9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 30, 2024

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, δημιουργείται το μεγαλύτερο πάρκο Θερμοκηπιακών καλλιεργειών – Πιάνουν τόπο οι συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της γεωθερμίας  

thermokipio-2 thermokipio

Την ύπαρξη γεωθερμίας στην περιοχή Λουτρών – Αριστείνου την γνωρίζαμε πολλές δεκαετίες.

Μόνο που το ζεστό νερό που υπάρχει, το αφήναμε αναξιοποίητο.

- Advertisement -

Τώρα, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη και των συνεργατών του, όπως ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας κ. Γιάννης Φαλέκας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε δημοπρασία για επενδυτική αγιοποίηση δημόσιας γης, για θερμοκηπιακές καλλιέργειες με την χρήση γεωθερμίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπέγραψε νέες αποφάσεις, με τις οποίες προκηρύσσονται ανοιχτές δημοπρασίες για παραχώρηση γης σε περιοχές του Νομού Έβρου.

Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή δημιουργείται το μεγαλύτερο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών με χρήση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.

Σύμφωνα με το Νόμο 4061 με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» οι αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός αφορούν σε ανοιχτές δημοπρασίες για την παραχώρηση, με τίμημα, ακινήτων συνολικού εμβαδού 438.974,45τμ., στα Αγροκτήματα Μοναστηρακίου και Λουτρού στην Αλεξανδρούπολη, του Νομού Έβρου.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, προκηρύσσεται ανοιχτή δημοπρασία για την παραχώρηση ακινήτων συνολικού εμβαδού 238.423,95 τ.μ. του  Αγροκτήματος Μοναστηρακίου Νομού Έβρου.

Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί  για καλλιέργειες σε θερμοκήπια με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης ορίζεται σε 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης.

Η δεύτερη απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  αφορά στην προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για την παραχώρηση ακινήτου εμβαδού 200.550,5 τ.μ. του Αγροκτήματος Λουτρού του Νομού Έβρου.

Το συγκεκριμένο ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για θερμοκηπιακές καλλιέργειες με χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Και σε αυτή την περίπτωση η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Οι δύο ανοιχτές δημοπρασίες, όπως ορίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Τσαυτάρης,  θα διεξαχθούν  στις 26 Ιουνίου 2014.

Οι διακηρύξεις των δημοπρασιών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr.

Έτσι λοιπόν, σχεδόν δίπλα στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή και εξαγωγή κηπευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και με χαμηλό κόστος, που θα τα καθιστά άμεσα ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.

Πραγματικά κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει για την Αλεξανδρούπολη.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Tuesday, April 30, 2024

Latest News

Με ισχυρούς βοριάδες η Μεγάλη Εβδομάδα

Το σκηνικό συνθέτουν οι τοπικές βροχές και οι παροδικές νεφώσεις - Μέρα-μέρα αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ...

More Articles Like This