9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ

Στους ποταμούς Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου – Σε απέραντη λίμνη ο Νομός Ροδόπης – Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στον Βόρειο Έβρο

potami nera-komotini tafos-ormenio nera2

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και πάλι ο νομός Έβρου, εξαιτίας των πλημμυρών. Ορμένιο, Βύσσα, Καστανιές, Φυλάκιο, αλλά και οι οικισμοί της Οινόης και της Σαγήνης στην Ορεστιάδα, βρίσκονται και πάλι σε ασφυκτικό υδάτινο κλοιό.
Οι ροές από το Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας είναι διαρκώς αυξανόμενες, καθώς από τα φράγματα της περιοχής “κατεβαίνουν” μεγάλοι όγκοι νερού, που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα.
Στους όγκους αυτούς προστίθενται και τα τοπικά νερά, από τις βροχοπτώσεις που εδώ και δύο 24ωρα σημειώνονται στην περιοχή του Έβρου.
Τα μηχανήματα του δήμου Ορεστιάδας και της Περιφέρειας “κινούνται” σε όλα τα σημεία του βορείου Έβρου και παρεμβαίνουν όπου αυτό είναι δυνατόν, ενώ η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη λόγω των ανοιγμάτων στα αναχώματα, από τις προηγούμνες πλημμύρες.
Η άνοδος της στάθμης των ποταμών καταγράφεται και στο Πύθιο του δήμου Διδυμότειχου, που τις επόμενες ώρες θα δεχτεί περαιτέρω πιέσεις από τα νερά που “κατεβαίνουν” όλο και νοτιότερα.
Η στάθμη στο Πύθιο μετρήθηκε στα 4,94 μ., δηλαδή 24 εκατοστά πάνω από το όριο επιφυλακής και 11 εκατοστά πιο πάνω από την προηγούμενη μέτρηση.
Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν:

Στάθμη Επιφυλακή Συναγερμός
Πύθιο 4.94 4.70 5.70
Πέταλο 4.50 5.60

- Advertisement -

Άνοιξε η γη και… κατάπιε τάφο στο Ορμένιο!

“Βροχή” τα προβλήματα και οι καταστροφές που άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε από την Παρασκευή τη Θράκη.
Σπίτια, υπόγεια και αυλές παραδόθηκαν στο νερό, ενώ δεκάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν σε ολόκληρη τη Θράκη, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να καταγράφονται στον Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης και στην Κομοτηνή, ενώ στα λευκά ντύθηκε η οροσειρά της Ροδόπης.
Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου προκλήθηκαν καταστροφές, και διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στο Ορμένιο η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα, ενώ στην περιοχή του παλιού νεκροταφείου το έδαφος υποχώρησε και κατάπιε τάφο.
Στην Κομοτηνή το υπόγειο του Νοσοκομείου αλλά και το ΕΚΑΒ πλημμύρισαν, όπως άλλωστε και αρκετές περιοχές της Ροδόπης, με το νερό να καταβροχθίζει τμήματα ολόκληρα του δρόμου.
Στην Ξάνθη, δεκάδες στρέμματα γης, κυρίως στον Δήμο Τοπείρου, πλημμύρισαν, ενώ ζώα εγκλωβίστηκαν στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.
Την ίδια στιγμή η οροσειρά της Ροδόπης ντύθηκε στα λευκά, με την πυκνή χιονόπτωση να εγκλωβίζει οικισμούς και να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Ένας υλοτόμος τραυματίστηκε από πτώση δέντρου, ενώ τα σύνορα με τη Βουλγαρία δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες χιονιού με αποτέλεσμα να κλείσουν.
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, εκατοντάδες οικήματα και υπόγεια, και σχεδόν όλο το αστικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι ΔΕΥΑ των τοπικών Δήμων, να δεχτούν δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αποφράξεις.
Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις, που πολίτες απομακρύνθηκαν… από τα σπίτια τους τα οποία… έπλεαν στα νερά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην πόλη της Κομοτηνής, οι εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θράκης και το Νοσοκομείο της πόλης, ο διοικητής του οποίου πάντως κ. Κώστας Ναλμπάντης, διαψεύδει κατηγορηματικά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, και σύμφωνα με τα οποία καταστράφηκε υγειονομικό υλικό.
«Ποσότητα υδάτων διέτρεξε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, όμως σπεύσαμε εγκαίρως και απομακρύναμε το υγειονομικό υλικό», τονίζει εμφατικά, συμπληρώνοντας πως «χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού και της πυροσβεστικής, αντλήθηκαν άμεσα όλα τα νερά που είχαν λιμνάσει σε εξωτερικούς χώρους και στο πάρκινγκ του νοσοκομείου».
Την ίδια ώρα, πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν για πολλοστή φορά την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρύακος (Φατήριακα) στον Αίγειρο Κομοτηνής, όπου μάλιστα βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος.
Πρωτοφανής ήταν και η κατάσταση στην περιοχή του Ι.Ν. του Αγίου Στυλιανού Κομοτηνής, όπου οι δρόμοι θύμιζαν χείμαρρους με σπίτια και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Συγχρόνως, λευκό ήταν το τοπίο στα ορεινά του νομού. Στον Κέχρο το χιόνι έφτασε τα 65 εκατοστά, ενώ σοβαρά προβλήματα από την πυκνή χιονόπτωση, προκλήθηκαν στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μάκαζα.
Τέλος η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου ενημερώνοντας του παρέβριους δήμους να ειδοποιήσουν τους κατοίκους τους να μη πλησιάζουν τους ποταμούς ΕΒΡΟ, ΑΡΔΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟ και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).
Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές.
Nα ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στην ζώνη ευθύνης τους.
Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.
Επίσης να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών
Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This