Η χρονιά είναι καλύτερη από την περσινή – Η τιμή του λαδιού δεν έχει καθοριστεί ακόμη
Η κατάλληλη εποχή και το χρονικό σημείο κατά το οποίο γίνεται το μάζεμα της ελιάς είναι ένα καίριο στοιχείο για την ποιότητα του τελικού προϊόντος, είτε πρόκειται για την παραγωγή ελαιολάδου, είτε για την κατανάλωση ως επιτραπέζια ελιά.
Οι παραδοσιακές γνώσεις και η εμπειρία των γεωργών, σε συνδυασμό με τις τοπικές συνθήκες, καθορίζουν τον κατάλληλο χρόνο για το μάζεμα.
Στον Έβρο το μάζεμα του καρπού της ελιάς βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην κορύφωσή του.
Τα ελαιοτριβεία λοιπόν, λειτουργούν πυρετωδώς για να βγάλουν το νέο λάδι της χρονιάς.
Η ελαιοπαραγωγός στον «Κύκλωπα» στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, Βάλια Κελίδου, μίλησε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ για την περίοδο συγκομιδής της ελιάς: «Είμαστε στην κορύφωση της δουλειάς. Όλα τα ελαιοτριβεία αυτήν την στιγμή. Φέτος είναι μια χρονιά καλύτερη από πέρσι. Βέβαια, υπάρχουν πολλά προβλήματα στα χωράφια λόγω της ξηρασίας, του χαλαζιού που είχε ρίξει και τις ελιές που είχαν πέσει κάτω, λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή. Η ξηρασία αυτή δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και τι θα δείξει και στην παραγωγή και στα αποτελέσματα και του χρόνου, στην καρπόδεση. Είναι ένα πολύ μεγάλο μείον το ότι δεν βρέχει. Αυτήν την στιγμή έχουμε ικανοποιητική παραγωγή, ο κόσμος φέρνει τις ελιές του. Και μια συμβουλή: ας μη μαζεύουν πριν κλείσουν ραντεβού σε ελαιοτριβείο, γιατί είναι πάρα πολλά τα ραντεβού που θέλουν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν και θέλουμε να μην περιμένουν πολύ καιρό οι ελιές. Όσο περισσότερο μένει, τόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα του λαδιού. Οπότε, κλείνουμε ένα ραντεβού στο ελαιοτριβείο και μετά ξεκινάμε το μάζεμα».
Αναφορικά με την τιμή του λαδιού, η κα. Κελίδου σημείωσε: «Η τιμή του λαδιού δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Δεν αρχίσαμε να πουλάμε πεντάλιτρα. Υπολογίζουμε ότι δεν θα ξεπεράσει τα περσινά, αλλά δεν θα μειωθεί και πάρα πολύ. Ως αποτέλεσμα της πολύ έντονης ξηρασίας και του χαλαζιού, δεν έχουμε την παραγωγή που περιμένουμε. Οπότε αναμένουμε και εμείς τις εξελίξεις στις τιμές»
- Ατραξιόν για τουρίστες τα ελαιοτριβεία
Εκείνο που είναι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τα ελαιοτριβεία της Αλεξανδρούπολης αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους τουρίστες!
Σχετικά, η Βάλια Κελίδου δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή τα ελαιοτριβεία είναι η ατραξιόν της περιοχής! Όλοι οι επισκέπτες και τουρίστες έρχονται στα ελαιοτριβεία για να δουν πώς βγαίνει το λάδι».
Πράγματι, σύμφωνα και με πληροφορίες της Ε.Θ., αρκετοί είναι και οι Τούρκοι τουρίστες που πηγαίνουν στα ελαιοτριβεία όχι μόνο για να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον την διαδικασία παραγωγής λαδιού, αλλά και για να αγοράσουν και πολλά προϊόντα που προκύπτουν από το ελαιόλαδο.
Μ.Κ.