9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 18, 2024

Κύπρος: Ο Τατάρ θέλει αναγνώριση του ψευδοκράτους!

Ο Τουρκοκύπριος αναφέρθηκε στη λύση δύο κρατών και μια μορφή συνεργασίας που θα επιτρέψει την συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ουλουσάλ», μιλώντας για την «λύση» του κυπριακού, ανέφερε πως αυτό που επιδιώκει, είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, η λύση δύο κρατών και στη συνέχεια μια μορφή συνεργασίας που θα επιτρέψει και την συμμετοχή του ψευδοκράτους στην ΕΕ, ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα, όπως αναφέρει το pronews.gr

Δύο κράτη

«Πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών», είπε σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα – να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η υπόθεσή μας λέει ότι αν θα υπάρξουν δύο κράτη και αυτά τα δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη κάνουν μια συμφωνία συνεργασίας, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό. Θα έχει ανεξαρτησία, θα έχει ελευθερία, θα έχει σύνταγμα, θα έχει δημοκρατία».

- Advertisement -

Είπε ακόμα ότι «φυσικά, μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις για ορισμένα θέματα, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολύ μικρό νησί. Έχουμε όμως μεγάλα συμφέροντα όχι μόνο στη γη αυτού του νησιού, αλλά και στις θάλασσες γύρω του, στη Γαλάζια Πατρίδα, στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, στα χωρικά μας ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα μας. Υπάρχει μια οικονομία σε αυτό, υπάρχει φυσικό αερίου και πετρέλαιο, αναφέρονται πολύ μεγάλοι πόροι. Ταυτόχρονα, τα λιμάνια έχουν εμπορικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Όλα αυτά, σε όλες τους τις μορφές, έχουν φυσικά αυξήσει τη σημασία της Κύπρου διαχρονικά».

Η ΕΕ θέλει τη Κύπρο ελληνική

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της ΕΕ στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ ατυχή δήλωση».

Πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι, «στην πραγματικότητα, η πρόθεσή τους είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί». Γιατί, υποστήριξε, «από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί δήθεν ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ναι για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε στη συνέχεια ότι με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και με το «μεγάλο θάρρος» του Ιλχάμ, Αλιγιέβ, Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προσκλήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν και πήραν τη θέση τους εκεί. «Γιατί τελικά τα τουρκικά κράτη μας έκριναν άξιους, αφού είμαστε το κράτος της τδβκ (ψευδοκράτος), είμαστε κράτος και είμαστε ανεξάρτητο τουρκικό κράτος. Και μας δέχτηκαν στην οργάνωσή τους με καθεστώς παρατηρητή. Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, με τη δική μας θρησκεία, τη δική μας γλώσσα, τη μοίρα μας, τον αγώνα μας, κάθε είδους παραδόσεις, πολιτισμό και πνευματικότητα», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «τελικά, στόχος τους είναι να καταρρεύσει ο λαός, να μας αναγκάσουν σε μια λύση, δηλαδή σε μια Ομοσπονδία». Αυτό που λένε Ομοσπονδία, είπε, όμως είναι πρώτα από όλα μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις. «Η εγγύηση της Τουρκίας θα πάψει να υφίσταται, επειδή η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αφού δεν υπάρχει χώρος για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία λοιπόν θα αποκλειστεί έτσι εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Του έφταιξε και ο Ελπιδοφόρος

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι εξαιρετικά λανθασμένες, διαστρεβλώνουν το θέμα». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «πάντα ήθελαν μια συμφωνία, αλλά οι προϋποθέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Μετά από όλο αυτό το διάστημα προϋπόθεση θα είναι φυσικά τα δύο κράτη, η κυριαρχική ισότητά μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Γιατί αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν».

Σε άλλη ερώτηση ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι φυσικά πολύ σημαντικές. Όπως είπε, στις κυρίαρχες βάσεις, «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φέρει αεροπλάνα και πλοία όποτε και όπως θέλει. Μπορεί να διεξαγάγει κάθε είδους δραστηριότητες προς τη Μέση Ανατολή και να την ελέγχει. Επομένως, ο Τουρκοκύπριος είναι εδώ το θύμα. Γιατί ακόμα συζητούν αν έχουμε κυριαρχία ή όχι. Φυσικά, είμαστε εξίσου κυρίαρχοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στη Συρία, όπως γνωρίζετε, έχει επιρροή η Ρωσία, όπως και η Αμερική έχει επιρροή, αλλά το σημαντικό για μένα είναι η θέση της Τουρκίας».

spot_img
Agrologyspot_img
Thursday, July 18, 2024

Latest News

Αναβαθμίζεται η σιδηροδρομική γραμμή Πύθιο-Ορμένιο Έβρου

Δημοπρατείται και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Θράκης Σημαντικό βήμα αποτελεί η εξασφάλιση άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (518.865.020...

More Articles Like This