9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

Προτομή του Λόρδου Βύρωνα τοποθετήθηκε στη Γενεύη

Για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του – Το έργο σμίλεψε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος

Τον Λόρδο Βύρωνα τίμησε η Γενεύη, με μία περίτεχνη προτομή που τοποθετήθηκε σε προνομιακό σημείο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φιλέλληνα. 
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Πέμπτη (16.5.204).

Η προτομή τοποθετήθηκε στο Pré Byron, που επιβλέπει όλη τη Γενεύη, δίπλα στη Villa Diodati, όπου ο Βύρωνας παραθέρισε το καλοκαίρι του 1816. 
Η πρωτοβουλία οφείλεται στον Ελληνισμό της Γενεύης, που προσέφερε την προτομή ως χειρονομία αναγνώρισης της συμβολής του Λόρδου Βύρωνα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης, τη διάδοση του μηνύματος της Επανάστασης και την εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος στο εξωτερικό.
Το έργο σμίλεψε ο διακεκριμένος Έλληνας γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια του επιχειρηματία, κ. Γεωργίου Κούκη. 
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμου, της Δημάρχου του Commune de Cologny Catherine Pahnke και των αντιδημάρχων Pascal Hornung και Bernard Girardet -οι οποίοι ευχαρίστησαν τους Έλληνες της Γενεύης για την πολύ ιδιαίτερη αυτή δωρεά- της επόμενης και πρώτης Ελληνίδας Δημάρχου Γενεύης Christina Kitsos, του Μονίμου Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στα ΗΕ Πρέσβυ Simon Manley και του χορηγού της προτομής, Γεωργίου Κούκη. 
Ο Γ. Κούκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος και παρότρυνε όπως καθοδηγούμαστε πάντοτε από ανυστεροβουλία και διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας.

Παρόντες επίσης ο Π. Τζανουλίνος που φιλοτέχνησε την προτομή, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μ. Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της Swiss School of Archaeology in Greece Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ελλάδας Καθηγητής Sylvian Fachard, εκπρόσωποι ομογενειακών και φιλελληνικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων της Προέδρου του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης Εφης Θεοχαροπούλου και του Προέδρου του Συλλόγου Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, στελέχη του Ιδρύματος Hardt, καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες. 

Διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα
Στο πλαίσιο δύο πολύ ενδιαφερουσών διαλέξεων για τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα, ο Διευθυντής του εγνωσμένου κύρους Ιδρύματος Martin Bodmer Fondation Martin Bodmer, Καθηγητή Jacques Berchtold, καθώς και ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ανέπτυξαν αφενός το θέμα της ποιητικά παραγωγικής παραμονής του Βύρωνα στο Cologny και τις περιηγήσεις του στην Ελβετία το διάστημα Mαΐου-Οκτωβρίου 1816 και, αφετέρου, την κάθοδό του στην Ελλάδα και την αποφασιστική συμβολή του στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, στη διάδοση του μηνύματος της Επαναστάσεως και στην εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος στο εξωτερικό.
Από πλευράς του, ο Γενικός Πρόξενος Αλέξανδρος Γεννηματάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γεώργιο Κούκη για τη διαχρονική του στήριξη στον Ελληνισμό της Γενεύης και την ανιδιοτελή του προσφορά, που συνιστούν παράδειγμα για όλους μας. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μιχάλη Παπαδόπουλο που υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από το εγχείρημα, καθώς και τον τ. Γενικό Πρόξενο Θάνο Καφόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο τη σχετική πρωτοβουλία το 2020, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης.
Όπως σημείωσε, η προτομή αυτή αποτελεί εφεξής ένα ακόμη σημείο αναφοράς στη μακρά φιλελληνική παράδοση της περιοχής της Γενεύης, ενσαρκώνει τα ιδανικά της Ελληνικής Επαναστάσεως, προεξάρχοντος του αγώνα για την ελευθερία και τη σημασία της αλληλεγγύης και είναι μια ακόμη έκφραση της διαχρονικής ευγνωμοσύνης των Ελλήνων στον επιφανέστερο Φιλέλληνα της εποχής εκείνης, για όσα συνέβαλε στο Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. 
Μετά το πέρας της τελετής και στο περιθώριο αυτής, ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού κ. Βελέντζας απένειμε στον σπουδαίο Ελβετό Φιλέλληνα Καθηγητή Pierre Ducrey, «την ενσάρκωση του σύγχρονου ελβετικού Φιλελληνισμού» όπως τόνισε ο Γενικός Πρόξενος, το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνα σε αναγνώριση της αδιάκοπης προσήλωσής του στην διάδοση των αξιών του Ελληνισμού, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας. 

Φωτογραφίες: Gary Vachicouras

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

Έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος

Για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των οχημάτων, για το τριήμερο...

More Articles Like This