9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, May 1, 2024

ΣΕ… “ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ” ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν ότι επίκειται μαζική εισβολή λαθρομεταναστών, μόλις πέσει η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου – Εκατομμύρια μετανάστες περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν στην χώρα μας – Οικονομικότερο και ασφαλέστερο το δρομολόγιο

lampentouza-1 lampentouza

Μαζική «εισβολή» μεταναστών, που θα μετατρέψει τον Έβρο σε… Λαμπεντούζα, περιμένουν το καλοκαίρι οι αστυνομικές αρχές της περιοχής κάνοντας λόγο για τεράστια «γκρουπ» μεταναστών και προσφύγων, που θα είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν.
Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως μόλις πέσει η στάθμη του νερού στον Έβρο αναμένονται ομάδες μεταναστών, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 200 άτομα η καθεμία, ενώ εικάζεται πως σε καθημερινή βάση ενδέχεται να διέρχονται από την εν λόγω περιοχή 500 με 600 μετανάστες.
Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο πως ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζουν φόβους πως το καλοκαίρι τα κυκλώματα διακίνησης είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τα «δρομολόγια» προς το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, έναν από τους γνωστότερους προορισμούς των δουλεμπόρων και να στραφούν προς τον Έβρο.
Αυτό, όπως εξηγούν, μπορεί να συμβεί, γιατί θεωρείται πιο ασφαλές και οικονομικότερο δρομολόγιο, ενώ η γεωγραφική θέση του Έβρου «εξυπηρετεί» περισσότερες εθνικότητες μεταναστών.

Δεκάδες γκρουπ καθημερινά

- Advertisement -

Στέλεχος της ΕΛΑΣ αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα πιθανά σενάρια είναι δύο.
Σύμφωνα με το πρώτο από αυτά, ενδέχεται να περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου, τεράστιες ομάδες μεταναστών, που μπορεί να φτάνουν και τα 150 – 200 άτομα ή ακόμη και περισσότερα.
Το δεύτερο σενάριο «λέει» πως τα κυκλώματα θα επιχειρούν να «περάσουν» στην Ελλάδα σε ημερήσια βάση 15 – 20 ομάδες, οι περισσότερες από τις οποίες θα επιχειρούν να διασχίσουν ταυτόχρονα το ποτάμι από διαφορετικά σημεία.
Αστυνομικοί με χρόνια εμπειρίας στην περιοχή του Έβρου εξηγούν πως μόνο από το ποτάμι ενδέχεται να διέρχονται το καλοκαίρι 500 με 600 μετανάστες, ενώ ο Έβρος μαζί με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μπορεί να δέχονται σε καθημερινή βάση συνολικά 1.200 με 1.300 άτομα.

«Είναι αποφασισμένοι!»

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στον Έβρο, όταν οι μετανάστες περνούσαν στο ελληνικό έδαφος σωρηδόν και τίποτα δε τους σταματούσε.
Πιστεύουμε ότι η κατάσταση τώρα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη.
Και αυτό γιατί τώρα στην Τουρκία βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη.
Μόνον οι Σύριοι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να περάσουν στη χώρα μας», εξηγεί ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχαν συλληφθεί στον Έβρο 47.000 μετανάστες, το 2011 οι συλλήψεις αυξήθηκαν σε περίπου 55.000 και το 2012 ήταν περίπου 30.000.

Φτηνά εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη

Αξιωματικός εξηγεί πως, εάν ανοίξει και πάλι η «πόρτα» στον Έβρο, θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση.
«Τα κυκλώματα βρίσκονται σε αναμονή όσον αφορά τον Έβρο. Ξέρουν πως σε ένα μήνα περίπου τα νερά θα έχουν πέσει. Και υπάρχουν σημεία στο ποτάμι που μπορεί κανείς να τα διασχίσει και με τα πόδια.
Τότε περιμένουμε να γίνει μία μεγάλη ”στροφή” και πιστεύουμε πως ακόμη και διακινητές που τώρα διοχετεύουν μετανάστες προς τη Λαμπεντούζα τότε θα επιλέγουν τον Έβρο», επισημαίνει ο ίδιος.
Μάλιστα, εξηγεί πως από τη Βόρεια Αφρική υπάρχουν πάμφθηνα αεροπορικά εισιτήρια προς την Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια να συρρέουν εκεί μετανάστες από όλη την Αφρική.
«Το αεροπορικό εισιτήριο από Αλγέρι για Κωνσταντινούπολη είναι περίπου 70 ευρώ. Ενώ το να διασχίσεις τον Έβρο είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι το να διασχίσεις τμήμα της Μεσογείου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετανάστες από Αφρική και Ασία να συγκεντρώνονται όλοι στην Τουρκία και η Ελλάδα, τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να είναι το κοντινότερο και ευκολότερο πέρασμα», υποστηρίζει ανώτατος αξιωματικός.

Αδύνατο να αναχαιτιστούν

Αστυνομικοί που υπηρετούν εδώ και χρόνια στον Έβρο επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως ένα μαζικό «πέρασμα» μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστεί ακόμη και εάν υπάρχουν μέτρα στα σύνορα.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να κινηθούν προς την Ευρώπη γιατί εκεί βρίσκονται τα παιδιά τους ή οι συγγενείς τους και έχουν ενημερωθεί πως η κατάσταση εκεί είναι καλή και πως μπορούν να εργαστούν», υποστηρίζει στέλεχος της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με αξιωματικούς αναμένεται να επαναληφθούν σκηνές που «έζησε» ο Έβρος το διάστημα 2010 – 2012.
«Επειδή ήξεραν πως θα εφοδιαστούν με υπηρεσιακά σημειώματα και θα είναι ελεύθεροι να φύγουν σε 24 με 48 ώρες είχαν αποθρασυνθεί.
Έβλεπαν τους φάρους από τα περιπολικά και έτρεχαν προς τα εκεί για να παραδοθούν μόνοι τους.
Αυτό θα γίνεται και τώρα. Στα νησιά μάλιστα το βλέπουμε ήδη.
Σκάνε τις βάρκες για να τους διασώσει το Λιμενικό. Το ίδιο γινόταν και θα γίνει και πάλι και στο ποτάμι», εξηγεί αξιωματικός.

Στόχος η διαχείριση

Παράλληλα, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο ξέρουν από την εμπειρία τους πως οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται να κάνουν εδώ αίτηση για άσυλο, καθώς όσο εξετάζεται η υπόθεσή τους θα πρέπει να διαμένουν στη χώρα μας.
Αντίθετα αυτοί θέλουν να φύγουν προς Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες όχι να μείνουν στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μία ειρηνική ”κατάληψη” της Ευρώπης από μετανάστες.
Μάλιστα, πολλές φορές μάς έχουν ρωτήσει τι πρέπει να γίνει.
Δυστυχώς, δεν μπορείς να σταματήσεις ένα κύμα προσφύγων παρά μόνον εάν αλλάξει η κατάσταση στις χώρες καταγωγής τους.
Δηλαδή εάν σταματήσει ο πόλεμος, εγκαθιδρυθούν δημοκρατικά πολιτεύματα και ενισχυθούν οι οικονομίες τους, ώστε να υπάρχουν δουλειές για τους πολίτες.
Και επειδή αυτό ακούγεται μάλλον ανέφικτο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαχειριστούμε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που θα φτάσουν στη χώρα μας», αναφέρει στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

spot_img
spot_img
Wednesday, May 1, 2024

Latest News

Προσέξτε μη σας κλέψουν την περίοδο του Πάσχα

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες για την πρόληψη των κλοπών Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και...

More Articles Like This