9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, May 1, 2024

 ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπερφορολόγηση οδηγεί τους Έλληνες στην μετανάστευση – Σήμερα 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές για να καλύψουν τις συντάξεις 3 Συνταξιούχων, καθώς και τις ανάγκες Δημόσιας Υγείας, Εκπαίδευσης, Δικαιοσύνης, Άμυνας κ.λπ. – Τεράστια η φοροδιαφυγή  

 LEFTA-KATO-APO-TO-TRAPEZI EFORIA-KOSMOS1Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της υπερφορολογήσεως, της συρρικνώσεως της αποταμιεύσεως και της περαιτέρω φτωχοποιήσεώς της που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν οι προωθούμενες στρεβλωτικές πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος με λάθος εργαλεία αναλύσεως και στοχεύσεως, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική Οικονομία ο ΣΕΒ.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να επεκταθεί η φορολογική βάση ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, που είναι η κοινωνική τάξη που στηρίζει ουσιαστικά όλο το κοινωνικό εποικοδόμημα και που η κατάρρευση της δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Και συνεχίζει ότι «την ώρα που συζητείται η παραπέρα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην υψηλά αμειβόμενη εργασία, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις των υφιστάμενων στρεβλώσεων στις δυναμικές επιχειρήσεις που δημιουργούν καλά αμειβόμενες δουλειές.

- Advertisement -

Όταν ο μέσος πολίτης αποθαρρύνεται από την προσπάθεια για καλύτερη εργασία, τελικά αποψιλώνεται η μεσαία τάξη».

Στην σημερινή Ελλάδα, σύμφωνα με το δελτίο, «4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις 3 συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λπ.».

Το μοντέλο αυτό, υποστηρίζει ο σύνδεσμος, προφανώς δεν είναι βιώσιμο.

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στην διάρκεια της κρίσεως (2009-2014) απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματος του (που μειώθηκε λόγω της υφέσεως κατά 30%) λόγω αυξήσεως της επιβαρύνσεως σε φόρους εισοδήματος, πλούτου κ.λπ. και σε ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτή η απώλεια είναι πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ζούμε μάλιστα το παράδοξο ότι ενώ οι συντελεστές του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μέση φορολογική επιβάρυνση να εξακολουθεί να είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει την έκταση της φοροδιαφυγής.

Με το εισόδημα των νοικοκυριών, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, να διαμορφώνεται σε 153,2 δισ. και το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα των νοικοκυριών σε 74 δισ. περίπου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η φοροδιαφυγή παραμένει τεράστια.

«Χρειάζονται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για πάταξη της φοροδιαφυγής», καταλήγει ο ΣΕΒ.

«Η Κυβέρνηση, μέσω καθημερινών δηλώσεων και διαρροών, δείχνει ότι συνεχίζει να βαδίζει στην ίδια αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής.

Αυτή της αύξηση των φόρων και, δυστυχώς, δεν διδάσκεται από τα λάθη της», τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.

spot_img
spot_img
Wednesday, May 1, 2024

Latest News

Παρεμβάσεις στον οικισμό Τριφυλλίου Αλεξανδρούπολης

Εργασίες ελαιοχρωματισμού και επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Κατάστημα Τριφυλλίου, στο κτήριο του συλλόγου του οικισμού, όπως και στο Ηρώον...

More Articles Like This