9.4 C
Alexandroupoli
Monday, April 29, 2024

Κειμήλια του 1821 στην Αγία Αναστασία της Μάκρης

Μια σπάνια κολυμπήθρα και ιστορικά χειρόγραφα φυλάσσονται εντός του Ιερού Ναού 

keimilio-agia-anastasia-makris kolimvithra-agia-anastasia-makris kolimvithra-agia-anastasia-makris1 kolimvithra-agia-anastasia-makris2 Ανεκτίμητης αξίας είναι τα κειμήλια από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, που κατέχει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης.

Ο πατήρ-Ιωάννης Θεοδώρου, με υπερηφάνεια μάς παρουσίασε την κολυμπήθρα που φιλοξενείται σε περίοπτη θέση εντός του Ναού, καθώς χρονολογείται από το 1821.

Η ιστορική σημασία του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι μεγάλη, αφού εκεί μέσα βαφτίζονταν τα ελληνόπουλα κατά την Επανάσταση, κάτι που από μόνο του δημιουργεί το αίσθημα της ευλάβειας, διότι ένα τέτοιο αντικείμενο ανήκει στον Εβρίτικο πληθυσμό.

- Advertisement -

Ανάμεσα στους άλλους πολύτιμους θησαυρούς, είχαμε τη χαρά να δούμε και να αγγίξουμε και κάποια βιβλία που χρονολογούνται από το 1774, 1804 και το 1814.

Οι ημερομηνίες αυτές φαντάζουν απίστευτες, καθώς είναι μεγάλη και η συναισθηματική και η ιστορική αξία των χειρογράφων αυτών.

Αν και τα χειρόγραφα βρίσκονται στο στάδιο της συντήρησης, είχαμε την ευκαιρία να τα ξεφυλλίσουμε και να αποκτήσουμε την αίσθηση για το πώς διδασκόταν την εκείνες τις εποχές τα ελληνόπουλα, το αλφάβητο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε ένα από τα τέσσερα βιβλία, είναι δεμένα με χαραγμένο δερματόδετο εξώφυλλο, κάτι που βοήθησε στη διατήρησή τους, αφού θα ήταν ευχής έργον να κληροδοτηθούν και στις επόμενες γενεές, μεταφέροντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Έθνους μας στα παιδιά μας.

Α. Π.

spot_img
spot_img
Monday, April 29, 2024

Latest News

79 χρόνια «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Η παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, έχει γενέθλια την Δεύτερα 29 Απριλίου! - Συνεχίζει δυνατά με επαγγελματική ηθική και κοινωνική...

More Articles Like This