9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

Εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές – Μεγάλος θριαμβευτής η αποχή

Σχεδόν 6 στους 10 δεν πήγαν να ψηφίσουν – Δύο γυναίκες με καταγωγή από τον Έβρο εκλέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ροδόπη και Ξάνθη ανέδειξαν ως πρώτο κόμμα το ΚΙΕΦ – Ανησυχία από τα μηνύματα της κάλπης

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για ρεκόρ αποχής, η οποία πλησίασε επικίνδυνα το 60% – έφτασε τελικά στο 58,61% στην Επικράτεια.

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις κάλπες.

Το «καμπανάκι», για τη χαμηλή εκλογική συμμετοχή είχε χτυπήσει στις βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, οπότε η αποχή έφτασε τότε το 46,2%.

- Advertisement -

Αντίθετα, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, η αποχή ήταν αρκετά χαμηλότερη και είχε διαμορφωθεί στο 38,2%.

Στις προχθεσινές εκλογές όμως, οι απέχοντες ήταν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες: στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν την Κυριακή, μόλις 4.062.092 πολίτες σε σύνολο 9.814.685 εγγεγραμμένων.

Οι νομοί με τη μεγαλύτερη αποχή

Με την ενσωμάτωση στο 100%, τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν στη Φλώρινα με 73,37%, στην Κεφαλονιά με 70,78%, στη Λακωνία με 69,69%, στα Δωδεκάνησα με 67,45%, σε Αρκαδία (65,57%), Λέσβο (65,52%), Ευρυτανία (65,18%), στην Κέρκυρα με 65,40%, σε Ζάκυνθο (64,59%), Δράμα (64,48%), Ξάνθη (64,40%) Ροδόπη (64,34%), Σέρρες (64,33%).

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5%.

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές.

Οι κυρίες Λατινοπούλου και Αλεξανδράκη από τον Έβρο

Στο μεταξύ, δύο καταγόμενες από χωριά του Διδυμοτείχου εξελέγησαν ευρωβουλευτές στις προχθεσινές εκλογές.

Πρόκειται για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρο του κόμματος «Φωνή Λογικής», που κατάγεται από τα Βρυσικά και την Γαλάτω Αλεξανδράκη, που εξελέγη με την «Ελληνική Λύση», η οποία κατάγεται από το Κουφόβουνο.

Το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου συγκέντρωσε 6,36% στον Έβρο, το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε η «Φωνή Λογικής» μεταξύ όλων των εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Παράλληλα, 50.803 ψήφους συγκέντρωσε η Γαλάτω Αλεξανδράκη (η οποία διατηρεί κρεοπωλείο με τον γιο της στην Αλεξανδρούπολη) και έτσι θα εκπροσωπήσει -εκτός απροόπτου- την «Ελληνική Λύση» στο ευρωκοινοβούλιο.

Πρώτο κόμμα το ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη

Άνετη ήταν η επικράτηση που κατάφερε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας  (ΚΙΕΦ) στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης.

Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ, παρά τις σημαντικές απώλειες, κατάφερε και έβαψε ξανά στα χρώματά του τον εκλογικό χάρτη αποσπώντας το 27,16% των ψήφων σε Ξάνθη και το 36,10% σε Ροδόπη με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.

άνετη επικράτηση που κατάφερε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης. Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ, παρά τις σημαντικές απώλειες, κατάφερε και έβαψε ξανά στα χρώματά του τον εκλογικό χάρτη, αποσπώντας το 27,16% των ψήφων σε Ξάνθη και το 36,10% σε Ροδόπη με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.

Πάντως, στην ερώτηση «Επιμένετε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως ”τουρκικής” παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης;», που τέθηκε χτες στην πρόεδρο του ΚΙΕΦ, η Τσιγδέμ Ασάφογλου απάντησε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: ”Είμαι Τούρκος”»!

Το μήνυμα της κάλπης

Αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό της κάλπης της Κυριακής ήταν η ενίσχυση των κομμάτων της ακροδεξιάς, κάτι που πυροδότησε εξελίξεις στην Γαλλία και το Βέλγιο, με την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των εδρών στην αίθουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητούνται, τροποποιούνται, ψηφίζονται ή απορρίπτονται οι νόμοι του μπλοκ, παραμένει σταθερά στα χέρια των κεντρώων κομμάτων.

Αναφορικά με την χώρα μας, το αποτέλεσμα για την ΝΔ δεν ήταν και το καλύτερο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει το μήνυμα της κάλπης.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο ανασχηματισμός, την προσεχή Παρασκευή, στο υπουργικό συμβούλιο.

Για «τεράστια ανατροπή» έκανε λόγο ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, στις πρώτες δηλώσεις του, για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Βελόπουλος έκανε ειδική αναφορά και στα αποτελέσματα των εκλογών σε Ροδόπη και Ξάνθη: «Ας δουν τα αποτελέσματα στη Θράκη, μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι γιατί αυτό είναι το χειρότερο από όλα».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πρόταση-πλαίσιογια την «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου»ανάμεσα σεΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, με σκοπό τον κοινό συντονισμό, με την «συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές» κατέθεσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέραςκαι Αντώνης Κοτσακάς, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τέλος, το ΚΚΕ κατάφερε και αύξησε τα ποσοστά του, ενώ η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» φαίνεται πως παγιώνουν την θέση τους, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

Έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος

Για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των οχημάτων, για το τριήμερο...

More Articles Like This