9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, May 2, 2024

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Ο Κυπριακός Όμιλος L.P. ELLINAS περιμένει το πράσινο φως για να δημιουργήσει στο λιμάνι, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τυποποίησης και διακίνησης δημητριακών στη Μεσόγειο

DSC00015 pic-0-norm-26

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης και ΤΑΙΠΕΔ, το πλαίσιο για να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση του Ομίλου Ellinas στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ή ακόμη και θα υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε., έχει γίνει όλη απαιτούμενη προετοιμασία και ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί τόσο στο Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΠΑΑΝ, Πέτρο Σελέκο, όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλά και ο Κυπριακός επιχειρηματικός όμιλος L.P. Ellinas έχει επεξεργαστεί την τεχνική μελέτη προκειμένου εντός της χερσαίας ζώνης του Ο.Λ.Α και στη βάση του ΣΕΜΠΟ, να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα τυποποίησης και διακίνησης δημητριακών, εξυπηρετώντας ροές εμπορευμάτων από και προς Ασία, Αφρική και Ευρώπη.
Ο Ο.Λ.Α. από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για μία τριετία, έχει παραχωρήσει στον όμιλο Ellinas έκταση στη βάση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και ανατολικότερα, προκειμένου εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης, να κατασκευαστεί το παραπάνω συγκρότημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο όμιλος Ellinas, περιμένει από το ΥΠΑΑΝ και το ΤΑΙΠΕΔ να θέσουν το πλαίσιο και να ορίσουν τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα πρέπει να προχωρήσει για τη διεκδίκηση μακροχρόνιας παραχώρησης, πιθανότατα λαμβάνοντας μέρος σε διεθνή διαγωνισμό.
Ο επιχειρηματικός όμιλος θα επιδιώξει την παραχώρηση της έκτασης για μία περίοδο άνω των 30 χρόνων, ενώ ενδέχεται, προσελκύοντας και άλλους ενδιαφερομένους, να δημιουργήσει  επενδυτικό σχήμα για την υλοποίηση του σχεδίου.
Το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από πλευράς Ομίλου, θα εξαρτηθούν από το πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν ΥΠΑΑΝ και ΤΑΙΠΕΔ.
Αναμένεται αυτό το πλαίσιο να έχει αποσαφηνιστεί μέσα στους επόμενους ενάμισι με δύο μήνες.
Όπως με αυτή την επενδυτική πρωτοβουλία αποδεικνύεται, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ολοκλήρωση του έργου της εκβάθυνσης της ανατολικής λιμενολεκάνης και της εκσκαφής του διαύλου, αλλά και με το υλοποιούμενο έργο της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μπορεί να αναδειχτεί σε διαμετακομιστικό κέντρο περιφερειακής τουλάχιστον εμβέλειας, αν ληφθεί υπόψη η γεωγραφική του θέση αλλά και το αβαντάζ της πολύ μεγάλης χερσαίας ζώνης που καλύπτει περίπου 1.200 στρέμματα.
Άννη Καρολίδου

spot_img
spot_img
Thursday, May 2, 2024

Latest News

Παρεμβάσεις στον οικισμό Τριφυλλίου Αλεξανδρούπολης

Εργασίες ελαιοχρωματισμού και επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Κατάστημα Τριφυλλίου, στο κτήριο του συλλόγου του οικισμού, όπως και στο Ηρώον...

More Articles Like This