Τι δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Υδρογεωλόγος Αδάμ Αδαμίδης, σχετικά με τα νερά του Άρδα και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία
Παρά το γεγονός πως για 2 συνεχόμενες ημέρες έβρεξε στον Έβρο, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει σοβαρή ανάγκη εξασφάλισης νερού για τους γεωργούς και όχι μόνο.
Ο Διδάκτωρ/Υδρογεωλόγος Αδάμ Αδαμίδης φιλοξενήθηκε στα Γεγονότα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, όπου και μίλησε στον Σταύρο Παπαδόπουλο για τα περιθώρια που στενεύουν από το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα.
Επ’ ακριβώς, ο κ. Αδαμίδης δήλωσε σχετικά:
«Έγινε μια συμφωνία το 1924 που έληξε, γιατί η Ελλάδα πρώτη φορά τρέχει με ανάπτυξη 7% όταν ενσωματώνει την Μακεδονία και την Θράκη, γιατί οι περιοχές αυτές είχαν γη για καλλιέργεια και παρήγαγαν και έτσι είχε εξαγωγές η χώρα μας. Οι άνθρωποι τότε ήξεραν την αξία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία και ανάπτυξη και σταθεροποίηση μίας χώρας, καθότι ο πρωτογενής τομέας -όπως και όλος ο τεχνολογικός μας πολιτισμός- είναι βασισμένος στο νερό. Συνεπώς, επειδή ήξεραν την αξία του, ζήτησαν αυτά τα εδάφη. Στην πορεία, η χώρα μας απαξίωσε τον πρωτογενή τομέα και θεώρησε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις υπηρεσίες. Αφήσαμε τον σχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα και την διαχείριση του νερού. Όσο λοιπόν καθυστερεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε σαφώς λιγότερες ποσότητες νερού, γιατί οι Βούλγαροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αφήσουν τις ίδιες ποσότητες νερού. Συνεπώς, θα πρέπει ο σχεδιασμός ο επόμενος που θα γίνει, να γίνει με την ποσότητα που θα έχουμε. Γιατί το νερό αυτό δεν είναι μόνο το επιφανειακό, εμπλουτίζει και υπόγειους υδροφορείς που αρδεύουν τον κάμπο της Ορεστιάδας. Ο σχεδιασμός αυτός -που δεν είναι εύκολη υπόθεση- θέλει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, για να μπορέσει να υπάρξει ένα αξιόπιστο μοντέλο διαχείρισης του νερού. Δεν είναι απλή διαδικασία. Πολλές φορές ακούω ότι διαχείριση του νερού είναι να κάνουμε σωλήνες. Δεν είναι όμως έτσι…».
Στην ερώτηση του Σταύρου Παπαδόπουλου «Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει συμφωνία, γιατί δε συμφέρει την ελληνική πλευρά να πληρώσει τόσα εκατομμύρια ευρώ;», ο κ. Αδαμίδης έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών γιατί αυτό κάνει την διαπραγμάτευση. Σε ποια φάση είναι η διαπραγμάτευση, το ξέρει ίσως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Οι Βούλγαροι έχουν υψώσει τους υπερχειλιστές για να παράγουν ρεύμα και κοίταξαν το συμφέρον τους. Το τι θα κάνουμε εμείς ξεκινάει από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει την διαπραγμάτευση. Με αυτό το δεδομένο και με μια ρεαλιστική προσέγγιση, να βάλουμε κάτω τις γνώσεις που υπάρχουν και να κάνουμε ένα σχέδιο πραγματικό, όχι για τα χαρτιά. Γιατί μέχρι στιγμής τα θέματα των υδάτων στην Ελλάδα δεν τα κοιτάμε (επειδή παλιότερα υπήρχε νερό και γινόταν άντληση σε μικρά βάθη. Η άντληση σε βάθη μεγαλύτερα από 30 μέτρα αυξάνει πολύ το κόστος). Εμείς είχαμε αυτό το πλεονέκτημα, που σιγά-σιγά θα το απωλέσουμε. Κλείνοντας, να συμπληρώσω ότι ο κάθε υδροφορέας για να αποκτήσει μία κανονική διαχείριση, θέλει όλες οι παράμετροί του να μετρηθούν -που δεν έχουν μετρηθεί- και να συνεκτιμηθούν. Οι εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων από το 2009 λένε ότι το 2030 θα είναι μια χρονιά λειψυδρίας και θα έχουμε πρόβλημα να παράγουμε την τροφή μας. Άρα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στα όρια που θα μας θέσουν οι υδροφορείς».
Υπάρχει ακατάλληλο πόσιμο νερό στον Έβρο;
Επιπρόσθετα, ο κ. Αδαμίδης ερωτηθείς για κάποιες περιοχές του Έβρου, όπου υπάρχει περίπτωση να είναι ακατάλληλο το πόσιμο νερό, απάντησε:
«Σαφώς. Ό,τι αντλούμε από πετρώματα και υπάρχουν πετρώματα που έχουν ιόντα που επιβαρύνουν το νερό. Βέβαια, υπάρχουν ανώτερες αποδεκτές τιμές που όταν δεν τις υπερβαίνουμε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν στη Θεσσαλονίκη, στην Απολλωνία, που το νερό είχε γρανίτη μέσα που ήταν ραδιενεργός. Στον Έβρο δεν έχουμε τέτοια εικόνα, όμως στα πυριγενή πετρώματα του Σουφλίου και εκεί που είναι η μάζα της Ροδόπης. Δεν ξέρω εάν έχουν γίνει έλεγχοι, όμως ο πάροχος που είναι ο Δήμος Σουφλίου νομίζω είναι υποχρεωμένος από τη νομοθεσία να έχει μια σειρά αναλύσεων των υδάτων. Στο κομμάτι αυτό η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και συγκεκριμένη και αν και καθυστερημένα, έχουμε εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι κατά τόπους ΔΕΥΑ είναι πολύ σοβαρές στην δουλειά που κάνουν. Θεωρώ ότι και οι υπόλοιποι πάροχοι είναι εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία. Χρειάζονται μετρήσεις και χρονοσειρές που δεν τις έχουμε. Μεγάλο λάθος κατά τη γνώμη μου είναι που απαξιώθηκε το παλιό ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλωγικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Η Γενική Γραμματεία Υδάτων προσπαθεί να κάνει ένα σχέδιο, αλλά είναι υποστελεχωμένη. Φορείς και επιστημονικό προσωπικό υπάρχει, πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μια πολιτική απόφαση που να καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι εδώ και μέσα στο σπίτι μας. Μας έχει χτυπήσει την πόρτα. Μην αναμένετε ότι θα λυθεί στην επόμενη 5ετία, θα πάρει περισσότερο».
Μ.Κ.