9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, May 5, 2024

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Διαδοχική Ασφάλιση – Εγκύκλιος-βόμβα του ΙΚΑ βάζει φρένο στην συνταξιοδότηση 200.000 ασφαλισμένων

IKA-YPALLHLOS

Η εργατολόγος Ελισάβετ Αποστολίδου, απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 

Με μια εγκύκλιο – βόμβα –  του ΙΚΑ επιχειρείται να ρυθμιστεί , οριστικά πλέον, το ζήτημα της αρμοδιότητας απονομής σύνταξης στην περίπτωση που μεσολαβούν περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν έως τέλη του 2013, αρμόδιος για την απονομή της σύνταξης φορέας  καθίστατο ο τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός , εφόσον ο εργαζόμενος είχε συμπληρώσει σε αυτόν 1500 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε εκ των οποίων οι 500 μέσα στην τελευταία πενταετία. Στην περίπτωση που η προϋπόθεση αυτή δεν μπορούσε να καλυφθεί εξεταζόταν αν υπήρχε η δυνατότητα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του προηγούμενου ασφαλιστικού οργανισμού του εργαζομένου. Τέλος, αν και αυτή η υπόθεση δεν μπορούσε να καλυφθεί ο φάκελος επέστρεφε στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα ο οποίος πλέον αναζητούσε 1000 ημέρες  εργασίας οποτεδήποτε εκ των οποίων οι 300 μέσα στην τελευταία πενταετία.

- Advertisement -

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι το ζήτημα της αρμοδιότητας απονομής συντάξεως , είναι ζήτημα πολύπλοκο και δυσνόητο στον μέσο εργαζόμενο και δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος και ανασφάλεια στον υποψήφιο συνταξιούχο.

Η εγκύκλιος 68/2013 του ΙΚΑ έρχεται να δημιουργήσει μια επιπρόσθετη προϋπόθεση , στις ήδη πολύπλοκες υπάρχουσες προϋποθέσεις απονομής κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι εκτός από τα παραπάνω, ο εργαζόμενος για να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του Ταμείου, θα πρέπει τη χρονιά που επιθυμεί να κατοχυρώσει να ήταν ασφαλισμένος του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ

«Συνεπώς, κρίσιμο στοιχείο για να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος τις κατ΄ έτος προϋποθέσεις, αποτελεί ο φορέας που κατά περίπτωση υπάγεται ο ασφαλισμένος, καθ όσον αναλόγως του φορέα που ασφαλίζεται, ζητούνται και εξετάζονται κατά περίπτωση, διαφορετικές προϋποθέσεις. Οι οριζόμενες κατ΄ έτος λοιπόν προϋποθέσεις – όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011 και 2012 – εφ όσον συνυπάρχουν για τα έτη αυτά, οδηγούν στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Στις περιπτώσεις λοιπόν κατά τις οποίες, ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, και ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τα έτη 2011 -2012, δύνανται να κατοχυρώνουν τις κατά τα έτη αυτά οριζόμενες προϋποθέσεις της νομοθεσίας μας, εφ όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις για την κατοχύρωση που ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Η κατοχύρωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ όν χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επομένως, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης θα εξετάζεται εάν κατά το έτος της εκ νέου επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με το Ίδρυμα, συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται κατά περίπτωση (ημέρες ασφάλισης – ηλικία – ανηλικότητα τέκνου) χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας (1500-500 ή 1000-300) διότι αυτές εξετάζονται κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.»

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ

Α) Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ.

Το 2011 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ το τέκνο εξακολουθεί να είναι ανήλικο.

Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου με τις προϋποθέσεις του Ν. 3863/10 για το έτος 2011, δηλαδή για μειωμένη στο 52° και πλήρη στο 57° έτος της ηλικίας της.

Β)Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ.

Εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2011 αλλά το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί το έτος 2010.

Η ασφαλισμένη, δεν κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου, διότι ελλείπει η απαραίτητη προϋπόθεση της ανηλικότητας του τέκνου κατά την στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/10.

2. ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ 4500 ΕΝΣΗΜΑ

Α)Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2011, έχοντας συνολικά 4500 ΗΑ και ηλικία 55 ετών.

Το 2012, εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τις προϋποθέσεις του έτους 2012, δηλαδή στο 57° έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67° (Ν. 4093/12).

Β)Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2011, έχοντας συνολικά 4500 ΗΑ και ηλικία 55 ετών.

Εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα για μεν μειωμένη σύνταξη στο 62°, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67° έτος της ηλικίας της (Ν. 4093/12).

Σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις θα κριθούν σύμφωνα με το ως άνω σκεπτικό και σε όσες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί διαφορετικές αποφάσεις , αυτές θα ανακληθούν.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ- ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ο Υπουργός Εργασίας ανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής  στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ όσο και του Υπουργείου, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αδικίες προκύπτουν από την εφαρμογή της παραπάνω εγκύκλιου και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα της αρμοδιότητας του Ταμείου στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης .

Η επιτροπή αυτή αναμένεται να εκδώσει πόρισμα , το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση της κατάστασης, μιας και τουλάχιστον 200.000 ασφαλισμένοι – υποψήφιοι συνταξιούχοι μένουν μετέωροι αυτής.

Επιπρόσθετα, υπάρχει έντονη φημολογία  ότι θα ανοιχτεί εκ νέου το ασφαλιστικό, κατά παραγγελία της Τρόικας , γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το, ήδη θολό, τοπίο της συνταξιοδότησης για όσους υπάγονται στη διαδοχική ασφάλιση, και όχι μόνο…

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΗΤΕΡΑ 2 ΤΕΚΝΩΝ

ΕΡ:«Ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ πρώτη φορά το 1975 έως το 1983. Μετά άνοιξα δική μου επιχείρηση και από το 1984 και μετά έχω ΤΕΒΕ. Έχω 2 παιδιά. Σε τι ηλικία θα πάρω σύνταξη; Μπορώ να πάρω πλασματικά; »

ΑΠ: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε , έχετε 8 χρόνια στο ΙΚΑ και περίπου 30 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Δε σας χρειάζονται εξαγορές, μπορείτε να βγείτε στα 60 από τον ΟΑΕΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ

ΕΡ:«Γεννήθηκα το 1955 και έχω 6750 οικοδομικά ένσημα. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;»

ΑΠ: Λόγω του ότι γίνατε 58 ετών μετά την 1.1.2013, σας πιάνουν οι αλλαγές και θα συνταξιοδοτηθείτε στα 60 σας χρόνια.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ: Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL: E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ:  2551031030

spot_img
spot_img
Sunday, May 5, 2024

Latest News

11 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά...

More Articles Like This