9.4 C
Alexandroupoli
Friday, May 3, 2024

Το καρναβάλι της Ξάνθης ανάσα για την Κομοτηνή

Γεμίζουν τα ξενοδοχεία της Κομοτηνής, την ώρα που στην Ξάνθη επικρατεί το αδιαχώρητο για το τριήμερο των Αποκριάτικων εκδηλώσεων – Μικρή ανάσα δίνεται στην αγορά

karnavali-10 karnavali

Την ώρα, που στη γειτονική Ξάνθη θα επικρατεί το αδιαχώρητο, από τους χιλιάδες των επισκεπτών που θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην κορύφωση των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, η αγορά της Κομοτηνής θα διάγει τον δικό της αγώνα για να αξιοποιήσει αυτό το εορταστικό κλίμα της αποκριάτικης περιόδου.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με τη συνεργασία της ΔΚΕΠΠΑΚ και του Εμπορικού Συλλόγου, την Παρασκευή και το Σάββατο οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα αποκτήσουν αποκριάτικο χρώμα, μέσα από μουσικές εκδηλώσεις, δράσεις και παιχνίδια, τα οποία φιλοδοξούν να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια τους και να δημιουργήσουν μία γιορτινή ατμόσφαιρα.
Τη διαφορά βέβαια αναμένεται να κάνουν, όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές, που κατά παράδοση χρησιμοποιούν την πόλη μας σαν έναν «ορμητήριο», λόγω της εγγύτητάς της με την Ξάνθη.
Ήδη για τα ξενοδοχεία της Κομοτηνής τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ οφέλη από την αυξημένη επισκεψιμότητα στην διάρκεια των επόμενων ημερών αναμένεται να αποκομίσουν και άλλοι τομείς επιχειρήσεων.
Την ικανοποιητική πληρότητα, που θα υπάρχει στα ξενοδοχεία της πόλης μας στη διάρκεια τουλάχιστον του τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων, επιβεβαίωσε η κ. Σούλα Χρυσοστόμου, υπεύθυνη του Ξενοδοχείου «Όλυμπος» και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης. «Ήδη έχουμε αρκετές κρατήσεις και πιστεύω ότι τις ημέρες εκείνες, που θα γεμίσει η Ξάνθη, κι εδώ κατ’ επέκταση θα είναι αυξημένη η κίνηση», παρατήρησε η κ. Χρυσοστόμου.
Αρκετοί είναι οι Κομοτηναίοι, όπως επισήμανε, που βλέπουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη, σα μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, ενώ δε λείπουν και οι νεολαίοι, που αν δε βρουν πού να μείνουν στην Ξάνθη ή αν έχουν φίλους εδώ, καταλήγουν στην πόλη μας.
Η κ. Χρυσοστόμου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την κίνηση, που υπόσχονται οι επόμενες ημέρες, διευκρίνισε όμως ότι δε θα κρατήσει για παραπάνω από δύο-τρεις ημέρες και θα αποτελέσει μόνο μια μικρή ανάσα για τον κλάδο και την τοπική αγορά.
Με την ευκαιρία, η πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθερά κίνητρα για τους επισκέπτες, ώστε ο νομός μας να ανακάμψει τουριστικά.
«Η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη έχουν τουριστική κίνηση, η Κομοτηνή δεν έχει», παρατήρησε.
«Η Ξάνθη έχει την Παλιά Πόλη, ενώ δημιουργεί και κάποια κίνητρα για να την επισκεφτεί ο κόσμος», προσέθεσε, «και η Αλεξανδρούπολη από την άλλη έχει τη θάλασσα, που κακά τα ψέματα κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιλέξει κάποιος ένα παραθαλάσσιο μέρος».
Το στοιχείο, στο οποίο καλείται να ποντάρει η Ροδόπη για να προσελκύσει το δικό της κοινό και να αποκτήσει σημαντικό ρεύμα επισκεπτών, είναι η ιστορικότητα της περιοχής και τα σπουδαία μνημεία που βρίσκονται στη χωρική επικράτειά της.
«Δεν έχουμε αξιοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Μαρώνειας», σημειώνει με απογοήτευση η κ. Χρυσοστόμου, για να επισημάνει πως «η Θράκη ήταν η πηγή του πολιτισμού και της ελληνικότητας όλης της Ελλάδος, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε τίποτα».
«Έρχονται πολλοί για να δουν την ιστορία της περιοχής», υπογραμμίζει με έμφαση, επικαλούμενη την καθημερινή της επαφή με επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σπεύδει να προσθέσει ότι «για το Παπίκιο Όρος ήρθαν πάρα πολλοί ξένοι, που ήθελαν να πάνε στα μοναστήρια, αλλά τίποτα, ούτε δρόμοι ούτε μοναστήρια έχουν αξιοποιηθεί…».
«Ο τουρίστας θα έρθει για να δει κάτι, δε θα έρθει για να μείνει στο ξενοδοχείο ή για να φάει κάπου», ξεκαθαρίζει η κ. Χρυσοστόμου, «επομένως πρέπει να έχει κάποιο κίνητρο για να μείνει εδώ».
Πάντως, αντίβαρο στην απουσία κινήτρων για να επιλέγεται η περιοχή μας ως τουριστικός προορισμός, είναι κατά την κ. Χρυσοστόμου η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, που πραγματικά μαγεύει τους επισκέπτες.
«Επειδή έχουμε άμεση επαφή με όλους τους επισκέπτες και κυρίως με τους ξένους», σημείωσε, «διαπιστώνουμε ότι είναι όλοι ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία των ανθρώπων του τόπου μας. Κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό».
Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

spot_img
spot_img
Friday, May 3, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This