Αποκαλυπτικός ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνέντευξή του, για την κρίσιμη απειλή το 2020 – «Ήταν μια μορφή υβριδικού πολέμου, την οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την Αστυνομία, σταμάτησαν»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην «Ομάδα Αλήθειας», ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μίλησε για την πολύ κρίσιμη άνοιξη και καλοκαίρι που πέρασε η χώρα μας, το 2020.
Αναφερόμενος στον Έβρο και στην προσπάθεια εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην χώρα μας, από τα χερσαία σύνορα, ο Στρατηγός Φλώρος δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρα μια μορφή υβριδικού πολέμου, από τον οποίο νικητής αναδείχθηκε η Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τις δυσκολίες που πέρασαν όλα τα σώματα ασφαλείας της χώρας εκείνο το διάστημα, αλλά και τις «τρελές» -όπως ανέφερε- προκλήσεις των Τούρκων.
Αναλυτικά όσα δήλωσε για τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο
«Πράγματι ήταν πρωτόγνωρο, από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαμε κάποιες ενδείξεις ότι στην Τουρκία συγκεντρώνονται μετανάστες και πρόσφυγες, με σκοπό να οδηγηθούν μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Τουρκία είναι ένα κράτος, το οποίο εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, μαζεύει μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου με φθηνά εισιτήρια και τους επιτρέπει να έρθουν στην Τουρκία και ύστερα, να τους χρησιμοποιήσουν για δικούς της λόγους.
Εκείνη την εποχή, ήταν πασίδηλο ότι θα γίνει κάτι μεγάλο. Επίσημα χείλη, ο Πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και οι Υπουργοί της Τουρκίας, μιλούσαν για 50-100 χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Ελλάδα.
Υπάρχει ένας μηχανισμός στο εσωτερικό του δικού μας Κράτους και παρακολουθούσαμε και εμείς ότι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χιλιάδες μετανάστες οδηγούντο προς τα σύνορά μας με λεωφορεία.
Η κατάσταση έγινε έκρυθμη τον Μάρτιο του 2020, όταν υπήρξε μια απόπειρα εισβολής και διαρρήξεων των ελληνικών χερσαίων συνόρων και όχι μόνο, καθώς και στη θάλασσα υπήρχαν κάποια προβλήματα.
Ήταν μια πολύ δύσκολη περίπτωση, όπου οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Λιμενικό στην θάλασσα, αντέταξαν την βούληση της Τουρκίας να στείλει τόσο πολύ κόσμο στην Ελλάδα.
Καταλαβαίνετε ότι αν αυτή η επιχείρηση αποτύγχανε, θα ήταν ένα παρά πολύ μεγάλο δυσάρεστο γεγονός για την χώρα μας.
Ήταν ξεκάθαρα μια μορφή υβριδικού πολέμου, την οποία την έχουμε ξαναδεί και σε άλλα μέρη από άλλα κράτη, σε άλλες εποχές. Ήταν μια υπαρκτή απειλή, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με την Αστυνομία κατάφεραν να την σταματήσουν.
Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες στις τηλεοράσεις, με τα άπειρα και χιλιάδες καπνογόνα που ρίχνανε, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διάρρηξη των συνόρων μας και να περάσουν οι μετανάστες στην άλλη πλευρά.
Ήταν πραγματικά πολύ κρίσιμες στιγμές για το Ελληνικό κράτος, γιατί αν περνούσαν θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Θα παρακολουθούσαμε σαν να ήταν ταινία, με 50-100 χιλιάδες κόσμο, όπως ανέφεραν επίσημα Τουρκικά χείλη, κατά μήκος των συνόρων με την υποστήριξη διάφορων ΜΚΟ. Και στην συνέχεια, θα έπρεπε να τους φροντίσεις. Είμαι ευτυχής που ανετράπη, όπως και πανευτυχής είναι και ο Ελληνικός λαός».
Η στάση της Ελλάδας στο συμβάν
«Η Ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν κάθετος. Ήμουν παρών σε συσκέψεις που γίνανε πριν ξεσπάσει το συμβάν. Ο Πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει και στη συνέχεια, έδωσε τις εντολές στα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να σταματήσουν την εισβολή.
Η Τουρκία πιέζει με αυτό το τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας μετανάστες να περάσουν απέναντι για διάφορους λόγους, όπως στρατηγικούς, αλλά και οικονομικούς.
Η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά και της Ευρώπης. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που έγινε στον Έβρο για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από μερικές μέρες από το γεγονός, με ενέργειες του Πρωθυπουργού επισκέφθηκαν την Ελλάδα αρμόδια όργανα υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είδαν τι γίνεται και στη συνέχεια, είχαμε μαζί μας αστυνομικούς και από άλλα κράτη της Ευρώπης, τα οποία στήριξαν τις δυνάμεις αποτροπής.
Όλο αυτό κράτησε για έναν μήνα περίπου, μέχρι η Τουρκία να αποσύρει τον κόσμο. Σταμάτησε στον Έβρο, αλλά συνέχισε στα νησιά, όπου και εκεί απετράπησαν.
Ήταν μια πολύ επίπονη και δύσκολη περίοδος για εμάς, η Τουρκία προσπαθούσε επίμονα να δημιουργήσει αποτελέσματα επί του εδάφους. Πρακτικά θεωρώ αυτό το οποίο πετύχαμε ήταν μια μεγάλη νίκη στον υβριδικό πόλεμο, όπως αναφέραμε.
Αν ξεκοκαλίσεις την έννοια του πόλεμου, θα καταλάβεις ότι είναι μια βούληση εναντίον μιας άλλης.
Εκείνη την περίοδο λοιπόν, επιβάλαμε την βούλησή μας εναντίον του αντιπάλου, σταματώντας αυτό που ήθελε να κάνει, άρα ήταν μια νίκη για εμάς.
Να είστε σίγουροι, ότι έτσι το πήρανε και οι Τούρκοι, ως νίκη δικιά μας και ήττα δικιά τους. Γι’ αυτό κατά την διάρκεια του έτους, αλλά και το 2021-2022, είχαμε τρελές προκλήσεις από αέρα και θάλασσα».
Για το πόσο κοντά ήταν ένα θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι του 2020;
«Δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσο κοντά ήμασταν. Όλα τα μέσα δούλευαν πυρετωδώς. Ήταν μια πολύ κρίσιμη και σοβαρή κατάσταση το καλοκαίρι του 2020. Όταν τα αεροπλάνα και τα πλοία μας είναι τόσο κοντά με τα Τουρκικά, μπορούν να τύχουν και ατυχήματα. Όπως και συνέβη. Με την επακούμβηση της τουρκικής φρεγάτας “Kemal” και της Ελληνικής “Λήμνος”.
Αν μετά, δεν παρθούν σωστές αποφάσεις και παραμείνει ανεξέλεγκτο, μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις. Εμείς είμαστε ένα κράτος που απαντάμε στις προκλήσεις και δεν τις δημιουργούμε».
Αλέξανδρος Κεσανλής
Για την Ε.Θ.