9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, April 28, 2024

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ;

“Εκείνο το κέρδος που γίνεται την Κυριακή, είναι αφορισμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογία”

Κοσμάς Αιτωλός

syntagma

Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ο θεμελιώδης νόμος στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση  ολόκληρης της νομοθεσίας  μας.

- Advertisement -

Το πρώτο Σύνταγμα, κορυφαία στιγμή της πολιτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, ψηφίστηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση στις 1 Ιανουαρίου 1822 στην Επίδαυρο με ονομασία «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και αναθεωρήθηκε το 1823 από τη Β’ Εθνοσυνέλευση  στο Άστρος της Κυνουρίας.

Στη συνέχεια, είχαμε το Συντάγματα  του 1827, του 1832, του 1844, του 1864(αναθεώρηση 1911), του 1927, του 1952 και του 1975.

Το Σύνταγμα του 1975 είναι αυτό το οποίο ισχύει σήμερα μετά τις αναθεωρήσεις που έγιναν  το  1986, το 2001 και  το 2008.

Όλα τα Συντάγματα της Ελλάδας, επί δυο αιώνες, αρχίζουν με το «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαίρετου Τριάδος».

Αυτό, λογικά, προϋποθέτει ότι η νόμοι που απορρέουν από το Σύνταγμά μας είναι σύμφωνοι με τον Ένα Τριαδικό Θεό.

Αυτόν στον οποίο πιστεύει η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ελλάδος, το πλήρωμα της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησιάς που είναι η επικρατούσα θρησκεία  στην Ελλάδα (άρθρο 3 Συντάγματος).

Αλλά δεν συμβαίνει δυστυχώς κάτι τέτοιο. Όχι λίγες φορές μάλιστα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Δηλαδή, η ελληνική βουλή ψηφίζει αντίθετα προς τη Βουλή του Ενός Τριαδικού  Θεού.

***

Με την προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1981), άρχισαν να δημιουργούνται θεσμοί και διατάξεις, να ψηφίζονται νόμοι και να λαμβάνονται αποφάσεις, που φαινομενικά έκαναν την Ελλάδα πιο σύγχρονη και προοδευτική, εφάμιλλη των μεγάλων πολιτισμών της Ευρώπης και της Δύσης!

Στην πραγματικότητα όμως, την έκαναν να χάνει και τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία της.

Με την είσοδο της «τρόικα» στην Ελλάδα (2010), ένα τσουνάμι ανθελληνικών και αντιχριστιανικών μέτρων και νόμων που αντιστρατεύονται στον αιώνιο Νόμο του Ενός  Τριαδικού Θεού, συνεχίστηκαν να ψηφίζονται από τη βουλή με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

***

Θα αναφερθούμε σε έναν μόνο από τους εκατοντάδες πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους. Το νόμο 4177/2013 (ΦΕΚ 173 Α/8-8-2013).

Το άρθρο 16  με τίτλο ‘’λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές’’ καταργεί ουσιαστικά αυτό που για χρόνια γνωρίζαμε την ‘’Κυριακή αργία’’.

Σύμφωνα με αυτό το νόμο, τις Κυριακές των εκπτώσεων, τις δυο Κυριακές προ των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα μπορούν σε όλη την Ελλάδα να είναι ανοικτά. Για τις υπόλοιπες Κυριακές, κατά τόπο, αποφασίζει η Αντιπεριφέρεια.

Αφορμή για το κείμενο αυτό έδωσε το διαφημιστικό φυλλάδιο μιας αλυσίδας με 14 καταστήματα στην Ελλάδα και στην πόλη μας.

Το πολυκατάστημα, από τέλος Μαρτίου μέχρι και 12 Απριλίου, δίνει δωροεπιταγές των 5 ευρώ. Οι δωροεπιταγές όμως, υπογραμμίζει το διαφημιστικό, θα εξαργυρωθούν αποκλειστικά  την Κυριακή (των Βαΐων) 13 Απριλίου όπου το κατάστημα, όπως και πολλά άλλα, θα είναι ανοικτά για τις αγορές μας και μάλιστα με το νόμο ενός, υποτίθεται, ορθόδοξου χριστιανικού κράτους.

Ναι !!! Την Κυριακή των Βαΐων, στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, που το πρωί στη Θεία Λειτουργία, οι χριστιανοί με τα βάγια στα χέρια θα προϋπαντούμε τον Κύριο  ψάλλοντας τον νικητήριο παιάνα: «Ωσαννά΄ ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» και το βράδυ, στην Ακολουθία του Νυμφίου, θα του ζητάμε τη στολή της ψυχής μας για να μη μείνουμε έξω του νυμφώνος.

***

Δεν χρειάζονται θεολογικές αναλύσεις για να κατανοήσουμε την ιερότητα και την αξία της αργίας της Κυριακής.

Αρκεί να θυμίσουμε την τέταρτη εντολή από το Δεκάλογο: «Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου».

Και τα λόγια του αγίου Κοσμά του Αιτωλού:

«Ἐκείνο τὸ κέρδος ποὺ γίνεται τὴν Κυριακὴ εἶνε  ἀφωρισμένο καὶ κατηραμένο, καὶ βάνετε φωτιὰ καὶ κατάρα εἰς τὸ σπίτι σας καὶ ὄχι εὐλογίαν».

Παπανικολάου Νικόλαος

spot_img
spot_img
Sunday, April 28, 2024

Latest News

79 χρόνια «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Η παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, έχει γενέθλια την Δεύτερα 29 Απριλίου! - Συνεχίζει δυνατά με επαγγελματική ηθική και κοινωνική...

More Articles Like This