9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 14η ΜΑΪΟΥ!

Σημαιοστολισμός, Παρέλαση στην Παραλιακή Λεωφόρο και Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξ/πολης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου – Και έπαρση της μεγαλύτερης Ελληνικής Σημαίας

Τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης πλησιάζουν για ακόμη μια χρονιά.

Οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις εορτασμού ήταν όλον αυτόν τον καιρό πυρετώδεις, με την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου να ανακοινώνουν το επίσημο πρόγραμμα για την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου 2024.

  • Επίσημη επίσκεψη Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως, μετά την σχετική προτροπή και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προσεκάλεσε για τις εορτές των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρουπόλεως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ.

- Advertisement -

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην μαρτυρική Μεγαλόνησο και τιμώντας την θλιβερή αυτή επέτειο και επειδή δεν πρέπει να ξεχαστεί η τεράστια συνεχιζόμενη αδικία εις βάρος ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους προσκαλέσαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να τιμήσει τις γιορτές των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρουπόλεως και να επευλογήσει τον ακριτικό λαό μας. Εξάλλου, η σχέση των Θρακιωτών και των Εβριτών ειδικότερα με την Κύπρο σε εκπαιδευτικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι ολοένα αυξανόμενη.
Το φετινό πρόγραμμα εκκλησιαστικών εορταστικών ακολουθιών των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρουπόλεως έχει ως εξής:

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

7.00 μ.μ. Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ υπό του Μητροπολίτου, του κ. Περιφερειάρχου, του κ. Δημάρχου και του Υποστρατήγου-Διοικητού της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού, επί της οδού Μαζαράκη.
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης.

8.30 μ.μ. Λιτάνευση σεβασμίας εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Ἐλευθερωτρίας.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

7.00 π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.
10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία των «Ελευθερίων».

  • Το πρόγραμμα εορτασμού από την Π.Ε. Έβρου

Για τον εορτασμό της Επετείου της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης, ορίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα γίνουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ως εξής:

1. Γενικός σημαιοστολισμός του Δημοτικού Καταστήματος, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Ι.Δ., των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης από της 8ης πρωινής ώρας της 13ης μέχρι και της δύσης του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024. 2. Φωταγώγηση του Δημοτικού Καταστήματος, όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 13ης και 14ης Μαΐου 2024.

Δευτέρα 13/5

Ομιλία για την επέτειο της απελευθέρωσης, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, κατά την τελευταία ώρα του προγράμματος.

Τρίτη 14/5

11.45: Έπαρση της σημαίας στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη από τον

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Στρατηγό Δ/τη ΧΙΙ Μ/Κ Μ.Π., από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τους εκπροσώπους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού.

Στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.

12.15: Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, πολιτιστικών συλλόγων, των αναπήρων πολέμου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής, παρουσία των Αρχών.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η οδός Βασ. Αλεξάνδρου, από την οδό Κύπρου (από το άγαλμα της Δόμνας Βισβίζη) έως την οδό Έλλης.

Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται η συνέχεια της οδού Κύπρου προς την είσοδο του Λιμένα και ο χώρος προς το λιμάνι.

  • Η μεγαλύτερη Ελληνική Σημαία!

Σημειώνεται πως για ακόμη μια χρονιά, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών προσκαλούν τους πολίτες στην έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 και ώρα 08:30, στον χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξ/πολης (έναντι ΕΟΤ) για τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης.

Παρών θα είναι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αλεξαδρουπολιτών Νίκος Μανδάνης.

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

Έκτακτα δρομολόγια του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος

Για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των οχημάτων, για το τριήμερο...

More Articles Like This