9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, May 1, 2024

Στρατιωτικοί των “ΗΠΑ” θεραπεύονται με τις τραγωδίες του Σοφοκλή

Ενώ στην Ελλάδα ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, καταργεί την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από τα Σχολεία, γιατί είναι “νεκρή γλώσσα” – Η κάθαρση της τραγωδίας επιδρά θεραπευτικά στους νέους οπλίτες, που επιστρέφουν από τους πολέμους, γεμάτοι ψυχικά τραύματα

the-theater-of-war usa-army-1 usa-army-2 usa-armyΟι Αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, και κυρίως αυτές του Σοφοκλέους, αναδεικνύονται ως μέσον ιάσεως των ψυχολογικών τραυμάτων τα οποία υπέστη ένα μεγάλο ποσοστό των 2,7 εκατομμυρίων Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι, τα τελευταία 15 χρόνια, ενεπλάκησαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία και άλλα μέτωπα.

Αυτό αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker», το οποίο υπογραμμίζει ότι το 60% από αυτούς κατεγράφη να δυναστεύεται από ψυχολογικά τραύματα, τα οποία ενεφανίσθησαν είτε κατά την διάρκεια είτε μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών αποστολών τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έφθασαν μέχρι την αυτοκτονία. Σε κάποια χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά μέσο όρο αυτοκτονούσαν καθημερινώς περί τους 20 βετεράνους των πολεμικών επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Πολλοί άλλοι όμως σώθηκαν χάρη στην αρχαία ελληνική τραγωδία.

Όλα άρχισαν με το βιβλίο «The Theater of War: What Ancient Greek Tragedies Can Teach Us Today», του συγγραφέως και σκηνοθέτου Bryan Doerries. Ακολούθως, με πρωτοβουλία του ιδίου ιδρύθηκε το «Πρόγραμμα Θεάτρου του Πολέμου», το οποίο άρχισε την παρουσίαση των έργων «Αίας» και «Φιλοκτήτης» εν ενεργεία σε στρατιωτικούς και βετεράνους.

Ο ίδιος αναφέρει: «Πρίν από 25 αιώνες ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης έγραψαν τραγωδίες για κατεστραμμένους ανθρώπους, τους όποιους είχαν φθείρει και καταρρακώσει οι πόλεμοι.

Ο Σοφοκλής, που ήταν ό ίδιος στρατηγός με πολύ μακρά θητεία, έγραψε τον Αίαντα.

Η κάθαρση ήταν μια έννοια απολύτως ενσωματωμένη στην στρατιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Και για τον λόγο αυτό έχουμε παρουσιάσει σήμερα τις τραγωδίες, σε ετήσια θεατρικά φεστιβάλ, σε 17.000 στρατιωτικούς, από χαμηλόβαθμους έως ανωτέρους αξιωματικούς».

Ο ηθοποιός Ρέτζιναλντ Κάθεϋ, ο όποιος ενσάρκωσε και τους δύο τραγικούς ήρωες, έχει να αναφέρει πολλά περιστατικά πού συνέβησαν κατά τις παραστάσεις.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι αυτό ενός 24χρονου πεζοναύτη ο οποίος, αφού παρακολούθησε τον «Αίαντα», στο τέλος του άφησε ένα σημείωμα: «Ευχαριστώ που έσωσες την ζωή μου».

Ο ίδιος ομολόγησε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, αλλά, βλέποντας την εξέλιξη της τραγωδίας, πέρασε την δική του διαδικασία καθάρσεως και ατένισε και πάλι την ζωή με ελπίδα.

Δεν είναι όμως μόνο οι στρατιωτικοί, είναι και τα μέλη των οικογενειών τους που υφίστανται τα ψυχικά τραύματα.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αμερική, εδώ στην Ελλάδα ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης καταργεί την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα Σχολεία, με την δικαιολογία ότι είναι πλέον τα Αρχαία, “Νεκρή Γλώσσα”.

Μάλλον νεκρά είναι τα μυαλά όλων αυτών των ροζ αριστερών, που ποτέ δεν αγάπησαν την Ελλάδα και συνεχίζουν να καταστρέφουν παν το ελληνικόν.

Το κάνουν γιατί μπορούν… και γιατί κανείς δεν αντιδρά στα άνομα σχέδιά τους, που οδηγούν στον αφανισμό του Ελληνισμού.

Σ. Κ. 

spot_img
spot_img
Wednesday, May 1, 2024

Latest News

Θα μπορούν να έχουν δεύτερη συχνότητα τα ραδιόφωνα του Έβρου

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είχε συνάντηση πριν από λίγο στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης με τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών...

More Articles Like This