9.4 C
Alexandroupoli
Monday, April 29, 2024

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ; 

Κανονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να παραδοθεί το 2014 – Όμως τελειώνει το 2015 και το έργο δεν φαίνεται να τελειώνει – Θα αποτελέσει σημαντικό πόλο για την προσέλευση δικών μας, αλλά και ξένων επισκεπτών  

MOUSEIO-ALEXANDROUPOLHS-ERGA

(Η έρευνα για το παρακάτω άρθρο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014. Δημοσιεύθηκε λίγο αργότερα.

Τότε μας λέγανε πως, προς τα τέλη εκείνης της χρονιάς, το έργο θα ήταν έτοιμο προς παράδοση.

- Advertisement -

Μπήκε το 2015, κοντεύει να …βγει, κι ακόμη δεν βλέπουμε …φως !!

Παρόλα αυτά το Νέο Μουσείο Αλεξανδρούπολης, έχει φθάσει σ’ ένα ικανοποιητικό σημείο κατασκευής και – κάποια στιγμή – σύντομα, ελπίζουμε ν’ ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Τόσο για εμάς τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας…)

Σ’ ένα κομβικό σημείο, στην δυτική είσοδο της πόλης, εύκολα προσβάσιμο, χτίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, το μεγάλο κτίριο, το οποίο πρόκειται να “στεγάσει” την ιστορία και μυθολογία της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και γενικότερα της Θράκης.

Οπότε σύντομα η Αλεξανδρούπολη θ’ αποκτήσει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο και ίσως η Θράκη ένα Μητροπολιτικό Μουσείο.

Έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν αποφασιστεί ποτέ για την Αλεξανδρούπολη.

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσής του, και είναι γεγονός πως προχωρά πολύ γρήγορα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για την παράδοση του κτιρίου από την κατασκευάστρια εταιρεία στις αρχές του 2014.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την κα. Μ. Τζάχου, επιβλέπουσα Μηχανικό του έργου από την Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί τελικά τους τελευταίους μήνες του 2014.

Κι αυτό γιατί υπήρξε καθυστέρηση στη φάση των θεμελίων, επειδή το οικόπεδο, απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον ΕΟΤ, είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και χαμηλότερα από το επίπεδό της.

Κι αυτές δεν ήταν οι πρώτες περιπέτειες που πέρασε το συγκεκριμένο έργο.

Το Νέο Μουσείο θα μπορούσε ήδη να έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό αν δεν είχε ακυρωθεί ο διαγωνισμός δημοπράτησής του, κάτω από περίεργες συνθήκες, τον Μάιο του 2011, με αποτέλεσμα την αργοπορία 11 μηνών, μέχρι η ΕΡΓΟΝΕΤ ΑΤΕ, η εταιρία που τελικά μειοδότησε, να ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσής του, τον Απρί λιο του 2012.

Η δημοπράτηση του έργου προσέλκυσε 14 συνολικά εταιρείες.

Η ΕΡΓΟΝΕΤ ΑΤΕ κέρδισε με ποσό 4.392.788,64 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 7.960.560 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Όλα καλά μέχρι εδώ και μάλιστα με 3.500.000 ευρώ λιγότερα. Όταν, ξαφνικά, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ακυρώθηκε.

Ο λόγος ήταν ένας όρος του διαγωνισμού, ο οποίος αφορούσε στο δικαίωμα συμμετοχής μόνο εταιρειών που την τελευταία 5ετία έχουν κατασκευάσει τέτοια έργα -λες και μουσεία γίνονται συνεχώς.

Ο αντίστοιχος όρος για σχετικό έργο στα Χανιά, μετά από ένσταση εργολάβου, ακύρωσε όχι μόνο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο της Κρήτης, αλλά και της Αλεξανδρούπολης!

Παρόλα αυτά σε λίγους μήνες (έτσι λέγαμε κατά την περίοδο που έγινε το ρεπορτάζ) θα έχουμε ένα Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη, ένα σημαντικό έργο, που η δημιουργία του αποτελούσε πάγιο αίτημα φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Ο εξωτερικός σχεδιασμός του μουσείου θα συνδυάζει την αρχαία με την σημερινή αρχιτεκτονική. Ενώ το κτήριο που κατα σκευάζεται με προδιαγραφές για εξοικονόμηση ενέργειας, στις αίθουσές του αναμένεται να φιλοξενήσει ευρήματα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Τόσο από τα προϊστορικά χρόνια (περιοχή Μάκρης) αλλά και τα αρχαϊκά & κλασικά (Αρχαία Ζώνη), όσο ελληνιστικά ίσως έως και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (Τραϊανούπολη).

Επίσης το κτήριο, θα διαθέτει ακόμη και χώρους για εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα.

Το Νέο Μουσείο της Αλεξανδρούπολης έχει μπει ήδη στα μελλοντικά πλάνα τουριστικών πρακτόρων και η επισκεψιμότητά του αναμένεται να είναι μεγάλη. Σ’ αυτό βοηθά και η γεωγραφική θέση της παραθαλάσσιας Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στο κέντρο της Θράκης και σε ίση απόσταση από το Ορμένιο, τον Νέστο και την Σαμοθράκη. Έτσι το Νέο Μουσείο αποκτά έναν μητροπολιτικό ρόλο, τον οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αναλόγως.

Σημαντική παράμετρος, ο τρόπος παρουσία σης των εκθεμάτων να προσελκύει κοινό όλων των ηλικιών και η περιήγηση στους χώρους του μουσείου να είναι ευχάριστη και άνετη, ακόμη και για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Αν μάλιστα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων σημαντικών μουσείων (όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που πέρα από τα μόνιμα εκθέματα, πολύ συχνά παρουσιάζει περιοδικές θεματικές εκθέσεις, ή το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο διαθέτει εκτός από ένα μικρό εκθετήριο-πωλητήριο του ΤΑΠ και ένα εξαιρετικό καφέ – εστιατόριο) θα κερδίσει σίγουρα, εκτός από το ξένο κοινό, και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και ίσως αποτελέσει ακόμη και χώρο συνάντησης, αναψυχής και ανάπαυλας.

Η σωστή ανάδειξη των πλούσιων και εν πολλοίς άγνωστων πτυχών της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, είναι ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα σωστής διοίκησης και έξυπνου management.

Ελπίζουμε το Μουσείο ν’ ανοίξει γρήγορα τις πύλες του στο κοινό και ν’ αποτελέσει δυνατό πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.

Αντώνης Ιωαννίδης

Διπλωματούχος Ξεναγός

spot_img
spot_img
Monday, April 29, 2024

Latest News

79 χρόνια «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Η παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, έχει γενέθλια την Δεύτερα 29 Απριλίου! - Συνεχίζει δυνατά με επαγγελματική ηθική και κοινωνική...

More Articles Like This