9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, January 23, 2025

Σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας

Ωστόσο, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες – Τι δήλωσε στις «Επισημάνσεις» του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο οικονομικός αναλυτής, Χρήστος Κώνστας

Από το 2009, η Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια οικονομικής κρίσης. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά ελλείμματα και ένα συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, που έφτασε το 126% του ΑΕΠ στα τέλη του ίδιου έτους.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα οδήγησαν στην ανάγκη για διεθνή στήριξη, με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο, το 2012 και το 2015.

Η εφαρμογή των μνημονίων, έφερε αρκετές αναταράξεις στην οικονομία της χώρας, αλλά και επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

- Advertisement -

Σήμερα, ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλα βήματα αλλαγής, εμφανίζοντας θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, «την τελευταία πενταετία η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κατακτώντας πρωτιές σε βασικούς οικονομικούς δείκτες».

Από το 2019 και μετά -σύμφωνα με το Υπουργείο- η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται με ανάπτυξη που έχει αρχίσει να αποδίδει οφέλη για όλους. Η πρόοδος αυτή, όπως επισημαίνει, αναγνωρίζεται διεθνώς από οργανισμούς, κυβερνήσεις, ΜΜΕ και αναλυτές, οι οποίοι πλέον μιλούν για την Ελλάδα με θετικό τρόπο.

Για αυτήν την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη που βιώνει η χώρα μας, λοιπόν, μίλησε στην εκπομπή «Επισημάνσεις» του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, με την Μαρίνα Κονδύλη και τον Δημοσθένη Δούκα, ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής, Χρήστος Κώνστας, ο οποίος υπογράμμισε ότι, ενώ τα δημόσια οικονομικά της χώρα μας φαίνεται να έχουν μπει σε μια τάξη, η πραγματικότητα για τα νοικοκυριά και τις μικροεπιχείρησης παραμένει ζοφερή.

Ειδικότερα, ο κ. Κώνστας είπε τα δημόσια οικονομικά:

«Αν δει κάποιος την Ελλάδα από ψηλά, θα δει μια ευημερούσα χώρα. Θα δει μια χώρα, που έχει ρυθμό ανάπτυξης, έχει υγιή δημόσια οικονομικά. Τα πράγματα πάνε καλά. Όταν κατεβαίνουμε κάτω όμως, στα επίπεδα νοικοκυριού και επιχείρησης, τότε επικρατεί απελπισία και αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθε πολίτης και κάθε μικροεπιχειρηματίας, με την ακρίβεια και την ανασφάλεια που υπάρχει, αντιμετωπίζει καθημερινώς προβλήματα. Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα, γιατί μιλάμε για μια χώρα, στην οποία υπάρχουν παραπάνω έσοδα από όσα λέει. Για πρώτη φορά, έχουμε έναν προϋπολογισμό που δεν παράγει χρέη. Τα έσοδα του κράτους είναι παραπάνω από αυτά που περίμενε ο Υπουργός. Η αλήθεια είναι ότι έχουν μπει σε τάξη τα δημοσιοοικονομικά της χώρα. Έχει πάει σε σωστό δρόμο η χώρα. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν καθημερινές τεράστιες δυσκολίες».

Η ραγδαία αύξηση της ακρίβειας στην χώρα μας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Το κόστος διαβίωσης του Έλληνα πολίτη έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Οι βασικοί παράγοντες πίσω από την μεγάλη ακρίβεια -σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές- είναι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, οι προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού και οι συνέπειες του πληθωρισμού.

Ο κ. Κώνστας εξήγησε στις «Επισημάνσεις» του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, το παγκόσμιο φαινόμενο της ακρίβειας, το οποίο έχει επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο.

Όπως σημείωσε, αν και η Ελλάδα έχει καταγράψει μια μείωση του πληθωρισμού, τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε πτώση των τιμών των προϊόντων στην αγορά.

Aναλυτικότερα, ο κ. Κώνστας ανέφερε για την ακρίβεια:

«Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο ακρίβειας των τροφίμων. Στην Ελλάδα, λίγο με το… μαστίγιο, έχουμε κατεβάσει τον πληθωρισμό περίπου στο 1,5%. Πολύ σημαντικό. Βέβαια το ότι πέφτει ο πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι φθηναίνουν οι τιμές. Απλώς δεν αυξάνονται πια. Οι τιμές σταθεροποιούνται σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που ήταν στο παρελθόν και πολύ δυσανάλογο με τα έσοδά μας. Άρα, η λύση είναι να αυξηθούν τα εισοδήματά μας. Τα εισοδήματά μας όμως, δεν μπορούν να αυξηθούν με αύξηση των μισθών. Είναι πολύ λάθος αυτή η τακτική, παλιά το έχουμε πληρώσει, με τον πληθωρισμό που είχε αυξηθεί στο 20%. Η Κυβέρνηση λέει ότι θα φτιάξει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Ρωτήσανε όμως, τον σουβλατζή της γειτονιά μας, αν μπορεί να πληρώσει τον υπάλληλό του, τόσα χρήματα; Πού θα φτάσει η τιμή στο σουβλάκι για να μπορεί να του δώσει τον μισθό του; Άρα, η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι περισσότερη δουλειά, περισσότερες εξαγωγές, περισσότερη ανταγωνιστικότητα. Αυτά είναι τα πραγματικά εισοδήματα. Οι Γερμανοί προχώρησαν σε μια άλλη αποτελεσματική τακτική, όταν έβλεπαν κάτι να ανεβαίνει, σταμάτησαν να το αγοράζουν. Ρίξανε αμέσως την κατανάλωση και μετά έπεσε ο πληθωρισμός. Η τιμές ανεβαίνουν, οι τιμές υπάρχουν, επειδή κάποιος είναι πρόθυμος να τα πληρώσει. Αν θέλουμε να ρίξουμε τις τιμές, πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να αγοράζουν. Επειδή είμαστε μια μικρή χωρά με πολλά νησιά, έχουμε γηγενή προβλήματα και τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ δύσκολα να εντοπιστούν. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ο μόνος τρόπος να πέσουν οι τιμές, είναι να ρίξουμε την κατανάλωση», κατέληξε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

Αλέξανδρος Κεσανλής

* Ολόκληρη την εκπομπή «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ» στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, μπορείτε να την δείτε εδώ:

Thursday, January 23, 2025

Latest News

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές στην Βόρεια Ελλάδα

Πήραν χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 66.450 ευρώσε περιοχές της Καβάλας, του Έβρου, της Ροδόπης, της Δράμας, της Ξάνθης και...

More Articles Like This