9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ… ΣΚΑΝΔΑΛΟ VOLKSWAGEN

Όταν η Γερμανία, στη δεκαετία του ’30, πωλούσε στον Ελληνικό Στρατό μεταχειρισμένα και ξαναβαμμένα Τηλέμετρα, αντιαεροπορικής βολής – “Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος”

 robot-sinarmologisi-auto  5a78c-vw-emissionsΟ Σολωμικός στίχος «Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος» δεν άφορα εδώ τη συμπαθέστατη Φραγκίσκα Φραίζερ που τον ενέπνευσε στον εθνικό μας ποιητή. Έρχεται ως σκέψη μπροστά σε κάτι πολύ λιγότερο συμπαθές, ή μάλλον εξαιρετικά αντιπαθές.

Αναφέρεται στο γεγονός των προσφάτων αποκαλυπτηρίων του ότι μεγάλη βιομηχανία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που θα ήθελε να είναι και να εκλαμβάνεται ως πρότυπο από τους πάντες για τα πάντα, επέτρεψε στον εαυτό της κάποιες μικρές αταξίες. Μικρές τρόπος του λέγειν.

Η χώρα είναι η Γερμανία και η βιομηχανία περί ης ο λόγος κατασκευάζει αυτοκίνητα και ακούει στο όνομα Φρλκσβάγκεν.

- Advertisement -

Αλλά μια και ο λόγος περί τηρήσεως συμφωνηθέντων, συναλλακτικών ηθών, καλής πίστεως και παρεκκλίσεων απ’ αυτά εκεί που δεν το περιμένεις, απ’ αυτούς που δεν το περιμένεις, δεν στερείται ενδιαφέροντος μια παλαιά ελληνογερμανική ιστορία.

Στα τέλη της δεκαετίας του τριάντα, η Ελλάδα, μπροστά στην επιδείνωση της διεθνούς καταστάσεως, προσπαθούσε να συμπληρώσει τους εξοπλισμούς της.

Οι παραδοσιακοί μας σύμμαχοι, Άγγλοι και Γάλλοι, που είχαν καθυστέρηση στους δικούς τους, δυσκολεύονταν να ικανοποιήσουν τα ελληνικά αιτήματα. Επιπλέον, ζητούσαν να πληρωθούν σε συνάλλαγμα.

Η Χώρα μας υποχρεώθηκε να στραφεί προς τη Γερμανία που είχε πολεμικό υλικό διαθέσιμο προς πώληση και δεχόταν να πληρωθεί με ελληνικά προϊόντα. Έγιναν λοιπόν εκεί σημαντικές παραγγελίες.

Μεταξύ άλλων, αφορούσαν και τηλέμετρα, όργανα μετρήσεως των αποστάσεων, για τους κατευθυντήρες αντιαεροπορικής βολής.

Διεθνούς φήμης εταιρεία οπτικών ανέλαβε να τα κατασκευάσει.

Κατά την παραλαβή, ο επιφορτισμένος μ’ αυτήν ένας αξιωματικός διαπίστωσε πως το τηλέμετρο που εξήταζε είχε δύο στρώματα βαφής.

Το γεγονός έβαζε σε σκέψεις και γεννούσε την υποψία ότι τα τηλέμετρα ήταν μεταχειρισμένα και απλώς «φρεσκαρισμένα».

Στην ελληνική επισήμανση, υπήρξε έντονη, προσβεβλημένη γερμανική αντίδραση που συνοδεύτηκε από την απειλή της διακοπής της παραδόσεως των υλικών αυτών.

Κάτι τέτοιο θα αχρήστευε περίπου τα αντιαεροπορικά πυροβόλα για τα οποία προορίζονταν, ενώ ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αξιωματικός μας τήρησε σθεναρή στάση. Έφθασε δε από το Βερολίνο στην επαρχιακή πόλη όπου έδρευε η φημισμένη εταιρεία, ο Έλληνας στρατηγός επικεφαλής της αποστολής παραλαβής υλικών.

Η γερμανική θέση ήταν ότι η δεύτερη βαφή έγινε γιατί η πρώτη δεν είχε επιτύχει απολύτως. Από υπερβολική ευσυνειδησία κατά κάποιον τρόπο.

Ο Έλληνας στρατηγός παρακάλεσε η απόξεση του δεύτερου στρώματος μπογιάς του επίμαχου τηλεμέτρου να συνεχιστεί. Αυτό και έγινε.

Μπροστά δε στα αμήχανα και ενοχλημένα μάτια και μονόκλ των Γερμανών παρισταμένων αποκαλύφθηκε πάνω στο αρχικό στρώμα, χαραγμένο, το όνομα αγαθού Γερμανού πυροβολητή.

Ο στρατηγός, με ειρωνεία, απέδωσε το συμβάν στην παρείσφρηση γερμανικού τηλεμέτρου προς επισκευήν, στην ελληνική παραγγελία!

Αν το κείμενο άρχισε με στίχο του Σολωμού, μπορεί ίσως να τελειώσει με μία φράση που ακούγεται σε αμερικανική ταινία: «Κανείς δεν είναι τέλειος».

Χριστόφορος Χ. Ματιάτος

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This