9.4 C
Alexandroupoli
Monday, April 29, 2024

ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α.Μ.-Θ.

Εξετάσθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια ημερίδας, παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Σταύρου Καλαφάτη – Προγραμματισμός για την περίοδο 2014 – 2020

viologikos 87467

Την έναρξη της πρώτης ημερίδας για τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια κήρυξε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης στην Αλεξανδρούπολη.

Η ημερίδα έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο αποτελεί την πρώτη από σειρά πολλών αντίστοιχων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες την εξέλιξη, πρόοδο και υλοποίηση των κατά τόπους έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013.

- Advertisement -

Στην ημερίδα προβάλλονται τόσο τα έργα όσο και η άποψη των τοπικών φορέων, επιπλέον όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προχωρά σε διάλογο για τα έργα που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες ενόψει της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Στην έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Υπουργείο χρηματοδοτεί και υλοποιεί δράσεις με σαφές όφελος για τον πολίτη και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Το ΥΠΕΚΑ δίνει ώθηση για δημόσια έργα σε τομείς που έχουν  μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης ενώ παράλληλα προσπαθεί να  αναστρέψει την κατάσταση στην επιβολή προστίμων για  μη συμμόρφωση στις Κοινοτικές Οδηγίες.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε κυρίως σε τρεις τομείς στις οποίες πέφτει και το μεγάλο βάρος του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως ανέφερε.

Πρώτον στις βιοκλιματικές αναπλάσεις, που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια.

Δεύτερον, στα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, διότι, όπως ανέφερε, «είναι ζήτημα δημόσιας υγείας  να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει, από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης».

Τρίτον στην εξοικονόμηση ενέργειας, ολοκληρώνοντας έργα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει η χώρα για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε όμως και τη σημασία των έργων αυτών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο κύκλους εργασιών.

Στο πρώτο μέρος έγινε μια παρουσίαση των έργων και των παρεμβάσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και στο δεύτερο μέρος κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις φορέων και τοπικών παραγόντων για έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020.

Εκτός από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού (Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κλπ), αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπροσώποι συλλογικοτήτων και άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρονται ειδικά σε έργα της περιοχής τους.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο, όπως και τα άλλα περιφερειακά βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει τεράστιες δυνατότητες τόσο ως κόμβος μεταφορών όσο και ως χώρος συγκέντρωσης πολιτιστικού και φυσικού πλούτου αλλά και από την παραγωγική της δραστηριότητα.

Με αυτές τις κατευθύνσεις μπορεί να δομήσει ένα πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο και στους τρεις τομείς: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.

Η μεγάλη έμφαση στο Περιφερειακό Χωροταξικό, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, δόθηκε  στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων.

Με ειδικούς στόχους την ενίσχυση συναλλαγών με τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο μέσω Βουλγαρίας, με τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας αλλά και την ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας στις Ευρωπαϊκές διεργασίες.

«Πάντα με διασφαλισμένη την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων που συνεπάγεται την προστασία τους», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια της ημερίδας Δήμαρχοι της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και άλλοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασαν έργα στην περιοχή τους που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Συγκεκριμένα παρουσίασαν τα έργα βιολογικών καθαρισμών Φερών, Σαπών και Ξάνθης, έργα βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων στην Καβάλα, έργα αποκατάστασης χωματερών στην Προσοτσάνη και στο Δοξάτο, καθώς και σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

spot_img
spot_img
Monday, April 29, 2024

Latest News

79 χρόνια «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»

Η παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, έχει γενέθλια την Δεύτερα 29 Απριλίου! - Συνεχίζει δυνατά με επαγγελματική ηθική και κοινωνική...

More Articles Like This