9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, May 1, 2024

ΞΕΧΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η θέρμανση των νοικοκυριών της Θράκης με φυσικό αέριο, παραμένει όνειρο απατηλό – Απροθυμία επενδυτών για δημιουργία δικτύων διανομής στις πόλεις της Θράκης – Ασύμφοροι οι όροι για τις ενδιαφερόμενες Εταιρείες – Και εμείς οι ιθαγενείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε…

aerio agogos-aeriou-4

Πάγιο είναι το αίτημα των κατοίκων της Θράκης, να αποκτήσουν φθηνή θέρμανση από φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου κ.λπ., που δεν αντιμετωπίζουν τον βαρύ θρακιώτικο χειμώνα.

Έναν χειμώνα που ξεκινά από τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο, με τουλάχιστον 2.000 ευρώ κάθε νοικοκυριό της Θράκης.

- Advertisement -

Όπως έχει γράψει πολλές φορές η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, είναι απαράδεκτο να περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου κάτω από τα πόδια μας και εμείς οι ιθαγενείς Εβρίτες να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε φτηνή θέρμανση όπως π.χ. οι Αθηναίοι.

Πριν από λίγες ημέρες, ο νέος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, και τους αρμοδίους Υπουργούς έθεσε θέμα για την οικιακή χρήση του φυσικού αερίου στις πόλεις της Α.Μ.-Θ.

Αλλά κατά πως φαίνεται, το φθηνό φυσικό αέριο, παραμένει όνειρο απατηλό, που πρέπει, επί του παρόντος, να το ξεχάσουμε.

Διαβάστε το γιατί:

***

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η δημιουργία των τριών νέων ΕΠΑ

 

Η πολυαναμενόμενη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στον αστικό τομέα, μέσω της δημιουργίας νέων ΕΠΑ και της τροφοδοσίας νέων περιοχών, φαίνεται ότι παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες» παρά την προετοιμασία χρόνων και τις υποδομές που έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, αλλά και στην ίδια τη ΔΕΠΑ.

Η προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία νέων ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου) σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία ήταν ούτως ή άλλως προβληματική όπως έχει αποδειχθεί από τις μέχρι σήμερα απόπειρες, καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατη, μετά την υιοθέτηση των όσων προβλέπονται στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς του αερίου.

Και τούτο διότι επιβάλλεται ο διαχωρισμός της προμήθειας αερίου από την εκμετάλλευση των δικτύων και -κυρίως- καταργείται η επιδότηση των έργων και η αποκλειστικότητα που εξασφάλιζαν σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν προσήλθαν επενδυτές όταν υπήρχε αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση και επιδότηση στην κατασκευή των έργων.

Πώς περιμένουμε ότι θα προσέλθουν τώρα;», σχολιάζει τη νέα κατάσταση, μιλώντας στο Εnergypress, παράγοντας του χώρου, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τη μια στιγμή να κρίνει ότι πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα για να υπάρξουν επενδύσεις επέκτασης της αστικής χρήσης του αερίου και την επόμενη στιγμή να επιβάλλει τα ακριβώς αντίθετα.

Το βασικό στοιχείο που καθορίζει το διαφαινόμενο αδιέξοδο είναι το γεγονός ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέες ΕΠΑ απαιτούνται σημαντικά έργα επέκτασης των δικτύων στις πόλεις στις οποίες θα έχουν τη δικαιοδοσία.

«Κανένας δεν πρόκειται να βάλει χρήματα για να χτίσει καινούργια δίκτυα εάν δεν υπάρχει μια σημαντική περίοδος “προστασίας” η οποία θα του επιτρέπει να αποσβέσει τις επενδύσεις του» δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται, δε, η άποψη, ότι η πλήρης απελευθέρωση την οποία επιβάλουν οι δανειστές και περιγράφεται στον σχετικό «οδικό χάρτη», ταιριάζει  πιθανόν σε χώρες και περιοχές που έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα, είναι όμως εντελώς ακατάλληλη για περιοχές όπου τα δίκτυα δεν υπάρχουν και πρέπει να κατασκευαστούν.

Στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές η ΔΕΠΑ λειτουργεί ήδη δίκτυα μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων (μέση και χαμηλή πίεση).

Από αυτά, περίπου 200 χιλιόμετρα αντιστοιχούν στη Στερεά, 140 χιλιόμετρα στην Κεντρική Μακεδονία και 150 χιλιόμετρα στην Α. Μακεδονία και Θράκη.

Για να μπορέσει όμως να υπάρξει πραγματική κάλυψη των περιοχών απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων πόλης.

Το μόνο κίνητρο που απομένει στους πιθανούς ενδιαφερόμενους (κίνητρο που, με βάση την αποτυχία των μέχρι σήμερα προσπαθειών, αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκές) είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες περιοχές (κυρίως βιομηχανικές περιοχές) τους οποίους τροφοδοτεί σήμερα με φυσικό αέριο η ίδια η ΔΕΠΑ. Το 2012, οι καταναλωτές που τροφοδοτεί η ΔΕΠΑ απορρόφησαν συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τα μεγαλύτερα νούμερα κατανάλωσης τα έχει η περιοχή Στερεάς, όπου η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες από τους οποίους οι 75 είναι βιομηχανικοί με συνολικές πωλήσεις 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012.

Στην Κεντρική Μακεδονία η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 50 πελάτες (45 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων κυβικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 35 πελάτες (25 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο διαγωνισμό που προκήρυξε, η ΔΕΠΑ προσκάλεσε Επιχειρήσεις Αερίου και Ομάδες Επιχειρήσεων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής 35% σε κάθε μία από τις ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ θα εκχωρούσε σε κάθε ΕΠΑ τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών διανομής φυσικού αερίου, τα υφιστάμενα συμβόλαια προμήθειας πελατών με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου που δεν υπερβαίνει τις 100 GWh, όπως επίσης και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ήδη κατασκευασμένου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της, προγραμματισμού, μελέτης, σχεδιασμού, κατασκευής και εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της και πώλησης φυσικού αερίου σε όλους τους καταναλωτές στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της, των οποίων η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου δεν υπερβαίνει τις 100 GWh.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Αυτά γράφει το energypress και αν καταλάβαμε καλά, “δεν έχει πλοίο για μας, ούτε οδό”.

Εκτός εάν….

καταλάβει επί τέλους η Αθήνα ότι η στήριξη της ανάπτυξης του Έβρου, αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, για να αποτελέσει ο ακριτικός Νομός μας το ανάχωμα στην διείσδυση της Άγκυρας στην Θράκη.

Αυτή την στιγμή ο Έβρος έχει το προνόμιο να εκπροσωπείται στην Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο από τρεις υπουργούς, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Αλέκο Δερμεντζόπουλο.

Τις ελπίδες μας για την ανάπτυξη του τόπου μας τις εναποθέτουμε στα χέρια τους.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Wednesday, May 1, 2024

Latest News

Θα μαθαίνουν για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Νέα προκλητική ενέργεια - Από την επόμενη σχολική χρονιά, οι Τούρκοι μαθητές θα εμπλουτίζουν την «εθνική τους συνείδηση» με...

More Articles Like This