9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, May 2, 2024

ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο της Θράκης, μολονότι αποπερατώθηκε πριν από τέσσερα (4) χρόνια, ακόμη να λειτουργήσει – Δεν θα φύγουν εκθέματα στην Αλεξ/πολη, δηλώνει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης

byzantino-mouseio-didymoteixou _34156

To μοναδικό βυζαντινό μουσείο της Θράκης, αυτό του Διδυμοτείχου, παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, μολονότι κτιριακά έχει αποπερατωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια!

Το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου αποπερατώθηκε το 2010, μετά από περιπέτειες 15 χρόνων, που όμως δεν τελείωσαν τότε, καθώς μέχρι σήμερα το μουσείο δεν έχει καταστεί επισκέψιμο.

- Advertisement -

Μόνο πέρυσι, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, υποδέχθηκε σε …δοκιμαστική φάση κάποιους επισκέπτες, όμως στη συνέχεια δεν πέρασε στην πολυαναμενόμενη μόνιμη λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίστανται ορισμένες εκκρεμότητες σε σχέση με τα εποπτικά και πληροφοριακά μέσα και τη μόνιμη οργάνωση της έκθεσης.

Πάντως, τον περασμένο Απρίλιο έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια κάποιων οπτικοακουστικών μέσων.

Με αυτά και με αυτά η έναρξη της μόνιμης λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου παραμένει αόριστη, αν και τοπικοί παράγοντες την τοποθετούν μέσα στο 2014.

Και βέβαια από την προηγούμενη καθυστέρηση χρόνων, αλλά και όποια ακολουθήσει, χαμένο βγαίνει το Διδυμότειχο (αλλά και ολόκληρη η Θράκη), αφού το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει πόλο επισκεπτών.

Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του Διδυμοτείχου σε μια παράλληλη αφήγηση, ξεκινώντας από τον 2ο αι. μ.Χ. όταν ιδρύθηκε στον λόφο της Αγίας Πέτρας η Πλωτινόπολη από τον αυτοκράτορα Τραϊανό.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ότι το Διδυμότειχο ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου και αποτέλεσε σε διάφορες περιόδους διοικητική και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου τρεις φορές και είναι το μέρος όπου διάλεξε να στεφθεί αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός διαδεχόμενος τον Ανδρόνικο Γ ‘.

Περισσότερα από 500 ευρήματα που προέρχονται από Διδυμότειχο αλλά και ολόκληρη τη Θράκη θα παρουσιάζονται στους χώρους του μουσείου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα και για επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής δυτικά του Έβρου.

 

Δήλωση κ. Πατσουρίδη

Στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου από το Ιούνιο του 2011, γίνεται εφαρμογή της μουσειολογικής και της μουσειογραφικής μελέτης, οργάνωση των αποθηκών και των εργαστηρίων συντήρησης και είναι πλέον σε λειτουργία.

Προετοιμάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου που φυσικά

θα φιλοξενήσει και τα ρωμαϊκά ευρήματα, την ολόχρυση προτομή του Σεπτήμιου Σεβίρου, του Θράκα Ιππέα και πλήθος άλλων ευρημάτων.

Το Μουσείο αυτό θα παρουσιάζει διαχρονικά την ιστορία του τόπου μας.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε κάποια μουσειολογική μελέτη που να λέει ότι τα ευρήματα της πόλης μας θα εκτίθενται στο μουσείο της Αλεξανδρούπολης

Οι εργασίες στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου συνεχίζονται.

Έχει ανοίξει για το κοινό δυο φορές τον προηγούμενο χρόνο και πολύς κόσμος είδε και θαύμασε την σπουδαία δουλειά που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, πιέζουμε να ανοίξει σύντομα τις πύλες του και για πάντα

 

Πατσουρίδης Παρασκευάς

Υποψήφιος Δήμαρχος Διδυμοτείχου

spot_img
spot_img
Thursday, May 2, 2024

Latest News

Εκνευρισμός ταξιδιωτών εξαιτίας της καθυστέρησης αναχώρησης του «Αδαμάντιος Κοραής» για Σαμοθράκη

Δεκάδες επιβάτες και οχήματα μπήκαν στη διαδικασία να περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της καθυστέρησης στο προγραμματισμένο δρομολόγιο...

More Articles Like This