9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, June 19, 2024

Συνέντευξη με την ζωγράφο Σύρμω Μπαδάνη

Η Σύρμω Μπαδάνη είναι ζωγράφος.  Ασχολείται με τη ζωγραφική από 3 ετών. Λέρωνε τους τοίχους του σπιτιού της, τα ρούχα της με ασβέστη και πάντα θαύμαζε το αποτέλεσμα που είχαν οι μουτζούρες της, σκεπτόμενη ότι κάποια στιγμή, κάτι θα φαινόταν.

Αρκετά έργα της έχουν σαν θέμα τα λουλούδια και την θάλασσα. Άλλα έργα της διαφέρουν, ανάλογα με την έμπνευση.

Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Χιλής Αλεξανδρούπολης «Άγιος Γεώργιος».

Ακολούθησε μία ατομική έκθεση στο Καπνομάγαζο καθώς και μία συμμετοχή στην ομαδική, που ήταν αφιερωμένη στην ημέρα “Κατά Της Βίας Των Γυναικών”. Έχει συμμετάσχει με έργα της σε 7 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Η τελευταία της ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης από τις 30 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου του 2023 και εκτέθηκαν περίπου 50 έργα.

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της, συναντήσαμε την καλλιτέχνη και της θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις.

  1. Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Το καλοκαίρι του 1969 όταν ήμουν 3 ετών, ο αδερφός μου 6 χρόνια μεγαλύτερός μου, σχεδίασε και χρωμάτισε με κηρομπογιές την καμπάνα του παλιού του τζιν. Τον έβλεπα με τόσο ενθουσιασμό και λαχτάρα, που ανυπομονούσα να μου δώσει τις μπογιές του, πράγμα βεβαίως που δεν έκανε. 

Αφορμή για να μου πάρουν οι γονείς μου, καμβάδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά, στάθηκε μία βράβευση στην έκτη τάξη, το 1978. Από τότε, αφού πρώτα έκανα το πρόχειρο σε χαρτί, το ξαναέκανα και σε καμβά για να κάνω όσο το δυνατόν, λιγότερα λάθη.

  • Ποια η πηγή έμπνευσης για τα έργα σας; Υπάρχουν καλλιτέχνες που σας έχουν εμπνεύσει;

Συναισθήματα, εικόνες, ακούσματα, μουσική, διηγήματα.. και εννοείται φαντασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν ξέρω, δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον καλλιτέχνη.

  • Για να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης, τι εργαλεία/υλικά χρησιμοποιείται;

Στην ζωγραφική το 80% είναι ελαιογραφίες, λιγότερο τα ακρυλικά και σπάνια τέμπερες. Συνήθως χρησιμοποιώ πινέλα ή μίξη τεχνικών με σπάτουλες, χτένες… Σε 30 πίνακες που έφτιαξα χρησιμοποίησα γύψο, εφημερίδες, σακούλες, γυαλί, πλαστικό, φύλλα, πηλό, άμμο, ύφασμα, ξύλο, σφουγγάρι και χαρτί. Αναμειγνύω υλικά της φύσης, και έχω πολλά δικά μου μείγματα, τα οποία βέβαια τα χρησιμοποιώ και για τις κατασκευές μου. Έχω ένα εργαστήριο στον κήπο μου με τα απαραίτητα εργαλεία φυσικά, που θα βρει κάποιος σε ένα μικρό ξυλουργείο.

  • Στην έκθεση «Έμπνευση, Χρώμα, Δημιουργία» παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής, ξύλινες κατασκευές και διάφορα αντικείμενα. Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία που ακολουθήσατε για την δημιουργία των έργων αυτών. Πριν την σύνθεση, φτιάχνετε κάποια προσχέδια;

Δεν κάνω πια προσχέδια. Υπάρχουν μέρες που μπορώ να κοιτάζω έναν άδειο καμβά χωρίς να βλέπω κάτι, ή να μην μπορώ να αποδώσω αυτό που οραματίζομαι, έως την στιγμή που θα γίνει, ίσως και το 1/8 του έργου, χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει.  Όταν όμως πρόκειται για πρόσωπο, σώμα ή οίκημα, εκεί με κηρομπογιά και όχι μολύβι δίνω ένα πρώτο σχέδιο.

  • Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρώσετε κάθε ένα από τα έργα; 

Υπήρξαν έργα που τελείωσαν σε 10 ημέρες κι άλλα που πήραν και 3 μήνες με ατελείωτη δουλειά, στρες, ανασφάλεια για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται βασικά από τι υλικά χρησιμοποιώ, και τις καιρικές συνθήκες.

  • Υπήρξε κάποιο έργο στο οποίο αντιμετωπίσατε δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωση του; 

Ναι. Υπήρξε ένα. Η Μέδουσα. Την έστειλα σε μία ομαδική έκθεση στην Αθήνα κι ενώ φαινόταν ότι στέγνωσε, μάλλον δεν έγινε. Στους προβολείς υποθέτω τόσες μέρες, χαρακώθηκε απ’ άκρη σε άκρη. Όταν την πήρα πίσω, εκτός ότι έκλαψα, μου πήρε περίπου δύο μήνες να αφαιρέσω τα πλακίδια χρώματος και να την ξανακάνω.

  • Θεωρείτε ότι ο τόπος που ζείτε επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την τέχνη σας;

Ναι βέβαια!!! Ζω σε ένα κτήμα κοντά στην θάλασσα, με απόλυτη ηρεμία και πολλή ησυχία. Είμαι Αλεξανδρούπολη τα τελευταία 9 χρόνια, και συζώ με έναν άνθρωπο που αγαπώ και με αγαπάει πολύ. Οπότε είναι λογικό και φυσιολογικό, να βομβαρδίζομαι στην κυριολεξία από εικόνες και χρώματα, ιδέες και ενέργεια.

  • Η τελευταία σας έκθεση «Έμπνευση, Χρώμα, Δημιουργία» που έλαβε μέρος πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, είχε μεγάλη επιτυχία. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Υπάρχουν σχέδια;

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Μακροπρόθεσμα σχέδια δεν κάνω πια. Συζητήθηκε η παραχώρηση του Νομαρχιακού χώρου, για το επόμενο καλοκαίρι που γερή να είμαι, θα κάνω έκθεση ξανά, και με νέα έργα που θα έχω φτιάξει ως τότε. Άμεσα θα συμμετέχω σε διαγωνισμό ζωγραφικής που θα γίνει στην Αθήνα.

Χυτούλα Παπάζογλου

spot_img
Wednesday, June 19, 2024

Latest News

2 νέες γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Δύο νέες ιατρούς που θα κάνουν το αγροτικό τους, απέκτησε το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Σε ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας...

More Articles Like This