9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών  

Κάποιοι ετοιμάζουν τον Έλληνα Μακρόν…

Η μακρά πολιτική εμπειρία μου με οδηγεί στη σκέψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρότι είναι εικονικό λόγω πολύ μικρής συμμετοχής, στέλνει βαρυσήμαντα μηνύματα. Είναι πλέον σαφές ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027 η Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βασικά λόγω φυσιολογικής φθοράς. Γι’ αυτό θα πρέπει ο «σύστημα» να προετοιμάσει την εναλλακτική πρόταση.

Όπως γίνεται κατανοητό, το δεύτερο και τρίτο κόμμα σε εκλογική δύναμη βρίσκονται σε αντιπαλότητα και σε «διμέτωπες περιχαρακώσεις» ηγετικών ομάδων για την περίοπτη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου κανένα από τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται να συμπράξει με την εξασθενημένη Ν.Δ. του Μητσοτάκη για να προσδώσουν κυβερνητική πλειοψηφία και αυτοδυναμία. Παρά τις ευσεβείς προσδοκίες του Κ. Μητσοτάκη ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ θα συμπράξει για το καλό της πατρίδας. Αλλά το 2027 δεν θα συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις και δεν θα βρισκόμαστε στην κρίσιμη εποχή για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ, όπως συνέβη το 1912-1913.

Ούτε προβλέπεται πως άλλο κόμμα αριστεράς ή δεξιάς κατεύθυνσης θα δεχθεί να γίνει παρακολούθημα και συμπλήρωμα του εξασθενημένου Μητσοτάκη. Επειδή λοιπόν προβλέπεται να οδηγηθεί η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας και αδιεξόδου, θα πρέπει το «σύστημα», που προβλέπει όλες τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, να προετοιμάσει την εναλλακτική πρόταση και λύση ανάγκης.

- Advertisement -

Εφόσον λοιπόν τα δύο μεγάλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστά που προσεγγίζουν τα συνολικά ποσοστά της Ν.Δ., τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει η εναλλακτική «αριστερή» λύση σε ενδεχόμενη συνεργασία των δύο πρώτων (ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ) και των τριών άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων της «Νέας Αριστεράς», της «Πλεύσης Ελευθερίας» και του «Μέρα 25». Αυτό το σενάριο όμως προϋποθέτει είτε συνένωση (πράγμα πολύ δύσκολο) είτε κυβερνητική συνεργασία υπό έναν κοινής αποδοχής ηγέτη (πράγμα επίσης πολύ δύσκολο).

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τη συνεργασία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ηγέτη (ΚΚΕ). Ποιος να το πίστευε ότι από το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!» θα βλέπαμε την χαρούμενη επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στον Καναδά και προπαντός στη Μητρόπολη του Καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών. Καθώς και επίσκεψη στην ηγεμονική δύναμη της Ε.Ε., τη Γερμανία του καπιταλισμού. Κανείς βέβαια δεν θα μάθει ποιον ή ποιους συνάντησε «ιδιαιτέρως» ο Δ. Κουτσούμπας και τι διαμείφθηκε…

Μήπως το «σύστημα» ετοιμάζει και την δεύτερη και Τρίτη εναλλακτική πολιτική λύση; Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει και το ΚΚΕ «κυβερνώσα αριστερά», όπως κάποτε στο παρελθόν άλλος αριστερός ηγέτης;

Επειδή η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διεθνή στρατηγική, πρόκειται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, το σύστημα ετοιμάζει και τα πολιτικά πρόσωπα που θα παίξουν τον γνωστό ρόλο: «Ίδια πολιτική με διαφορετικά πρόσωπα». Αυτό βέβαια δεν αποκλείει καθόλου την ενεργό συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού συνεχίζει να διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και δύναμη.

Κάποιοι ετοιμάζουν τον…Έλληνα «Μακρόν», στο παράδειγμα της Γαλλίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και άλλων. Έναν άχρωμο, άοσμο και άγευστο και λάϊφ στάϊλ πολιτικό ηγέτη για όλες τις δουλειές και εξυπηρετήσεις. Δηλαδή «μαύρος γάτος, άσπρος γάτος ποντίκια να πιάνει…».

Εθελοτυφλούμε αν δεν βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές πολιτικών συμπεριφορών που αποτυπώνονται από τους πολίτες που κάποιοι «μηχανισμοί» και μέσα επικοινωνίας τους αλλοτριώνουν και τους διαμορφώνουν ειδικά για κάθε περίσταση…

Τα συστημικά κέντρα δεν εφησυχάζουν αλλά προετοιμάζουν την εναλλακτική λύση του Έλληνα «Μακρόν» σε αντιγραφή του μοντέλου «Ίδια πολιτική με διαφορετικά πρόσωπα».

Παναγιώτης Κουσίδης

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

Έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος

Για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των οχημάτων, για το τριήμερο...

More Articles Like This