστούγεννα

Σε τριπλασιασµό των τιµών για το σκόρδο στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι θα οδηγήσει ο συνδυασµός αυξηµένης ζήτησης και έλλειψης προσφοράς. Μάλιστα αυτό τόνισε η ιστοσελίδα Freshplaza σηµειώνοντας ότι οι ελληνικές εισαγωγές είναι ελάχιστες µε τους εµπόρους να εστιάζουν λόγω των ελλείψεων στην Κίνα σε Αίγυπτο και Ισπανία.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο µικρότερη θα είναι και η παραγωγή στη Γαλλία, λόγω καιρού (ισχυρές βροχές τον Απρίλιο και το Μάιο). Σε µια κανονική σεζόν οι Γάλλοι παραγωγοί κατά µέσο όρο συγκοµίζουν 7 τόνους ανά εκτάριο, όµως φέτος δεν ξεπέρασαν τους 5 τόνους ανά εκτάριο. «Τελευταία παρατηρούµε ότι έχει µεγάλη καλλιεργητική ζήτηση. Το µυστικό για να πιάνει καλή τιµή είναι το µεγάλο µέγεθος. ∆ηλαδή το νούµερο 6», αναφέρει ο Κ. Μυρτσίδης. «Φέτος, στην Κίνα σηµειώθηκε µικροκαρπία, έχασε παραγωγή αλλά όχι όµως στις κύριες καλλιεργητικές περιοχές. Τώρα µένει να δούµε τι παραγωγή θα έχει και το Νότιο ηµισφαίριο µε την Αργεντινή να βγαίνει στην αγορά το ∆εκέµβριο».

Τέλος, όσον αφορά τη νέα τάση µε το µαύρο σκόρδο  –το  οποίο προκύπτει έπειτα από µια διαδικασία παλαίωσης που διαρκεί τουλάχιστον 1 µήνα και εξωτερικά διατηρεί το λευκό χρώµα και µόνο στο εσωτερικό του αποκτά µαύρο χρώµα–  οι παραγωγοί αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα γκουρµέ προϊόν που παρά τη φήµη του δεν αρκεί για να εκτοπίσει το παραδοσιακό λευκό.

Γιαννακοπούλου Φανή

spot_img
spot_img
Tuesday, April 30, 2024

Latest News

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη

Σακχαρώδης Διαβήτης: «Από τη θεωρητική γνώση στην κλινική εφαρμογή» Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το τμήμα ιατρικής του...

More Articles Like This