9.4 C
Alexandroupoli
Monday, April 29, 2024

Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ… ΟΝΟΜΑΤΑ !!!

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει Υπουργεία “Ακορντεόν”, τα οποία άλλοτε συνενώνονται και άλλοτε διασπώνται, για απόλυτο διοικητικό χάος….

YPOURGEIO-ANAPTYXHS

Τον Ιούλιο του 1982, εννέα μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τον πρώτο ανασχηματισμό της Κυβερνήσεώς του.

Επειδή όμως είχε κατηγορήσει δριμύτατα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την τακτική των κυβερνητικών ανασχηματισμών, έπρεπε να πρωτοτυπήσει. Έτσι επενόησε τον δρο «αναδόμηση».

- Advertisement -

Ιδού τί ακριβώς δήλωσε τότε ο ίδιος:

«Η Κυβέρνησή μου δεν λειτουργεί με κριτήρια, αν ένας υπουργός είναι ή όχι απόλυτα επιτυχημένος.

Για μας σημασία έχει η αναδόμηση, με την έννοια ότι θέλω να φτιάξω ένα σχήμα λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου που να εγγυάται απόλυτο συντονισμό και αποτελεσματικότητα».

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, ο Α. Παπανδρέου κατήργησε το Υπουργείο Συντονισμού (!) και δημιούργησε το υπερυπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο ανέθεσε στον εν ενεργεία διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γεράσιμο Αρσένη που απεκλήθη «Τσάρος της Οικονομίας».

Από τότε, τα υπουργεία αλλάζουν διαρκώς ονόματα και αρμοδιότητες, τακτική που συνεχίζει και σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, είμαστε η μόνη χώρα τής Ευρώπης όπου τα υπουργεία έχουν αλλάξει μία ή περισσότερες φορές όνομα και αρμοδιότητες.

• Το Υπουργείο Συντονισμού έγινε Εθνικής Οικονομίας, αργότερα Οικονομίας και Οικονομικών και τώρα Οικονομικών με πολλαπλές αρμοδιότητες.

• Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων έγινε Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΥΧΟΠ), αργότερα Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) και σήμερα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ).

• Τα Υπουργεία Εμπορίου και Βιομηχανίας κάποτε συνενώθηκαν, έγιναν Υπουργείο Αναπτύξεως και τώρα Οικονομίας και Αναπτύξεως.

• Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Προεδρίας Κυβερνήσεως έγιναν τώρα Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

• Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάποτε καταργήθηκε και υπήχθη στο Υπουργείο Αναπτύξεως και τώρα λέγεται Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

• Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από αλλεπάλληλες μετονομασίες τώρα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

• Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως μετονομάσθηκε σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το Γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• Το Υπουργείο Πολιτισμού τον Ιανουάριο υπήχθη στο Υπουργείο Παιδείας και από χθες αυτονομήθηκε πάλι σε Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κατάλογος των αλλαγών και των μετονομασιών των υπουργείων δεν έχει τέλος.

Όλα άρχισαν με την «αναδόμηση» του 1982.

Έκτοτε τίποτε δεν έμεινε σταθερό, με αποτέλεσμα να επικρατεί πλήρες διοικητικό χάος.

Άλλοτε συνενώνονται υπουργεία, άλλοτε διασπώνται και άλλοτε δημιουργούνται νέα.

Είμαστε η χώρα με υπουργεία «ακορντεόν»!

Ζ.

spot_img
spot_img
Monday, April 29, 2024

Latest News

Βόλεϊ:  Στην Α2 Γυναικών η Νίκη Αλεξανδρούπολης!

Μια σπουδαία επιτυχία κατάφερε η «Νίκη Αλεξανδρούπολης», καθώς εξασφάλισε την άνοδο στην Α2 κατηγορία Γυναικών, μία αγωνιστική πριν το φινάλε του...

More Articles Like This