Δηλώνουν πως δεν έχουν άλλη διέξοδο, πέρα από την οργάνωση κινητοποιήσεων – Ραγδαία η μείωση των ζωικών κεφαλαίων στον Έβρο
«Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, τις κυβερνήσεις, την Ε. Ε., τους εμπόρους, τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους…», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ορεστιάδας, Βύσσας και Τριγώνου, με αφορμή τις μειώσεις των αγροτικών ενισχύσεων.
«Σε μια καλλιεργητική χρονιά που κλείνει αρνητικά για το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου εξαιτίας του υψηλού κόστους που επικρατεί από πέρυσι και των πολύ χαμηλών τιμών με τις οποίες οι αγρότες πωλούν φέτος τα αγροτικά προϊόντα τους, ήρθαν και οι μειωμένες προκαταβολές της άμεσης ενίσχυσης», τονίζουν οι τρεις αγροτικοί σύλλογοι του βορείου Έβρου.
Επισημαίνουν επίσης πως «δεν είναι αλήθεια αυτό που δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι οι μειώσεις των ενισχύσεων ήταν γνωστές στον αγροτικό κόσμο», αφού, όπως υποστηρίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι, «από την αρχή της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ, όλοι καθησύχαζαν ότι δεν θα χαθούν χρήματα, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη…».
Επιπλέον, οι αγρότες καταλογίζουν ανικανότητα στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού «μία εβδομάδα μετά την προκαταβολή της άμεσης ενίσχυσης, αντί να λύνουν το πρόβλημα, αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, δείχνοντας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες τον πρωτογενή τομέα».
Οι τρεις αγροτικοί σύλλογοι προτάσσουν 5 κύρια αιτήματα στις διεκδικήσεις τους, με πρώτο τη μείωση του κόστους παραγωγής και στη συνέχεια τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές, τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος του αγρότη και τους αναδασμούς στις περιοχές που δεν έχουν γίνει.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αναφερόμενος στις μειώσεις των ενισχύσεων, σχολίασε ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι».
Όπως είπε, η κατάσταση, πλέον, οδηγεί σε ραγδαία μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, «για την οποία σε 2-3 χρόνια, κάποιοι δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους».
Ο κ. Δουνάκης ανέφερε ακόμη πως «δεν έχουν πάρει ακόμη καμία στήριξη, εκτός από μία μικρή κατανομή ζωοτροφών που έγινε από την Περιφέρεια ΑΜΘ».
Σχολίασε, τέλος, ότι «η Περιφέρεια πήρε από το υπουργείο 2 εκ. ευρώ, εντούτοις, μέχρι και σήμερα, δεν έχει βρει τρόπο να φτάσει η ενίσχυση στους πληγέντες κτηνοτρόφους».
ΕΡΤ Ορεστιάδος