9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, December 11, 2024

Φόβοι για πλημμύρες λόγω εξαφάνισης φυσικής προστασίας

Μετά τις φωτιές του 2023 – Τι δήλωσε στην «Ε.Θ.» ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, τα δέντρα στα δάση σε περιοχές του Έβρου έχουν εξαφανιστεί.

Ως συνέπεια αυτών, υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για πλημμύρες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς δεν υπάρχουν πλέον θάμνοι και κορμοί για να σταματήσουν την ροή του νερού. Χωρίς την φυσική αυτή άμυνα, η γη γίνεται πολύ πιο ευάλωτη στη διάβρωση του εδάφους και με την πρώτη έντονη βροχόπτωση το νερό μπορεί να κατεβεί ανεξέλεγκτα από τις πλαγιές, παρασέρνοντας χώμα, πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Αυτό δημιουργεί μεγάλη πιθανότητα για πλημμύρες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές, στα σπίτια και τις καλλιέργειες ,αλλά ακόμα και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

- Advertisement -

Από το πρώτο κιόλας διάστημα μετά τις πυρκαγιές, ξεκίνησαν με ταχείς ρυθμούς εργασίες προστασίας, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων, τάφρων, αλλά και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσουν άμεσα έργα αναδάσωσης, ώστε να ξαναδημιουργηθεί ένα φυσικό περιβάλλον που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του εδάφους μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι αναμενόμενες αυξήσεις πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές από πυρκαγιά, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν από 2 έως 15 χρόνια.

Ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, μίλησε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» για τις πρώτες κινήσεις μετά τις πυρκαγιές στις οποίες προέβη ο Δήμος.

Επίσης όμως μίλησε και για τους φόβους που υπάρχουν για τυχόν πλημμύρες σε περίπτωση έντονων καταιγίδων.

Αναλυτικά, ο κ. Πιστόλας, δήλωσε:

«Ως πρώτη ενέργεια μετά τις πυρκαγιές στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ήταν η δημιουργία αντιδιαβρωτικών έργων, με σκοπό να κρατήσουν το χώμα στις πλαγιές και τους λόφους. Δημιουργήσαμε λοιπόν από τους καμένους κορμούς, κορμοφράγματα και κορμοδέματα. Έτσι, χρησιμοποιούμε τα καμένα δέντρα και προσπαθούμε με αυτά να εμποδίσουμε την διάβρωση του εδάφους. Το ίδιο κάνουμε και με τα κορμοφράγματα που τα τοποθετούμε σε μικρά ρέματα».

Ο κίνδυνος πλημμύρας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης:

«Αυτός είναι ο στόχος των αντιδιαβρωτικών έργων. Να αποτρέψουμε δηλαδή ένα ενδεχόμενο πλημμύρας. Διότι, όταν οι λόφοι μας ήταν δασωμένοι, είχαν θάμνους και δέντρα, δεν είχαμε μεγάλο φόβο. Τώρα που έχουν απογυμνωθεί, ο φόβος είναι υπαρκτός. Η επιστήμη λέει, ότι θέλει τουλάχιστον 3-4 χρόνια για να ξανά αναγεννηθεί η βλάστηση και να έχει πάλι τον προστατευτικό χαρακτήρα που είχε και παλιά. Όποτε για αυτόν τον λόγο, δημιουργήσαμε τα αντιδιαβρωτικά. Ήδη, έχει περάσει ένας χρόνος και βλέπουμε ότι η φύση κάνει το έργο της και η αναγέννηση προχωρά. Ας πούμε, στην περιοχή της Κίρκης έχουμε ήδη πάρα πολλές κουμαριές. Κάθε χρόνος που περνάει και δεν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι υπέρ μας. Να αναφέρω ότι σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε, προχωράνε οι μελέτες των αντιπλημμυρικών, με τσιμεντένια φράγματα μέσα στα ρέματα, προκειμένου να ελαττώσουμε την κίνηση του νερού και φερτών υλικών», ανέφερε ο κ. Πιστόλας.

Η έλλειψη βροχόπτωσης και η περίοδος ανομβρίας που περνά το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, βοηθούν στην αποτροπή περιπτώσεων πλημμυρών, ωστόσο το νερό της βροχής είναι αναγκαίο για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Χρειαζόμαστε την βροχή αλλά όχι τις καταιγίδες», υπογράμμισε ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης.

Περί ανομβρίας:

«Η ανομβρία, περιορίζει την ανάπτυξη των δέντρων και των θάμνων. Θα θέλαμε να είχαμε περισσότερες φθινοπωρινές και καλοκαιρινές βροχές, διότι θα είχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη της αναγέννησης. Από την άλλη, ο φόβος ο μεγάλος είναι μήπως έχουμε καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό που επιθυμούμε είναι ήπιες βροχές με χαμηλή ένταση και μεγάλη διάρκεια. Ούτως ώστε να μπορεί το έδαφος να απορροφά το νερό και να μην φεύγει με μεγάλη ταχύτητα προς την θάλασσα».

Αλέξανδρος Κεσανλής

Wednesday, December 11, 2024

Latest News

Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων - 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις στον Έβρο Οι κάτοχοι επιταγών (voucher) κοινωνικού τουρισμού μπορούν να...

More Articles Like This