9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 18, 2024

Ολλανδία: Η σύνδεσή της με το πορτοκαλί χρώμα

Γιατί το φορά, ενώ δεν υπάρχει στη σημαία της;

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ολλανδίας επιλέγει να φορά το πορτοκαλί χρώμα στην πρώτη εμφάνισή της, παρόλο που δεν υπάρχει το συγκεκριμένο χρώμα στην σημαία της.

Ως συνήθως, τα ποδοσφαιρικά σωματεία αλλά και οι Εθνικές ομάδες, εμπνευσμένοι από το χρώμα του σήματός τους ή της σημαία τους διαλέγουν ένα χρώμα, το οποίο το επιλέγουν για το χρώμα στις φανέλες τους.

Αρκετοί θα αναρωτήθηκαν στη διάρκεια του Euro 2024, πώς προέκυψε για την Ολλανδία το πορτοκαλί, αν και η σημαία που κρατάνε οι χιλιάδες φίλαθλοί της στις εξέδρες στη Γερμανία, είναι τρίχρωμη με κόκκινο, λευκό και μπλε.

- Advertisement -

Πρόκειται φυσικά για τις πιο εμβληματικές φανέλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς οι «Οράνιε» έχουν αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην εξέλιξη του αθλήματος.

Γιατί όμως η Ολλανδία παίζει με τα πορτοκαλί ως η πρώτη εμφάνισή της;

Το πορτοκαλί χρησιμοποιείται στις ποδοσφαιρικές φανέλες της Ολλανδίας, σε άλλα αθλήματα και σε μεγάλο μέρος της ολλανδικής κουλτούρας. Είναι το εθνικό τους χρώμα. Αυτό οφείλεται στην ολλανδική βασιλική οικογένεια, η οποία αποτελείται από μέλη του Οίκου Όραντζ Νασσάου.

Ο Οίκος της Οράγγης-Νάσσαου, είναι ο σημερινός οίκος που βασιλεύει στην Ολλανδία. 

Είναι παρακλάδι του Ευρωπαϊκού Οίκου του Νασσάου, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην πολιτική και στην κυβέρνηση της Ολλανδίας και αλλού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από τότε που ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός, μέλος του Οίκου του Νασσάου, οργάνωσε την Ολλανδική Εξέγερση κατά της Ισπανικής κυριαρχίας, η οποία μετά τον Ογδονταετή Πόλεμο(1568-1648) οδηγήθηκε σε ένα ανεξάρτητο ολλανδικό κράτος. 

Βέβαια το Όραντζ του συγκεκριμένου Οίκου δεν έχει καμία σχέση με το πορτοκάλι.

Το πορτοκαλί είναι συνυφασμένο με την πόλη της νότιας Γαλλίας, Orange, στα ελληνικά Οράνζ, παλιότερα Οράγγη.

Από εκεί έχει βγει και το πιο γνωστό παρατσούκλι της Εθνικής Ολλανδίας, «Οράνιε». Ιδρύθηκε το 35 π.Χ. ως αποικία για τους βετεράνους της δεύτερης γαλατικής λεγεώνας και έφερε το όνομα «Ιουλιανή αποικία του Αραύσιου που ιδρύθηκε για τους στρατιώτες της δεύτερης λεγεώνας».

Αρχικά επικράτησε το όνομα Αραούσιο που ανήκε σε μια κελτική θεότητα των νερών, καθώς στην περιοχή υπήρχε κέλτικος οικισμός. Παραφθορά αυτής ήταν το Οράνζ, το οποίο κατά τον Μεσαίωνα, συνδυάστηκε στα γαλλικά και στα ύστερα λατινικά με το πορτοκάλι. Έτσι προέκυψαν στον θυρεό της πόλης τρεις πορτοκαλόχρωμοι στρογγυλοί καρποί -λογικά νεράντζια ή πορτοκάλια- ενώ τον 12ο αιώνα, το Οράνζ ανήλθε σε ένα μικρό πριγκιπάτο, το Πριγκιπάτο του Orange, ως φέουδο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε το πορτοκαλί, αρχικά και στην ολλανδική σημαία που είχε αυτό το χρώμα μαζί με το γαλανόλευκο, αλλά μετέπειτα και στην Εθνική Ομάδα της Ολλανδίας. Βέβαια, στη συνέχεια, άλλαξε σε κόκκινο το πορτοκαλί χρώμα στην σημαία της.

Την ξεχωριστή και ιδιαίτερη πορτοκαλί φανέλα, έχουν φορέσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι άλλαξαν την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Την δεκαετία του 1970, υπό τα σκήπτρα του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ, είδαμε την ίδρυση του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου (το λεγόμενο total football), καινοτομημένο και τεκμηριωμένο από τη Φεγένορντ και τον Άγιαξ.

Τότε, η Εθνική ομάδα της Ολλανδίας «έλαμπε» με δύο συμμετοχές σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αλέξανδρος Κεσανλής

spot_img
Agrologyspot_img
Thursday, July 18, 2024

Latest News

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Για τις ημέρες του καύσωνα - Tα μέτρα αυτοπροστασίας Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη...

More Articles Like This